Založ si blog

Rodinné prídavky v zahraničí – prehľad výšky v roku 2021

Mnoho Slovákov hľadá v zahraničí lepšie platenú prácu, čo so sebou prináša aj ďalšie finančné benefity. Aj rodinné prídavky v niektorých európskych krajinách sú veľmi štedré a oplatí sa o ne požiadať. Prinášame vám prehľad štyroch obľúbených krajín, v ktorých Slováci zvyknú pracovať.

Nemecko

Hoci Nemecko nie je našou priamo susediacou krajinou, v obľúbenosti – čo sa týka práce, prevyšuje aj susedov. Pracovný trh je tu skutočne rozvinutý a sociálne bonusy svojou výškou určite potešia.

Rodinné prídavky v Nemecku, tzv. Kindergeld, začínajú na sume 219 € mesačne (na prvé dieťa), a končia pri sume 250 € (štvrté a každé ďalšie dieťa). Sumy sa každoročne zvyšujú a v súvislosti s pandémiou koronavírusu Nemecko predstavilo aj jednorazovú dávku Kinderbonus, ktorá v roku 2020 predstavovala dokopy sumu 300 €. Pre rok 2021 je zatiaľ stanovená suma 150 €.

Prídavky na deti sa v Nemecku dajú získať za 6 mesiacov spätne. V prípade, že by to bolo pre vás finančne výhodnejšie, môžete si uplatniť namiesto prídavkov Kindergeld tzv. Kinderfreibetrag, čo je nie je vyplácaná dávka, ale odpočítateľná položka v daňovom priznaní.

Zdroj: freepik.com

Rakúsko

Rakúsko ponúka taktiež bohaté možnosti uplatnenia, či už pre pendlerov, alebo trvalo žijúcich Slovákov v Rakúsku. Rodinné prídavky v Rakúsku nájdete aj pod názvom Familienbeihilfe a ich výška nie je jednotná, ale určuje sa podľa viacerých špecifík – napr. podľa veku dieťaťa a podľa toho, či žije na Slovensku alebo v Rakúsku. 

Pre lepšiu predstavu ponúkame aspoň finančný rozsah. Na dieťa žijúce na Slovensku môžete poberať sumu 122,57 € – 158,91 € mesačne. Rakúsko ponúka ďalšie finančné bonusy, napr. pri nástupe do školy (71,10 €), bonus na dieťa, ktoré je ZŤP (do 110,84 €) či súrodenecký bonus (podľa počtu detí od 5,05 € do 36,97 €).

V Rakúsku sa dá požiadať o rodinné prídavky až za 5 rokov spätne.

Holandsko

Holandské prídavky na deti, tzv. Kinderbijslag, sa oproti predošlým krajinám vyplácajú kvartálne (každý štvrťrok). Výška sa taktiež určuje podľa veku dieťaťa, dostať ich môžete vo výške 223,37 € – 319,10 € každé 3 mesiace. O prídavky môžete požiadať aj spätne, a to jeden rok dozadu.

Pre rodiny s nízkym príjmom Holandsko pripravilo dávku „Kindgebonden Budget“, ktorou si môžete vylepšiť rodinný rozpočet ročne o 1 185 € – 2 784 € (podľa počtu detí). Navyše, ak je rodič samoživiteľ, tento príspevok sa navyšuje o ďalších 3 190 €.

Veľká Británia

Anglicko vypláca svoje prídavky každé 4 týždne, v prípade rodičov samoživiteľov môžu byť vyplácané aj každý týždeň. Výška anglických prídavkov je stanovená na 21,05 £ týždenne pre jedno, resp. najstaršie dieťa, a na 13,95 £ týždenne pre každé ďalšie dieťa. Ročne to môže predstavovať sumu cca 1 800 €.

O britské prídavky na deti sa dá požiadať iba za 3 mesiace spätne, preto s požiadaním o ne dlho neotáľajte.

Nezabudnite, že ak poberáte aj slovenské prídavky na deti, ich výška sa odpočíta od tých zahraničných. S prídavkami zo všetkých spomenutých krajín vám vie pomôcť firma TJ-Legal, o nemecké prídavky na deti môžete požiadať aj online pomocou aplikácie Kindergeld.click.

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 728629x
Priemerná čítanosť článkov: 1399x

Autor blogu