Založ si blog

Pozrite si aktuálne trendy pre návrhy záhrad v roku 2021

Ako každá iná oblasť aj záhrady podliehajú určitým trendom a módnym vlnám. Keďže dni sú stále teplejšie a dlhšie, je práve teraz najvyšší čas porozmýšľať, ako svoju záhradu vylepšiť. Prinášame vám hneď niekoľko tipov na záhradné trendy v roku 2021, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť.

Premýšľate nad záhradou, ktorá sa stane nielen miestom vášho aktívneho odpočinku, ale bude v sebe kombinovať osvedčené a trvalo udržateľné postupy s novými módnymi trendmi? Ak nechcete nič nechávať na náhodu, oplatí sa zvážiť profesionálny návrh záhrady. Ten totiž nespočíva iba v rozplánovaní výsadby, ale aj posúdení všetkých krajinných aspektov, ktoré so záhradou súvisia, terénne úpravy ako aj realizáciu drobných stavieb či iných doplnkov.

Odborný návrh záhrady je cenným podkladom na to, aby ste si vytvorili miesto, ktoré vám bude dlhodobo robiť radosť. Pre lepšiu predstavu uveďme niekoľko aktuálnych tipov na inšpiráciu, ktoré sa vám iste zídu aj vtedy, ak sa budete na tvorbe návrhu záhrady podieľať. Čo teda aktuálne patrí medzi trendy záhrad v tomto roku?

Vertikálna výsadba

Vertikálna výsadba je čoraz populárnejšia a to predovšetkým v prípade záhrad s menšou rozlohou. Veľmi dobre sa dá skombinovať aj s plotovým systémom a týmto spôsobom môžete tiež ľahko vytvoriť príjemné zátišie. Vďaka vertikálnej výsadbe dodáte svojej záhradke omnoho viac zelene, pričom v tomto smere sa môže naplno prejaviť vaša kreativita. Ponuka rastlín vhodných pre tento typ výsadby sa navyše prudko rozrastá a tak rozhodne je z čoho vyberať.

Dodajme, že vertikálnu výsadbu môžete realizovať pomocou rôznych stojanov, prípadne špeciálnych svahoviek vyhotovených z dreva, kameňa alebo betónu.

Prepojenie terasy so záhradou

Ďalším zaujímavým trendom je optické prepájanie terasy so záhradou. Toto je možné dosiahnuť nielen stavebnými úpravami samotnej terasy, ale aj úpravou prístrešia či vhodným nakombinovaním výsadby. Týmto spôsobom môžete ľahko „zmazať“ rozdiel medzi priestorom terasy a záhradou čím medzi nimi vytvoríte plynulý prechod.

Túto zmenu oceníte nielen vy, ale aj vaša rodina či známi, kedy s nimi napríklad pri letnom posedení budete tráviť čas síce na terase, ale vlastne priamo v záhrade.

navrh zahrady
Návrh záhrady atelierduma.sk

Pestovanie vo vyvýšených záhonoch

Súčasťou mnohých okrasných záhrad je spravidla malý záhon, ktorý slúži na pestovanie byliniek či zeleniny na osobnú spotrebu. Čoraz populárnejšie sú rôzne vyvýšené záhony, ktoré nielenže pôsobia veľmi atraktívne a upútajú už na prvý pohľad, ale prinášajú aj praktické výhody. Tou najzásadnejšou je, že sa k rastlinám nemusíte namáhavo skláňať, že vašu úrodu máte pekne pod kontrolou. Príjemným bonusom je aj väčšia ochrana proti rôznym škodcom.

Vyvýšený záhon by mal byť dostatočne veľký a najlepšie je, ak bude prispôsobený vašej výške. Veľa záhradkárov si preto takéto záhony vyrába svojpomocne z dreva. Siahnuť však môžete napríklad aj po betónových záhonoch, ktoré sú mimoriadne trvácou voľbou.

Betónové prvky

Pri betónových prvkoch ešte chvíľku zostaneme, tie totiž do modernej záhrady skutočne patria. Jednou z trendových farieb pre rok 2021 je sivá, ktorá pri správnom podaní a skombinovaní s ostatnými záhradnými prvkami navodzuje upokojujúcu atmosféru. Sivá farba si svoju popularitu získala teda už nielen iba medzi interiérovými, ale aj záhradnými architektmi.

Betónové záhradné doplnky, ako sú kvetináče, lavičky či rôzne iné dekorácie si už dnes môžete zvoliť v rôznych odtieňoch sivej, či s rôznymi povrchovými úpravami. Veľmi dobre sa dajú tieto prvky skombinovať napríklad aj s betónovým plotom. Mimochodom, aj betónové ploty patria k čoraz obľúbenejším. Už zďaleka nereprezentujú len nudu a strohosť, ale dajú navrhnúť tak, aby sa stali trvácou a atraktívnou súčasťou okolia.

betonovy plot
Betónové ploty stavebniny-stavplot.sk

Pustite sa do modernizácie vašej záhrady a vdýchnite osobitosť s trendy doplnkami, ktoré tak skoro z módy nevyjdú. Ak neviete ako začať, neváhajte sa obrátiť na odborníkov, prípadne načerpajte ďalšiu inšpiráciu online.


Zdroj: stavebniny-stavplot.sk, atelierduma.sk

Prečo je prenájom fotoštúdia pre fotografov nevyhnutný?

28.03.2024

Ako fotografi neustále hľadáme nové spôsoby, ako posúvať hranice našej kreativity a zachytávať momenty, ktoré u zákazníkov vyvolajú odozvu. Hoci má fotografovanie v exteriéri svoje čaro, kontrolované prostredie profesionálneho fotoštúdia má v sebe niečo jedinečne podmanivé. Ak ste o tom ešte neuvažovali, tu je dôvod, prečo by prenájom fotoštúdia mohol zmeniť vašu [...]

6 prírodných spôsobov bielenia zubov

27.03.2024

Ľudia každoročne minú veľké sumy peňazí na liečbu zubného kazu a bielenie zubov. Aké by mohlo byť alternatívne riešenie? Používanie prírodných produktov a spôsobov na bielenie zubov je tou správnou cestou. Tu je šesť spôsobov, ako si môžete vybieliť zuby bez použitia akýchkoľvek škodlivých chemikálií: Pravidelne si čistite zuby Hneď si to vyjasníme, [...]

Dokáže vás (ne)prekvapiť cesta na letisko? Vyskúšajte taxi Vienna Bratislava

26.03.2024

Jarná dovolenka v exotike alebo medzinárodný kongres letecky? Vaše nové dobrodružstvo aj zbieranie podnetných informácií začne v komfortnom a spoľahlivom taxi Vienna Bratislava. Rezervujte si online transferovú taxi službu, ktorá vás odvezie z Bratislavy (letisko alebo centrum mesta) do Viedne (letisko alebo centrum mesta) bezpečne a načas. A prečo práve oni?

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 516
Celková čítanosť: 710626x
Priemerná čítanosť článkov: 1377x

Autor blogu