Založ si blog

Kríza vo firme má svoje fázy: poznáte ich?

kriza v praci

K podnikaniu a životu vo všeobecnosti patria aj krízové situácie. Zažíva ich každý, bez ohľadu na to, či hovoríme o zamestnancoch alebo podnikateľoch. Podľa teórie je dokonca fáza krízy jednou z nevyhnutných etáp životného cyklu podniku a čaká takpovediac na každého. Prístup, aký zvolíte by mal byť vždy individuálny, oplatí sa však poznať jednotlivé fázy krízového vývoja a vedieť, ako k nim pristupovať.  

Každá kríza má svoj vývoj

Nielenže kríza je súčasťou životného cyklu podniku, ale sama o sebe má svoj vývoj a nenastáva zo dňa na deň. Spravidla má štyri fázy, pričom tou prvou je zrod potenciálneho problému a v tejto fáze sa mu ešte nevenuje dostatok pozornosti. Typickým znakom tejto fázy je zľahčovanie prípadných rizík. Druhou fázou je rozvoj problému, kedy už aj tým najväčším optimistom je jasné, že bude treba niečo urobiť. V tejto fáze sa už problém prejavuje aj na číslach, ktoré vám poskytne napríklad aj ekonomický systém Pohoda

Tretia fáza je už potom plným rozvojom krízy a práve v tej máte poslednú šancu na záchranu. Kríza je naplno rozbehnutá a zasahuje prakticky všetky časti podniku. Poslednou fázou je štvrtá, v rámci ktorej je potrebné prijať rozhodnutia a čeliť následkom vyplývajúcich z prijatých opatrení. Môže ísť napríklad o prijatie ozdravného plánu ale tiež rozhodnutie podnikanie ukončiť a eliminovať straty. 

Poučenie z vlastných chýb

Hovorí sa, že kto sa nepoučí z vlastných chýb, bude si ich musieť zopakovať. Ak krízu ako podnikateľ prekonáte, takáto skúsenosť vás do budúcnosti zocelí a rôznym nástrahám budete lepšie odolávať. Neplatí však, že ak ste prekonali jednu krízu, s tou ďalšou si poradíte tiež. 

Existujú totiž dva spôsoby, ako so zažehnanou krízou naložiť. V horšom prípade sa nijako z problému, ktorý nastal, a svojho konania nepoučí a nezohľadní ich pri príprave či úprave nových krízových plánov. Druhým a vo všeobecnosti lepším prístupom je ochota vytvárať a implementovať stratégie naklonené zmenám.


Foto: elements.envato.com

Neobyčajný priestor pre neobyčajné chvíle – prečo si vybrať bioklimatickú pergolu?

31.08.2024

Terasy pri rodinnom dome sú v súčasnosti žiadaným exteriérovým doplnkom. Zaujímavý trend predstavujú bioklimatické pergoly, ktoré kombinujú krásu, funkčnosť a moderné technológie. Prečo sú bioklimatické pergoly ideálnou voľbou, ak túžite po vonkajšom priestore, kde budete tráviť celý rok?

Prečo váš obsah potrebuje viac ako len slová

30.08.2024

Chcete, aby bol váš e-shop úspešný? Zamerajte sa na kvalitný obsah. Content marketing je stále dôležitým nástrojom pre podporu online obchodov a predaja. Ak chcete udržať váš online biznis na špici, sledujte 3 trendy v oblasti content marketingu.

Zabudnite na starosti s faktúrami – objavte silu fakturačných aplikácií

28.08.2024

Ste začínajúci podnikateľ alebo freelancer? Nechcete sa trápiť zdĺhavou tvorbou faktúr? Riešenie je jednoduché a efektívne – využite aplikáciu na tvorbu faktúr. Zjednodušte si administratívu a venujte sa kreatívnym aktivitám a vášmu podnikaniu.

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 552
Celková čítanosť: 824854x
Priemerná čítanosť článkov: 1494x

Autor blogu