Založ si blog

Prídavky na dieťa v Nemecku – prilepšite si rodinný rozpočet o 3 000 € ročne

Prídavky na dieťa patria v Nemecku medzi najzaujímavejšie príspevky pre rodiny. Nárok na detské prídavky majú aj Slováci, ktorí v Nemecku pracujú a požiadajú o ich vyplácanie. Čo je dôležité vedieť predtým, ako začnete s vybavovaním prídavkov na deti v Nemecku?

1. Mám nárok na prídavky na dieťa v Nemecku?

Trvalá práca v Nemecku a riadne platené sociálne poistenie sú základnými predpokladmi na požiadanie prídavkov na dieťa v Nemecku, takzvaný Kindergeld.

Zmenou zákona po 1.2.2023 už nárok na rodinné prídavky nemajú vyslaní zamestnanci slovenských firiem.

Neviete naisto, či môžete žiadať o Kindergeld? Obráťte sa na sociálnu a ekonomickú poradenskú spoločnosť, ktorá má dlhoročné skúsenosti s nemeckým sociálnym systémom. Rýchlo a ľahko vám zistia vašu aktuálnu situáciu a možné nároky.

2. Kto žiada o rodinné prídavky v Nemecku?

O Kindergeld žiada rodič alebo zákonný zástupca dieťaťa, ktorý žije s dieťaťom v spoločnej domácnosti, a zároveň je prihlásený na pobyt v Nemecku, je registrovaný ako platca dane a má pridelené tzv. Steuer ID.

Prídavky na dieťa žiada vždy len jeden z rodičov. V Nemecku je možné požiadať o vyplatenie prídavkov 6 mesiacov dozadu.

3. Aká je výška Kindergeld v roku 2023?

Výška prídavkov na dieťa sa v Nemecku mení každý rok. Pre rok 2023 je stanovená v hodnote 250 € mesačne na dieťa, nezávisle od veku dieťaťa.

Kindergeld sa vypláca do 18. roku života dieťaťa alebo až do 25. rokov, ak študuje na vysokej škole.

Je dobré vedieť, že rodinné prídavky budete dostávať aj na deti, na ktoré ich poberáte na Slovensku. Výsledná suma v Nemecku sa zníži o výšku slovenských prídavkov.

vyska rodinnych pridavkov

4. Ako podať žiadosť o prídavky na dieťa v Nemecku?

Prídavky na dieťa v Nemecku sa vybavujú na príslušnom nemeckom úrade (Familienkasse) pomocou písomnej žiadosti a doložených nevyhnutných príloh.

Na vybavenie máte viac možností. Buď si požiadate sami, buď poprosíte vášho účtovníka, alebo vyhľadáte poradenstvo odborného experta. Zaslanie zoznamu potrebných dokladov, úspešné riešenie špecifických životných situácií žiadateľov či praktická aplikácia na zaslanie žiadosti z vášho mobilu patria k bežným veciam spolupráce so skúseným poradcom.

Vďaka rodinným prídavkom z Nemecka si zvýšite rodinný rozpočet o 3000 € za rok na jedno dieťa. Neváhajte a začnite s ich vybavovaním čím prv. Vybavenie nemeckých prídavkov trvá totižto 5 až 6 mesiacov.

5. Nezabudnite hlásiť zmeny

Majte na pamäti, že po úspešnom vybavení a následnom vyplácaní Kindergeld je potrebné hlásiť Familienkasse akúkoľvek zmenu, ktorá sa týka vás alebo vášho dieťaťa.

Môže ísť o vaše odsťahovanie z Nemecka, vyslanie za prácou do inej krajiny, požiadanie o rodinné prídavky druhým rodičom, zmenu vášho rodinného stavu alebo dieťa opustí vašu domácnosť. Prirodzene, aj v týchto situáciách vám pomôže skúsený expert z praxe.

Tip na záver: Termín vyplatenia Kindergeld si jednoducho zistíte podľa poslednej číslice z identifikačného čísla vašich prídavkov na dieťa (Kindergeldnummer), ktoré si preveríte v tabuľke mesačných termínov vyplácania platných pre daný rok


Foto:elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732197x
Priemerná čítanosť článkov: 1405x

Autor blogu