Založ si blog

Dostupné a jednoduché tipy na zlepšenie údržby v podnikoch

Údržba v podnikoch bez ohľadu na ich zameranie či segment patrí medzi kľúčové faktory ovplyvňujúce prevádzkyschopnosť a v neposlednom rade aj ziskovosť samotnej prevádzky. Zamýšľali ste sa ale niekedy nad tým, ako by mal údržbár, resp. tím údržbárov pracovať a dosahovať efektivitu v krátkodobom aj dlhodobom horizonte? Prinášame vám tipy na postupy, ktorými zlepšíte úroveň údržby v prevádzke.

Zostaviť tím spoľahlivých a šikovných údržbárov rozhodne nie je jednoduché. Ide však o nevyhnutnú súčasť každého podniku, resp. prevádzky, v ktorej sa využívajú stroje a rôzne zariadenia. Pri celom rade priemyselných prevádzok je pôsobenie údržbárskeho tímu každodennou nevyhnutnosťou a v tomto smere je zvyšovanie efektivity dlhodobým procesom. Stroje a zariadenia sú stále zložitejšie a teda aj nároky na údržbárov sú stále vyššie. Zistite, ako dosiahnuť údržbu na vysokej úrovni a čo tým môžete získať.

Pravidelné školenia aj správna motivácia

Už vyššie sme spomenuli, že stroje sú stále zložitejšie a spolu s tým súvisí aj potreba zvyšovania odbornej kvalifikácie personálu. Výnimkou nie sú ani údržbári, ktorých si dodnes mnohí ľudia predstavujú ako tých, ktorí majú špinavé rukavice, dotrhané montérky, náradie a opravujú čo sa práve pokazí. Tento obraz už v mnohých prevádzkach realite príliš nezodpovedá. Stále vo väčšej miere sa vyžaduje odborná kvalifikácia a vzdelanie, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou pre konfiguráciu aj diagnostiku strojov.

Kľúčom k úspechu je teda predovšetkým vzdelanie, pravidelné školenia a v neposlednom rade aj motivácia zamestnancov údržby. Aj menší tím si zaslúži svojho manažéra, ktorý bude koordinovať aktivity tímu a podieľať sa na plánovaní údržby.

Základom je kvalitná pracovná výbava

Ak už sme načreli do tajov údržby strojov, nedá sa nespomenúť, že stále vyššie nároky sú kladené aj na bezpečnosť a pohodlie pri práci. Preto je pri budovaní údržbárskeho tímu dôležitá aj kvalitná pracovná výbava, vďaka ktorej sa šikovní zamestnanci údržby budú môcť naplno realizovať.

Zabúdať netreba predovšetkým na osobné ochranné pracovné prostriedky, akými je napríklad kvalitná pracovná obuv s ochrannými prvkami. Spracovanie takejto obuvi je pri práci údržbára naozaj neoceniteľné, odporúčame vyberať pracovné topánky so špeciálnou protišmykovou podrážkou, zosilnenou špicou a tiež planžetou, ktorá zabraňuje prepichnutiu podrážky. Samozrejme, pracovná obuv je iba jednou zložkou výbavy, medzi ďalšie môžeme zaradiť ostatné pracovné odevy, tašky na náradie či iné pomôcky uľahčujúce výkon každodennej práce.

pracovna obuv
Bezpečnostná pracovná obuv odevypracovne.sk

Spolupráca s inými odborníkmi

Hoci tím šikovných a vzdelaných údržbárov má pre každý efektívne fungujúci podnik cenu zlata, nedá sa spoliehať na to, že odstránia akýkoľvek problém. Manažér tímu by mal byť pripravený na to, aby vedel vyhodnotiť, v akých situáciách je lepšie obrátiť sa na odborníkov. V rámci podniku zďaleka totiž nejde len o opravovanie strojov, ale prakticky o všetky údržbárske práce týkajúce sa aj kancelárskych priestorov či sociálnych zariadení.

V prípade niektorých nevyhnutných technických zásahov je naozaj potrebné obrátiť sa na externého poskytovateľa. Ako príklad uveďme krtkovanie. Kým bežné čistenie odpadových rúr vo vašom podniku určite s patričnými nástrojmi zvládne aj údržbár, na zložitejšie prípady je už potrebné povolať profesionálov, ktorí sa na krtkovanie a čistenie kanalizácií špecializujú a sú adekvátne technicky vybavení. Navyše, ak si nájdete krtkovanie cena, zistíte, že ani zložitejšie zásahy nie sú tak nákladné, aby zruinovali váš rozpočet.

monitoring potrubia
Monitoring potrubia krtkovanie-non-stop.sk

Lepšie plánovanie prináša aj lepšie výsledky

Mnohé podniky fungujú tak, že doslova iba narýchlo „hasia“ vzniknuté problémy. Tento prístup ale nie je príliš efektívny, pretože spôsobuje prestoje a zvyšuje sa tiež riziko finančne nákladnejších opráv. Omnoho efektívnejšie je v tomto smere plánovanie a prevencia, teda problémom účinne predchádzať.

Toto je možné dosiahnuť pravidelnými revíziami zariadení a uplatňovaní moderných postupov kontroly. Ak je to možné, zabezpečte, aby údržbársky tím pracoval podľa vopred stanovených plánov, ktoré budú nastavené na účinné predchádzanie problémom.


Zdroj: odevypracovne.sk, krtkovanie-non-stop.sk

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 725456x
Priemerná čítanosť článkov: 1392x

Autor blogu