Založ si blog

Všetko o rodinných prídavkoch v Rakúsku

Pracujete vy alebo váš partner v Rakúsku a máte spolu deti? Určite vás poteší možnosť poberať rakúske rodinné prídavky, ktorých výška je o čosi štedrejšia než na Slovensku.

Kto má nárok na rakúske prídavky?

Pokiaľ v Rakúsku pracujete ako zamestnanec, poprípade ako živnostník, a ste sociálne poistený/á – dobré správy. Splnili ste základnú podmienku pre poberanie rodinných prídavkov v Rakúsku. Pochopiteľne, druhou dôležitou podmienkou je mať aspoň jedno dieťa.

O prídavky zväčša žiada ten z rodičov, ktorý v Rakúsku aj pracuje. V živote môžu nastať rôzne situácie, napr. nežijete s partnerom/partnerkou v manželskom zväzku, nemáte nahlásený spoločný trvalý pobyt alebo váš partner pracujúci v Rakúsku nie je biologickým otcom dieťaťa. Zatiaľ, čo pri poberaní rakúskych prídavkov nie je problémom, ak nie ste zosobášení, ostatné prípady je potrebné riešiť, ak si chcete uplatniť váš nárok na ich poberanie – a to napr. nahlásením trvalého pobytu či legalizáciou vzťahu k dieťaťu (napr. adopciou).

Prídavky na deti Rakúsko, tzv. Familienbeihilfe, možno poberať až do 18. roku dieťaťa, resp. do 24. roku, pokiaľ študuje na vysokej škole. O prídavky na deti je pritom možné žiadať až za 5 rokov spätne. Za trochu administratívy navyše sa to teda určite oplatí a ak o prídavky žiadate aj za minulé roky, z prídavkov môže byť pekná sumička.

zdroj: freepik.com

Aká je výška rakúskych prídavkov?

Rodinné prídavky v Rakúsku nemajú jednotnú výšku pre každého, preto nemožno vyčísliť len jednu sumu, na ktorú máte možno nárok. Ich výška závisí od veku dieťaťa či od krajiny jeho trvalého bydliska. Pokiaľ poberáte prídavky aj na Slovensku, ich výška sa od tých rakúskych odráta. Navyše, v Rakúsku môžete dostať štartovné do školy, bonus na ZŤP dieťa či súrodenecký bonus.

Pre ilustráciu, ak dieťa žije na Slovensku, priemerná mesačná výška rakúskych prídavkov sa pohybuje v horizonte 122,57 € až 158,91 €, čo ročne predstavuje sumu od 1470,84 € po 1 906,92 €.

Ako získať rakúske prídavky?

O rakúske prídavky na deti je potrebné požiadať rakúsky daňový úrad (Finanzamt). Nemusí to byť úplne jednoduché, keďže formuláre sú v nemčine, v rôznych životných situáciách sú vyžadované rôzne dokumenty (od rodných listov detí a pracovnej zmluvy rodiča až po sobášny/rozvodový list či potvrdenia o štúdiu detí) a v celej byrokracii sa môžete ľahko stratiť.

Na získanie prídavkov na deti zo zahraničia sa špecializuje firma TJ-Legal, ktorá vám jednoducho a pohodlne získa aj rodinné prídavky z Rakúska, v plnej legálnej výške a až za 5 rokov spätne, ak vám na ne vznikol nárok. Keďže každý prípad sa líši, žiadosti klientov sú spracovávané individuálne a daňoví experti sú pripravení vám v každom kroku byť nápomocní. Požiadajte o svoje rakúske prídavky čo najskôr, ideálne hneď, ako vám na ne vznikol nárok. To, či ich môžete poberať, vám taktiež bezplatne overí firma TJ-Legal.

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 725633x
Priemerná čítanosť článkov: 1393x

Autor blogu