Založ si blog

Rekonštrukcia starej garáže: od podlahy až po strechu

Nebolo vždy zvykom, aby bola garáž súčasťou domu. Častým výsledkom pristavovania sú samostatne stojace a nezateplené garáže. Problém však nastáva, ak dôjde k rekonštrukcii domu a samotnej garáži sa už nevenuje žiadna pozornosť. Napokon, kvôli havarijnému stavu sa stará garáž stane akurát tak skladiskom pre nepotrebné veci bez toho, aby plnila svoj pôvodný účel. Dá sa to však ľahko zmeniť, máme pre vás niekoľko praktických tipov, ako si poradiť s rekonštrukciou starej garáže.

Rekonštrukciu garáže zvládnu tí šikovnejší aj svojpomocne

Garáže vo všeobecnosti nie sú zložitými stavbami. Pri troche šikovnosti, dostupnosti materiálu a dobrom plánovaní môžete mať novú garáž postavenú za relatívne krátku dobu. Podobne je to aj s rekonštrukciou starej garáže. Čo je však dôležité, nie všetky činnosti súvisiace s demontážou starých častí môžete vykonávať sami. Ak máte napríklad starú garáž s azbestovou strechou, na jej likvidáciu si budete musieť zavolať odborníkov.

Likvidácia azbestu je činnosťou, ktorá je nebezpečná a podľa zákona ju môžu vykonávať iba osoby s patričným osvedčením. Rozhodne sa preto do nej nepúšťajte sami, navyše stavebný odpad s obsahom azbestu od vás nikto nepreberie, je s ním totiž potrebné narábať ako s nebezpečným odpadom.

likvidácia azbestu
Likvidácia azbestu (zdroj: montescompany.sk)

Ako by mala vyzerať nová strecha pre garáž?

Ak už hovoríme o likvidácii starej strechy, nesmieme opomenúť, že už pred samotnou rekonštrukciou by ste mali mať premyslené, ako bude vyzerať nová strecha. Výberu strešnej krytiny je potrebné prispôsobiť celú strešnú konštrukciu, z pohľadu architektúry je zas vhodné, aby nová strecha garáže ladila so strechou priľahlého domu.

Pri výbere strešnej krytiny si zvážte výhody a nevýhody jednotlivých materiálov. Výhodou je, že pri garáži si vystačíte aj s pomerne jednoduchou a cenovo dostupnou krytinou. Ako príklad uveďme plechové krytiny, ktoré sú ľahké, trvácne a zároveň sa dajú zohnať za veľmi priaznivú cenu.

Vyberáme podlahu pre vynovenú garáž

Pri kompletnej rekonštrukcii starej garáže sa nevyhnete ani výberu novej podlahy. V tomto smere sú stále obľúbenejšie rôzne liate podlahy, ktoré sú mimoriadne odolné a trváce. Špeciálne „náterové podlahy“ v sebe spájajú hneď viacero výhod. Sú perfektne odolné voči chemikáliám, mechanickému pôsobeniu a ak by sa aj táto podlaha časom poškodila, problematické miesta sa dajú ľahko opraviť.

Ak si vyberáte podlahu pre garáž, myslite na to, že podlaha v týchto miestach musí odolávať pomerne náročným podmienkam. Už len také manévrovanie vozidlom je pre podlahu záťažou, a to už nehoríme o prípadných olejoch či posypovej soli.

K rekonštrukcii garáže patrí aj nová brána

Pomyselnou bodkou za rekonštrukciou garáže bude výber novej garážovej brány, napokon, tá stará už asi bude na odpis. Ak aj bude stará brána funkčná, minimálne kvôli vzhľadu a izolačným vlastnostiam bude lepšie, ak sa rozhodnete pre novú garážovú bránu.

výklopná garážová brána
Výklopná garážová brána (zdroj: baneko.sk)

Hoci veľmi obľúbenou voľbou sú sekcionálne garážové brány, v prípade starších a rekonštruovaných garáží môžete staviť aj na výklopné garážové brány. Práve tie totiž kedysi patrili medzi najpoužívanejšie typy a tak je pravdepodobné, že stavebný otvor vašej garáže je prispôsobený presne na tento typ brány. Výklopné garážové brány patria aj dnes medzi cenovo najdostupnejšie riešenia a svojimi rozmermi sa dajú prispôsobiť s presnosťou na milimeter. V rámci rekonštrukcie sa tak nemusíte zaoberať rozširovaním stavebného otvoru pre bránu.

Ak teda hľadáte bránu pre samostatne stojacu a nezateplenú garáž, tento typ je voľbou, ktorú by ste určite nemali prehliadnuť. Stará garáž vám teda nemusí slúžiť iba ako skladisko nepotrebných vecí. Premyslenou rekonštrukciou jej ľahko prinavrátite pôvodný účel a zabezpečíte navyše, že sa vaše auto bude cítiť ako v bavlnke.


História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 729990x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu