Založ si blog

Spoznajte týchto nenápadných nepriateľov vášho chrupu

nepriatelia chrupu

Každý asi vie, že sladkosti a zanedbávanie ústnej hygieny sú pre celkový stav chrupu hotovou pohromou. Aby toho ale nebolo málo, týmto hlavným dôvodom vzniku zubných kazov a zápalov ďasien sekundujú aj ďalšie príčiny, z ktorých niektoré pôsobia celkom nenápadne. Skôr ako sa odhodláte na domáce bielenie zubov, spoznajte nenápadných nepriateľov vášho chrupu, ktorí na prvý pohľad nemusia nijak súvisieť so stavom ústnej dutiny. 

Nejedna štúdia dokázala, že zdravotný stav zubov a ďasien môže mať vplyv na celkový zdravotný stav človeka. Dlhodobo neliečené zápaly v ústnej dutine negatívne ovplyvňujú ochorenia srdca, cukrovku, dýchacej sústavy a tiež reumatických chorôb. Zlý stav chrupu dokonca zvyšuje aj riziko predčasného pôrodu. Všetky spomínané problémy môžu vzniknúť ako dôsledok zanedbaného chrupu, čo však ohrozuje samotný chrup? 

Alergie

Zjednodušene povedané, alergie sú prehnanou reakciou imunitného systému na vonkajšie podnety. Spravidla ide o peľ, roztoče, srsť domácich zvierat, prípadne zložky potravy. Hoci väčšina príznakov alergie súvisí s dýchacím a trávením, prejaviť sa môžu prejaviť aj v ústach. Ide o najmä o príznaky ako opuch ďasien, sucho v ústach či citlivosť zubov. 

Chronické prejavy alergie môžu viesť k dýchaniu cez ústa, a tým pádom aj k vysúšaniu tkanív ústnej dutiny. Problematická tiež môže byť pretrvávajúca nádcha, ktorá okrem samotných prínosových dutín negatívne ovplyvňuje aj horný rad zubov.

Nedostatok vitamínov

Základom pre zdravý chrup nie je ani tak bělení zubů doma, ako vyvážená strava. Neobmedzujte však svoju pozornosť iba na príjem cukrov. Dbať treba totiž aj na dostatočný prísun vitamínov. Pre zuby a ďasná, je to najmä vitamín E podporujúci prirodzenú obranyschopnosť organizmu a tiež vitamínu F, ktorý zas napomáha posilňovať zubnú sklovinu.

nedostatok vitaminov

Zloženie slín

Mimoriadne dôležitú úlohu pre celkové zdravie úst zohrávajú sliny. Obmývajú totiž z povrchu zubov zvyšky jedla a zuby taktiež mineralizujú. Zloženie slín ovplyvňuje neutralizáciu kyslého prostredia v ústach a zároveň umožňuje remineralizáciu dôležitú pre podporu a obnovu skloviny. Týmto spôsobom má zloženie slín priamy vplyv na ochranu pred zubným kazom.


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Bohuš Garbár

Vyzvedačstvo pre Rusko a branie úplatkov. Súd poslal Garbára do väzenia, nezaplatil totiž pokutu

29.04.2024 13:22

Garbár podľa polície zbieral informácie pre príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU od apríla 2021.

Komunisti oslávili 1. máj

V prípade minuloročného zjazdu KSS polícia zastavila trestné stíhanie

29.04.2024 13:15

Na zjazde mali byť vystavené nielen tradičné komunistické symboly, ale aj portrét Stalina.

Blinken

Blinken žiada vyššiu súčinnosť v oblasti obrany s krajinami Perzského zálivu

29.04.2024 13:10

Blinken chce svoju cestu po krajinách Blízkeho východu využiť aj na to, aby v tejto záležitosti vyvinul tlak na vedúcich predstaviteľov Izraela.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732900x
Priemerná čítanosť článkov: 1407x

Autor blogu