Založ si blog

Vodné prvky do modernej záhrady určite patria – oplatí sa viac bazén alebo prírodné jazierko?

Voda k záhrade neodmysliteľne patrí a tým zďaleka nemyslíme iba zavlažovací systém. Rôzne vodné prvky sa môžu stať výnimočným spestrením aj vašej záhrady. Medzi záhradnými architektami ide o veľmi obľúbený spôsob, ako dodať vonkajšiemu priestoru neopakovateľnú atmosféru. Vodu na záhrade pritom neocenia iba romantické povahy, ale aj celá vaša rodina vrátane tých najmladších. 

Vodné plochy sú v záhradnom dizajne stávkou na istotu

Rovnako ako aj iné oblasti, aj záhradná architektúra podlieha určitým módnym trendom. Ak budete pátrať po tých aktuálnych, určite medzi nimi nebude chýbať napríklad vertikálna výsadba, alebo zonácia záhrady. Vodné prvky zasa patria skôr medzi stálicu, ktorá je v mnohých prípadoch ako eso, ktoré záhradný architekt vytiahne z rukáva práve vtedy, keď chce urobiť ten najlepší dojem. Dnes už dokonca ani neplatí, že by vodné prvky do záhrady boli príliš nákladné a len ťažko dosiahnuteľné. 

Nehovorme iba vo všeobecnosti, pozrime sa na túto problematiku očami človeka, ktorý sa rozhodol, že svoju záhradu obohatí o bazén alebo jazierko na kúpanie. Aké existujú možnosti? 

Ako zladiť bazén s okrasnou záhradou? 

Mať na záhrade bazén je snom mnohých rodín a aj u nás ide o stále bežnejší prvok. Ak vám ide iba o to, aby ste si poriadne užili vodu, zrejme vás nebude príliš trápiť, ako skombinujete vzhľad vašej záhrady s bazénom. Skúsený záhradný architekt si však poradí aj vtedy, ak si chcete uchovať jedinečný vzhľad vašej záhrady a bazén do nej citlivo vsadiť. Toto sa dá dosiahnuť viacerými spôsobmi. 

V prvom rade je dôležité zodpovedne pristupovať už k výberu samotného bazénu. Už vo fáze projektovania je vhodné obrátiť sa nielen na bazénového špecialistu, ktorý vám odporučí kúpiť si ten najväčší možný bazén, ale aj na záhradného architekta, ktorý sa vašu záhradu pozrie ako odborník. Pri výbere bazéna sa určite neoplatí šetriť. Ak máte štedrejší rozpočet, veľmi dobrou voľbou sú luxusné bazény s keramickými prvkami, ktoré môžu mať doslova podobu umeleckého diela. Pri obmedzenejšom rozpočte však veľmi dobrú službu odvedie aj fóliový bazén. 

luxusné bazény
Luxusné bazény s keramickým obkladom (zdroj: bazenservis.sk)

Aby bazén na záhrade nepôsobil „ako päsť na oko“, je dôležité vybrať si ten správny tvar, rozmery, vhodne upraviť jeho bezprostredné okolie a v neposlednom rade si premyslieť aj zastrešenie. Šikovný záhradný architekt vám všetky tieto prvky pomôže navzájom zladiť. Stále populárnejším riešením je napríklad extra nízke zastrešenie bazéna, ktoré prakticky môže splynúť s vašou terasou. Výsledkom je teda zapustený bazén, o ktorom po prekrytí prakticky ani nebudete vedieť. Týmto spôsobom sa tak vyhnete tomu, aby vo vašej záhrade vyrástol nevzhľadný „skleník“. 

Prírodné jazierko ako alternatíva k bazénu

Jazierko na záhrade nemusí slúžiť iba vodným rastlinám a okrasným rybám. Využiť ho môžete aj na kúpanie, samozrejme v takom prípade si bude voda vyžadovať určitú starostlivosť, no v porovnaní s chlórovanou bazénovou vodou môže ísť pre mnohých ľudí o vhodnejšiu alternatívu. Záhradné jazierko je vhodným prvkom aj z pohľadu záhradného dizajnu – omnoho ľahšie ako bazén sa dá totiž zladiť s okolím. 

Ku klasickým bazénom ide teda o veľmi zaujímavú alternatívu. Ak však budete obe tieto riešenia porovnávať, poriadne si k tomu sadnite a zohľadnite naozaj všetky plusy a mínusy. Rovnako, ako sa treba starať o kvalitu vody v bazéne, bude sa o ňu treba starať aj v jazierku. Ak však dosiahnete v jazierku lepšiu biologickú rovnováhu, nebudete musieť využívať toľko chémie. Jednoznačným plusom oproti bazénu je prirodzenejší vzhľad. 

prirodne jazierko
Realizácia projektu záhrady prepojenej s krajinou Bratislava (zdroj: atelierduma.sk)

Nájsť odpoveď na otázku, či si vybrať na kúpanie radšej bazén alebo jazierko nemusí byť vôbec jednoduché. Vždy totiž záleží od vašich konkrétnych požiadaviek, priestorových možností záhrady a v neposlednom rade aj rozpočtu. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, využite služby záhradného architekta. Navštívte webové stránky atelierduma.sk

Prečo je prenájom fotoštúdia pre fotografov nevyhnutný?

28.03.2024

Ako fotografi neustále hľadáme nové spôsoby, ako posúvať hranice našej kreativity a zachytávať momenty, ktoré u zákazníkov vyvolajú odozvu. Hoci má fotografovanie v exteriéri svoje čaro, kontrolované prostredie profesionálneho fotoštúdia má v sebe niečo jedinečne podmanivé. Ak ste o tom ešte neuvažovali, tu je dôvod, prečo by prenájom fotoštúdia mohol zmeniť vašu [...]

6 prírodných spôsobov bielenia zubov

27.03.2024

Ľudia každoročne minú veľké sumy peňazí na liečbu zubného kazu a bielenie zubov. Aké by mohlo byť alternatívne riešenie? Používanie prírodných produktov a spôsobov na bielenie zubov je tou správnou cestou. Tu je šesť spôsobov, ako si môžete vybieliť zuby bez použitia akýchkoľvek škodlivých chemikálií: Pravidelne si čistite zuby Hneď si to vyjasníme, [...]

Dokáže vás (ne)prekvapiť cesta na letisko? Vyskúšajte taxi Vienna Bratislava

26.03.2024

Jarná dovolenka v exotike alebo medzinárodný kongres letecky? Vaše nové dobrodružstvo aj zbieranie podnetných informácií začne v komfortnom a spoľahlivom taxi Vienna Bratislava. Rezervujte si online transferovú taxi službu, ktorá vás odvezie z Bratislavy (letisko alebo centrum mesta) do Viedne (letisko alebo centrum mesta) bezpečne a načas. A prečo práve oni?

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 516
Celková čítanosť: 710741x
Priemerná čítanosť článkov: 1377x

Autor blogu