Založ si blog

Práca v Nemecku a Freistellung – pre koho to platí?

pokazene potrubie

Stavebný sektor v Nemecku poskytuje mnoho zaujímavých príležitostí aj pre stavbárov zo Slovenska. Okrem možností príťažlivého zárobku však prináša aj nové povinnosti. Počuli ste už o Bauabzugsteuer a Freistellung? Aký je medzi nimi súvis a aká je Freistellung cena, pokiaľ to zanedbáte?

Bauabzugsteuer – povinnosť vášho odberateľa

Ak sa rozhodnete pracovať v Nemecku na stavbe (v akejkoľvek stavbárskej činnosti), myslite na Bauabzugsteuer (stavebnú zrážkovú daň). Či ste živnostník, alebo s.r.o. zo Slovenska, váš objednávateľ je povinný strhnúť vám 15 % z vášho zárobku vo forme Bauabzugsteuer, prihlásiť a odviesť ju štátu.

Častokrát sa stáva, že živnostníci na stavbách v Nemecku sú nemilo prekvapení, keď dostanú na účet len 85 % z pôvodne fakturovanej sumy.

Samozrejme, za istých okolností môžete odvedenú Bauabzugsteuer žiadať späť, ale až po ukončení daného kalendárneho roku. Ak to bolo v roku 2023, tak od 1. januára 2024 môžete požiadať o jej vrátenie.

Freistellung – ako neprísť o 15 % zárobku

Jednoduchým riešením situácie, aby ste ako stavbár neprišli o 15 % zo sumy vašej faktúry, je vybavenie oslobodenia od stavebnej zrážkovej dane, po nemecky Freistellung alebo Freistellungbescheinigung.

Kedy je najlepší čas na vybavenie? Odborníci z poradenskej spoločnosti, ktorí riešia dane a žiadosti o vrátenie daní pre Slovákov pracujúcich v Nemecku, Rakúsku či Holandsku dennodenne, odporúčajú získať Freistellung ešte prv, ako odídete na stavbu.

dane a ziadosti

Freistellung cena, ktorú zaplatíte za vybavenie žiadosti o oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane, sa vám rýchlo vráti v podobe 100 % vašich zárobkov už od prvej vystavenej faktúry v Nemecku.

Pre koho platí Freistellung?

Freistellung sa vo všeobecnosti týka všetkých stavebných profesií, ako sú napríklad murári, elektroinštalatéri, lešenári, kúrenári, maliari a ďalšie, ktoré súvisia so zhotovením stavby.

Dôležitou informáciou je, že oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane potrebujú aj firmy a s.r.o., ktoré využívajú pre práce v Nemecku subdodávateľov.

Tip odborníkov: Aby ste vybavili Freistellung, potrebujete Steuernummer (nemecké daňové číslo).

To, či sa vás Freistellung týka alebo nie, zistíte veľmi jednoducho. Kontaktujte sociálno-ekonomickú poradenskú spoločnosť zo Slovenska, ktorá vám poradí a tiež vybaví všetky potrebné dokumenty za vás. Vďaka špeciálnym aplikáciám aj z pohodlia vášho domova.


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 734828x
Priemerná čítanosť článkov: 1410x

Autor blogu