Založ si blog

Prídavky na deti z Rakúska pre špecifické skupiny žiadateľov – ako na to?

pridavky na deti v zahranici

Práca v Rakúsku prináša Slovákom zaujímavé sociálne výhody. Zaiste sú nimi rodinné prídavky na dieťa. Čo je potrebné splniť, aby ste ich získali a prilepšili si rodinný rozpočet? Ako postupovať, ak patríte do špecifickej skupiny žiadateľov?

Rodinné prídavky v Rakúsku podľa veku dieťaťa

Prídavky na dieťa z Rakúska, tzv. Familienbeihilfe sa aktuálne pohybujú vo výške od 182,40 € do 236,50 € mesačne a súvisia s vekom dieťaťa.

Rodinné prídavky môžete poberať do 18. roku života dieťaťa alebo až do 24. roku, pokiaľ preukážete štúdium na vysokej škole.

V septembri je možnosť získať navyše štartovné do školy, súrodenecký bonus (podľa počtu detí) alebo bonus na ZŤP dieťa.

Podmienky pre rodinné prídavky na dieťa

Základnou podmienkou pri žiadosti o rodinné prídavky v Rakúsku je trvalý pracovný pomer alebo práca na živnosť rodiča, ktorý si zároveň platí sociálne poistenie.

Ak ste pracovali v Rakúsku v rokoch 2018 až 2022, stále máte možnosť požiadať o prídavky na deti. Určite si skontrolujte pracovné zmluvy z toho obdobia, budete ich potrebovať k žiadosti.

Kto môže požiadať?

Žiadosť na vyplácanie detských prídavkov z Rakúska podáva vlastný rodič na svoje biologické deti a tiež nevlastný rodič na deti manžela alebo manželky z predchádzajúceho vzťahu.

Pritom stačí, aby v Rakúsku pracoval či pracuje len jeden z rodičov.

V bežnej praxi sa stretávame s rôznymi špecifickými prípadmi a možnosťami získania rodinných prídavkov, ako sú slobodní žijúci v spoločnej domácnosti s partnerkou a deťmi alebo rozvedení, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti s partnerkou a spoločnými deťmi, či živnostníci.

Každý prípad žiadateľa o rodinné prídavky v Rakúsku zo špecifickej skupiny si vyžaduje ďalšie dodatočné informácie a prílohy k žiadosti. Viac svetla do konkrétneho prípadu pomôže vniesť odborné sociálne a ekonomické poradenstvo.

danove priznanie rakusko

Klasické i špeciálne prípady pre odborného konzultanta

Žiadosť o rodinné prídavky sa zasiela na rakúsky daňový úrad (Finanzamt). Viete, že vybavenie trvá spravidla 6 mesiacov? Zoznam príloh k žiadosti sa líši od prípadu k prípadu a súvisí s aktuálnou životnou situáciou rodiča zo Slovenska.

Pokiaľ sa chcete vyhnúť komplikáciám či pozastaveniu spracovania žiadosti o prídavky na deti v Rakúsku, zvoľte si spoluprácu s profesionálmi, ktorí majú skúsenosti s klasickými i špecifickými prípadmi žiadateľov zo Slovenska, ale aj z Čiech.

Dokonca vám na vyplnenie žiadosti poskytnú inovatívnu aplikáciu, vďaka ktorej ju vyplníte a pripnete prílohy cez mobil z pohodlia domova pri vašej poobednej káve.


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732190x
Priemerná čítanosť článkov: 1405x

Autor blogu