Založ si blog

Nová súdna mapa v platnosti: zmenili ste už údaje na firemných dokumentoch?

sudnictvo

Ešte vlani začala platiť nová súdna mapa, ktorá predstavuje jednu z najzásadnejších zmien súdnictva v novodobej histórii Slovenska. Po vyše pol roku od nadobudnutia účinnosti a prerozdelenia agendy jednotlivých súdov mnohí podnikatelia netušia o jednej dôležitej povinnosti, ktorá im v tejto súvislosti vznikla. Na čo by ste určite ako štatutár obchodnej spoločnosti nemali zabudnúť? 

Čo priniesla reforma súdnictva?

Najmä v prvej polovici minulého roka ste mohli určite veľakrát počuli o pripravovanej reforme súdnictva, ktorá bola predmetom mnohých dohadov. Súčasťou tejto reformy je aj nová súdna mapa, ktorá zásadne zmenila organizáciu okresných a krajských súdov. Dôležitou novinkou súdnej reformy bol vznik mestských súdov v Bratislave a Košiciach, ale aj prerozdelenie agendy medzi okresnými súdmi s cieľom väčšej špecializácie a kvalitnejších rozhodnutí, čo uvíta nielen každá advokátska kancelária, ale v konečnom dôsledku aj každý jeden účastník konania či strana sporu.

Kto by nemal zabudnúť na firemné dokumenty?

Obchodný zákonník stanovuje podnikateľom a prípadne aj iným osobám zapísaným v obchodnom registri povinnosť uvádzať na svojich obchodných dokumentoch bez ohľadu na formu svoje obchodné meno, sídlo alebo miesto podnikania, právnu formu, identifikačné číslo, ak je pridelené, a tiež označenie registra, ktorý podnikateľa zapísal spolu s číslom zápisu a uvedením zložky. 

Keďže nová súdna mapa priniesla aj dva nové mestské súdy, v Bratislave a Košiciach, spozornieť by mali najmä podnikatelia so sídlom v týchto krajoch. Pri každodenných povinnostiach a návale informácií z rôznych strán nie je ničím nezvyčajným na takúto povinnosť zabudnúť, čoho dôkazom je, že aj niekoľko mesiacov účinnosti reformy mnohí podnikatelia uvádzajú na svojich dokladoch zastaralé údaje. 

firemne dokumenty

Či už ste vodár Bratislava, alebo iný remeselník v Košiciach a ste zapísaný v obchodom registri, nezabudnite na webových stránkach, ale aj objednávkach či faktúrach upraviť údaj o tom, v registri ktorého je vaša obchodná spoločnosť vedená. Agendu obchodného registra prebral Mestský súd Bratislava III a v Košiciach zas Mestský súd Košice. V prípade, že má vaša spoločnosť sídlo v bratislavskom alebo košickom kraji, úpravu označenia súdov by ste mali vykonať čo najskôr. 


Foto: elements.envato.com

Aby sa pozemok pred domom stal vašou vizitkou – tipy a odporúčania

21.05.2024

Pozemok pred domom je predĺžením vášho domova i miestom, ktoré odráža váš osobitý štýl, potreby a vkus. Ako postupovať pri plánovaní predzáhradky alebo vstupnej časti pred domom? Pokojne sa inšpirujte nasledujúcim postupom a prvkami, ktoré zvážte pri rozhodovaní.

Ako podporiť výkon a spokojnosť zamestnanca pracovným prostredím – tipy, ktoré fungujú

20.05.2024

Chcete výkonných a spokojných zamestnancov? Vytvorte im pracovné prostredie, kde sa budú dobre cítiť a vnímať oporu pri riešení (nielen) pracovných povinností. Vyskúšajte overené možnosti, ktoré permanentne platia, keď chcete v práci stretávať vysmiatych, zanietených a aktívnych ľudí.

Rozvod a peniaze pre deti: Ako sa vyznať vo výživnom?

19.05.2024

Rozvod je náročná životná udalosť, ktorá je plná emócií, ťažkých rozhodnutí a prináša so sebou mnoho otázok. Na jednej strane spracovávame vlastné pocity a zároveň sa vynárajú otázniky ohľadom budúcnosti detí a výživného. Čo je dôležité pri riešení výživného pre vaše dieťa?

Slovakia F16Block70 Ceremony DAG 0240

Prvé F-16 prídu na Slovensko o dva mesiace. Stále však nemajú pristávaciu dráhu, ani hangáre

22.05.2024 05:00

Dočasné umiestnenie strojov na základni v Kuchyni vyzerá problémovo, ministerstvo obrany doteraz nekúpilo hangáre na parkovanie stíhačiek

Pavol Hammel, Prúdy, 60 rokov, mReportér

Legendárny Pavol Hammel zahral svoje najväčšie hity. Atmosféru koncertu si môžete vychutnať aj vy

22.05.2024 05:00

Zábery priamo z koncertu zachytil mReportér Marián Hrnčiar.

trump

Trump v newyorskom procese ako svedok obhajoby nevypovedal, súd sa blíži ku koncu

21.05.2024 23:42

Exprezident čelí obžalobe, že sfalšoval tri desiatky finančných dokumentov s cieľom zakryť platbu pornoherečke. Ide o jednu zo štyroch obžalôb.

alkohol, metanolová kauza

Distribútor z metanolovej kauzy je na slobode, odpykal si väčšinu trestu

21.05.2024 23:13

Jiří Vacula v roku 2012 v Česku distribuoval smrtiaci metanol.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 524
Celková čítanosť: 749147x
Priemerná čítanosť článkov: 1430x

Autor blogu