Colostrum mnohí označujú ako tekuté zlato. Vďaka čomu si zaslúžilo také krásne označenie?

Colostrum je tekutina produkovaná mliečnou žľazou u cicavcov v krátkom časovom úseku pred pôrodom a po pôrode. Ľudovo býva označované aj ako tzv. prvé mlieko, ktoré má viacero dôležitých funkcií pre novorodencov. Vďaka bohatému obsahu živín, bielkovín, vitamínov a minerálov je však vhodným a prínosným nielen pre novonarodené deti a mláďatá, ale aj dospelých ľudí. 

Colostrum označované aj ako tekuté zlato

Mnohí odborníci označujú colostrum ako tekuté zlato. Je to tak najmä vďaka množstvu drahocenných látok dôležitých pre organizmus, ktoré sú v ňom obsiahnuté, pričom jeho primárnou funkciou je zabezpečiť prísun živín dôležitých pre prežitie novorodenca a posilnenie imunitného systému. Na výrobu colostra sa používa kravské alebo kozie mlieko označované ako mledzivo. Kravské mlieko sa v mnohom zhoduje s ľudským, sú takmer totožné, vďaka čomu obsahuje množstvo látok prospešných aj pre ľudský organizmus. 

doplnky vyzivy
zdroj: freepik.com

Čo obsahuje colostrum? 

Colostrum obsahuje imunoglobulíny, čo sú látky tvorené bielymi krvinkami, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri zneškodnení patogénov a alergénov, ako aj proteín laktoferín, ktorý viaže na seba železo a je veľmi dôležitý pre budovanie imunity. Nájdeme v ňom však aj ďalšie dôležité enzýmy, rastové faktory potrebné pre rozmnožovanie buniek, aminokyseliny, vitamíny, minerály a polypeptidy povzbudzujúce imunitný systém. 

Aké účinky má ešte colostrum? 

Colostrum má množstvo pozitívnych účinkov na organizmus vrátanie posilňovania oslabenej imunity, priaznivo pôsobí na trávenie, má protizápalové účinky, urýchľuje hojenie rán a pomáha budovať svalovú hmotu. Aj kravské aj kozie colostrum majú rovnako priaznivé účinky aj na dospelých jedincov. Najväčší rozdiel medzi nimi je v tom, že kozie colostrum obsahuje menej kazeínu a preto je ľahšie stráviteľné. Táto informácia je dôležitá najmä pre ľudí alergických na mliečnu bielkovinu a malé deti.

colostrum
DELTA COLOSTRUM BiO 100 % (zdroj: etabletka.sk)

Overenie vozidla pred kúpou kvalifikovaným technikom

16.10.2024

Pri kúpe ojazdeného vozidla je mimoriadne dôležité overiť jeho technický stav, aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam a dodatočným nákladom. Zveriť túto úlohu kvalifikovanému technikovi vám poskytne istotu, že vozidlo je v dobrom stave a spĺňa všetky bezpečnostné normy. V tomto článku vám priblížime kľúčové kroky, ktoré by ste mali vykonať pri overení vozidla [...]

Prečo je dôležité preverenie vozidla pred kúpou?

23.09.2024

Pri kúpe ojazdeného auta je preverenie vozidla kľúčovým krokom, ktorý by ste nemali podceňovať. Týmto spôsobom si zabezpečíte nielen ochranu svojich financií, ale aj svoju bezpečnosť na ceste. Získanie informácií o histórii vozidla, jeho stave a predchádzajúcich nehodách vám pomôže urobiť informované rozhodnutie. Nechcete predsa skončiť s autom, ktoré môže mať [...]

Neobyčajný priestor pre neobyčajné chvíle – prečo si vybrať bioklimatickú pergolu?

31.08.2024

Terasy pri rodinnom dome sú v súčasnosti žiadaným exteriérovým doplnkom. Zaujímavý trend predstavujú bioklimatické pergoly, ktoré kombinujú krásu, funkčnosť a moderné technológie. Prečo sú bioklimatické pergoly ideálnou voľbou, ak túžite po vonkajšom priestore, kde budete tráviť celý rok?

Belgicko, Zelenskyj, Fico, summit

Fico: Ukrajinský plán víťazstva je kontroverzný. Hovorím nie Kyjevu v NATO. Myslím si, že Zelenskyj to pochopil

18.10.2024 10:18

Premiér dodal, že nepovažuje za dobrý nápad členstvo Kyjeva v Severoatlantickej aliancii.

požiar, hasiči, nemecko

Nová hasičská stanica ľahla popolom, nemala požiarny poplachový systém

18.10.2024 09:45

Podľa prvých odhadov vznikli škody za 20 až 24 miliónov eur.

Jahja Sinwár

VIDEO: Sám v zdemolovanom byte. Po drone hodil palicou. Posledné zábery zabitého vodcu Hamasu

18.10.2024 09:10

Izraelská armáda zverejnila zábery z dronu, ktoré podľa nej zobrazujú posledné sekundy života vodcu palestínskej teroristickej organizácie Hamas.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 554
Celková čítanosť: 846357x
Priemerná čítanosť článkov: 1528x

Autor blogu