Založ si blog

Ušetriť sa dá aj pri nižších príjmoch: ako na to?

peniaze setrit

Častou námietkou, prečo niekto nič neušetrí je to, že ani nemá z čoho a šetrenie malých súm aj tak nemá príliš veľký význam. Treba ale dodať, že každý zodpovedný človek by mať ušetrené aspoň niečo a pravdou zostáva, že ušetriť sa dá aj vtedy, ak nemáte práve vysoký plat. Základom je dôsledná analýza a trénovanie vlastnej disciplíny. Ako vôbec začať? 

Na počiatku je analýza

Šetrenie začína dôkladnou analýzou a čím bude kvalitnejšia, tým väčšiu šancu budete mať na úspech. Základným predpokladom je, že vaše príjmy sú hoci aj o máličko vyššie ako výdavky. Ak vaše výdavky sú vyššie ako príjmy, v prvom rade bude potrebné utiahnuť si opasok tak, aby ste túto bilanciu zmenili. Snahy o šetrenie v prípade, že ste permanentne a dlhodobo v mínuse je rovnaké, ako keby ste hľadali ako vybieliť zuby, ak žiadne nemáte. 

Po analýze príjmov a výdavkom by ste si mali stanoviť dlhodobo udržateľný rozpočet a stanovenie cieľovej sumy, ktorú budete mať možnosť odložiť bokom. Ak to bude hoci len 50 eur mesačne, ročne takto odložíte 600 eur. Pri stanovovaní rozpočtu môžete použiť rôzne pravidlá, často sa využíva delenie 50 – 30 – 20, pri ktorom 50 % tvoria nevyhnutné výdavky, 30 % veci pre radosť a 20 % na budovanie tzv. železnej rezervy. 

Pozor na nenápadné výdavky

Snahy o šetrenie budú efektívnejšie, ak si posvietite na nenápadné výdavky. Sledujte, na čo míňate peniaze, či už je to mobilný paušál, poistka na auto alebo predplatné streamovacích služieb. Ak niečo nevyužívate, neplaťte za to. Hoci možno za každú službu platíte iba pár eur mesačne, tak ak si spočítate, koľko takto miniete ročne, zistíte, že je to celkom dosť. Niektoré úkony vezmite do vlastných rúk – ušetriť môžete, ak napríklad využijete domácí bělení zubů namiesto návštevy špecialistu. Snažte sa tiež obmedziť výdavky za energie, čiže menej kúriť a šetriť teplou vodou. Aj malé zmeny v návykoch môžu viesť k zaujímavým úsporám. 

setrit peniaze

Za zlozvyky sa platí veľa

Netreba zabúdať, že rôzne neresti dokážu poriadne prevetrať peňaženku. Okrem toho za ne platíte aj svojim zdravím. Len si predstavte, že ak vyfajčíte jednu krabičku cigariet za dva dni, tak pri cene krabičky 4,90 eur ročne miniete 894 eur, čo už je cena za jednu príjemnú letnú dovolenku. Ak aj so zlozvykmi neprestanete úplne, pokúste sa ich čo najviac obmedziť. 


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732992x
Priemerná čítanosť článkov: 1407x

Autor blogu