Založ si blog

Ako na vrátenie stavebnej zrážkovej dane z Nemecka rýchlo a efektívne?

Chýbal vám počas stavebných prác v Nemecku Freistellung? Odviedli ste stavebnú zrážkovú daň? Môžete požiadať o jej vrátenie. Spolupráca s odborníkmi pre sociálne a daňové veci v Nemecku je dobrou voľbou pri krátkodobom aj dlhodobom pracovnom pobyte. Veď vyskúšajte sami.

Freistellung – pred prácou na stavbe v Nemecku

Slováci, ktorí pracujú na stavbách v Nemecku ako napríklad murári, obkladači alebo elektroinštalatéri, si zvyčajne dopredu vybavia takzvaný Freistellung (oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane).

Pokiaľ ho však nemajú, zamestnávateľ je povinný strhnúť im z každej faktúry stavebnú daň vo výške 15 % z hrubého príjmu a odviesť ju nemeckého daňovému úradu.

Dôležité je, aby oslobodenie Freistellung mali vybavené aj subdodávatelia. V opačnom prípade sa im musí tiež strhávať stavebná zrážková daň.

Bauabzugsteuer – ak nemáte Freistellung

V Nemecku musia podnikateľské subjekty (s.r.o. aj SZČO) v stavebnom sektore platiť stavebnú zrážkovú daň – Bauabzugsteuer.

V praxi to znamená, že každý stavbár zo Slovenska, ktorý nemá vybavené Freistellung, dostane vyplatených len 85 % z pôvodne fakturovanej sumy za vykonanú stavebnú činnosť.

Vrátenie dane Bauabzugsteuer

Pozitívnou informáciou je, že o vrátenie odvedenej stavebnej zrážkovej dane môžete požiadať po ukončení kalendárneho roku, za ktorý ste ju zaplatili.

Žiadosť o vrátenie sa podáva na príslušnom daňovom úrade v Nemecku a má niekoľko povinných príloh, vrátane potvrdenia o odvedení zrážkovej dane.

Úspešná spolupráca pri vrátení daní

Vybavenie vrátenia stavebnej zrážkovej dane trvá od 2 do 6 mesiacov a môže sa predĺžiť nedostatočnými či chýbajúcimi podkladmi.

Predchádzajte takejto situácii. Požiadajte o spoluprácu odborníkov s mnohoročnými skúsenosťami s nemeckým daňovým systémom a úspešným vyriešením rôznych životných situácií klientov zo Slovenska.

Získate naspäť svoje peniaze rýchlo, jednoducho a v maximálnej výške.

Tip na záver: Pre vykonávanie tzv. regulovanej činnosti v Nemecku sa prihláste v nemeckej remeselníckej komore (Handwerkskammer). Zamestnanci vyslaní za prácou do Nemecka sa musia prihlásiť na colný úrad Zollamt a do nemeckého dovolenkového fondu – SOKA BAU. Rovnako s touto administratívou vám pomôže odborný konzultant.


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Zuzana Dolinková

Poslanci začali mimoriadnu schôdzu, opozícia chce odvolať Dolinkovú

09.05.2024 18:09, aktualizované: 19:05

Ministerka podľa opozície nerieši problémy zdravotníctva.

Budova Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici

Kedy sa to skončí? Pre bombovú hrozbu evakuovali ďalšie školy

09.05.2024 16:09

Na dvoch stredných školách muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily.

šimkovičová, michelko

Hlas a SNS zhodu nenašli. Hlasovanie o osude FPU je neisté, opozícia hovorí o zoštátnení kultúry

09.05.2024 16:00, aktualizované: 17:29

Zatiaľ nie je jasné, či sa o návrhu o FPU stihne hlasovať už dnes.

Okudzhava 1999 2r

Storočný Okudžava. Čo odkazuje dnešku ruský bard vyše štvrťstoročia po smrti?

09.05.2024 16:00

Bulat Okudžava by mal dnes sto rokov. V rozhovore, ktorý poskytol Pravde necelý rok pred smrťou, vyslovil dodnes aktuálne myšlienky o Rusku.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 739078x
Priemerná čítanosť článkov: 1419x

Autor blogu