Založ si blog

Tri časté chyby pri zostavovaní stavebného rozpočtu: ako sa im vyhnúť?

Stavebníctvo vo všeobecnosti nie je jednoduchým segmentom a podlieha mnohým zmenám. Byť profesionálom a dodržať vždy dohody preto nemusí byť v očiach klienta práve jednoduché, a to aj pri tých najlepších úmysloch. Komplexnosť stavebníctva si napokon uvedomí každý, kto sa rozhodne už len zostaviť stavebný rozpočet. Pozreli sme sa na tri časté chyby pri rozpočtovaní a spôsoby, ako sa im vyhnúť. 

Súčasťou každého dobrého stavebného projektu by mal byť aj tzv. výkaz výmer, čím je presnejší a podrobnejší, tým lepšie. Už v tejto fáze môže byť chybou, ak existuje výkazov viac, resp. každý realizátor si spracuje vlastný, kvôli čomu vznikajú aj medzi cenovými ponukami značné odchýlky. Dôsledne vypracovaným výkazom výmer sa tak vyhnete mnohým chybám, no ani v prípade, že ho držíte v rukách ešte nemusíte mať vyhrané. V čom ešte spočívajú úskalia? 

Povrchná a nepresná analýza nákladov

Náklady na materiály, cena za stavebné práce, časové hľadisko a neočakávané problémy, môžu poľahky spraviť škrt cez rozpočet. Analýza by mala byť čo najpodrobnejšia, no zároveň pripúšťať rôzne varianty, ktoré môžu v jednotlivých fázach realizácie nastať. 

Ignorovanie rizík a nepredvídanie zmeny okolností

Snáď neexistuje stavebný projekt, ktorý by so sebou neniesol riziká. Každý stavebný rozpočet by mal preto počítať aj s rezervou a dodatočnými nákladmi, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku meškajúcich dodávok, nepriaznivého počasia či zmenách na trhu s materiálmi. 

stavebny rozpocet

Neochota a nemožnosť aktualizácie

Treba si uvedomiť, že stavebný rozpočet nie je „vytesaný do kameňa“ a už pri jeho príprave by sa malo počítať s prípadnými aktualizáciami. Určitá flexibilita je dôležitá ako pre investora, tak aj dodávateľov. 


Foto: elements.envato.com

Aby sa pozemok pred domom stal vašou vizitkou – tipy a odporúčania

21.05.2024

Pozemok pred domom je predĺžením vášho domova i miestom, ktoré odráža váš osobitý štýl, potreby a vkus. Ako postupovať pri plánovaní predzáhradky alebo vstupnej časti pred domom? Pokojne sa inšpirujte nasledujúcim postupom a prvkami, ktoré zvážte pri rozhodovaní.

Ako podporiť výkon a spokojnosť zamestnanca pracovným prostredím – tipy, ktoré fungujú

20.05.2024

Chcete výkonných a spokojných zamestnancov? Vytvorte im pracovné prostredie, kde sa budú dobre cítiť a vnímať oporu pri riešení (nielen) pracovných povinností. Vyskúšajte overené možnosti, ktoré permanentne platia, keď chcete v práci stretávať vysmiatych, zanietených a aktívnych ľudí.

Rozvod a peniaze pre deti: Ako sa vyznať vo výživnom?

19.05.2024

Rozvod je náročná životná udalosť, ktorá je plná emócií, ťažkých rozhodnutí a prináša so sebou mnoho otázok. Na jednej strane spracovávame vlastné pocity a zároveň sa vynárajú otázniky ohľadom budúcnosti detí a výživného. Čo je dôležité pri riešení výživného pre vaše dieťa?

SR NRSR 12. schôdza zasadnutie BAX

Upokojiť atmosféru a neeskalovať! Aká je cesta k zmiereniu po atentáte?

21.05.2024 19:00

Zhodne odsudzujeme tých, ktorí cez atentát mobilizujú proti druhému táboru, či tých, ktorí ho ticho schvaľujú. Nájdeme (ďalšie) riešenia? Zapojte sa do pokračovania diskusie!

NRSR, parlament, poslanci

Poslanci schválili rozsiahle zmeny v zákone o Fonde na podporu umenia

21.05.2024 18:22

O poskytnutí peňazí z Fondu na podporu umenia bude po novom rozhodovať rada fondu.

medveď

Pre výskyt medveďa sa bude po novom vyhlasovať mimoriadna situácia. Parlament schválil aj riešenia na jeho elimináciu

21.05.2024 18:03

Poslanci Národnej rady prijali zrýchlene novelizáciu zákona o ochrane prírody a krajiny, ako aj o novelu zákona o civilnej ochrane obyvateľstva.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Otázka komplicov atentátnika je otvorená. Jeho profil na Facebooku vymazala Meta, ale obsah bol podľa Šutaja Eštoka zmazaný skôr

21.05.2024 17:34, aktualizované: 19:07

Polícia naďalej pracuje aj s verziou, že atentátnik mal komplicov. Naznačil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 524
Celková čítanosť: 748915x
Priemerná čítanosť článkov: 1429x

Autor blogu