Založ si blog

Freistellung si musia stavbári v Nemecku pravidelne vybavovať – ako na to výhodnejšie?

montaz sadrokartonu

Slovenským stavbárom v Nemecku sa vyplatí aj vybavenie dokumentu Freistellung. Vďaka nemu dostanú 100 % zárobkov. Oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane má však obmedzenú platnosť. Ako ho vybaviť opäť a ešte výhodnejšie?

Slovákov, ktorí sa rozhodnú vykonávať stavbárske práce v Nemecku, čakajú vybrané administratívne povinnosti navyše. Patrí k nim získanie nemeckého daňového čísla Steuernummer, vybavenie dokumentu Freistellung či registrácia do nemeckej remeselnej komory, ak vykonávajú regulovanú činnosť.

Práve Freistellung je jedným z podstatných dokumentov, pokiaľ sa chcú vyhnúť plateniu stavebnej zrážkovej dane, po nemecky Bauabzugsteuer. Vďaka nemu neprídu o sumu 15 % z hrubého príjmu, ktorú je im inak povinný objednávateľ strhnúť z každej faktúry.

Čas na vybavenie Freistellung

Najlepšie je, keď sa Freistellung (oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane) vybaví ešte pred cestou do Nemecka. Tak je zaručené, že už prvá faktúra sa vyplatí v plnej sume.

Oveľa častejšie sa stáva, že živnostník požiada o Freistellung až potom, keď mu príde vyplatených 85 % z celkovej výšky fakturovanej sumy.

Podstatné je, že oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane bude platné v čase vyplatenia faktúry, nie jej vystavenia. Preto je v poriadku situácia, keď stavbár v Nemecku začne pracovať a zároveň si Freistellung vybavuje.

Na druhej strane, po vybavení tohto dokumentu sa dá požiadať o vrátenie Bauabzugsteuer.

vratenie dani

Freistellung a obmedzená platnosť

Platnosť dokumentu Freistellung je obmedzená, zvyčajne jeden rok. Potom je potrebné ho znovu obnoviť.

Efektívnou a jednoduchou cestou je spolupráca s odbornou poradenskou spoločnosťou zo Slovenska. Vtedy stačí online vyplniť potrebný formulár, priložiť nevyhnuté (fotokópie) dokumentov a zaslať to všetko profesionálnemu poradcovi na nemecký daňový systém.

Pred začiatkom vybavovania Freistellung musí mať živnostník vybavené nemecké daňové číslo Steuernummer. Pokiaľ ho nemáte, odborný konzultant ho vybaví za vás.

Spoľahnite sa na profesionálnu pomoc odborníkov z praxe a majte dane i sociálne veci pod kontrolou aj počas práce v Nemecku.


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 734690x
Priemerná čítanosť článkov: 1410x

Autor blogu