Založ si blog

Chystáte sa pracovať v zahraničí? Zistite si o pracovnej kultúre čo najviac!

ist za pracou do zahranicia

Pracovná kultúra a morálka je zaujímavou témou pre každého, kto sa rozhodne pracovať v zahraničí. Pomocou nej vytušíte, aké zvyklosti panujú v pracovných vzťahoch a čo môže očakávať. Na strane druhej, táto téma je často spojená až s prílišným generalizovaním, preto treba brať podobné informácie vždy s určitou rezervou. V každom prípade ale platí, že skôr ako si začnete hľadať prácu v zahraničí, mali by ste si o tamojšej kultúre na pracoviskách zistiť čo najviac. 

Pracovná kultúra naprieč Európou

Pre našinca bude najzaujímavejší pracovný trh v jednotlivých európskych krajinách, a to predovšetkým od Veľkej Británie, cez severské krajiny, Nemecko a napokon Rakúsko. 

Veľa našincov odchádza za prácou aj do Českej republiky, no tu prakticky o kultúrnych rozdieloch ani nemožno hovoriť. Oproti tomu, v Nemecku je už pracovná kultúra o niečo odlišná. Obvykle si držia odstup, neradi preberajú súkromné témy a sú veľmi sústredení na prácu a výkonnosť. Hovorí sa, že nadovšetko si ctia presnosť a tak si na toto musíte dávať pozor nielen, ak odídete pracovať ako zdravotná sestra Nemecko, ale aj na akejkoľvek inej pozícii. 

V USA sa pracuje naozaj dlho

Výhodou, prečo si hľadať zamestnanie v rámci Európy sú aj podobné zákony, a to najmä čo sa týka spoločného európskeho trhu. Jednoduchšie je to aj s uznávaním kvalifikácií, ak si porovnáme pracovnú pozíciu zdravotná sestra Rakúsko a rovnakú pozíciu v USA. Zmeny pochopiteľne zďaleka nespočívajú iba v rozdielnych zákonoch, potrebe pracovných víz a kvalifikačných požiadavkách na jednotlivé profesie. 

praca v usa

Rozdielna je aj pracovná kultúra, ktorej najmä vo väčších korporáciách dominuje maximálny dôraz na výkonnosť a pracovitosť. Zostávať v práci dlhšie a brať si iba dovolenku v nevyhnutných prípadoch nie je ničím výnimočným. Na druhej strane, kariérne sa môžete presadiť aj s nie úplne dokonalou angličtinou. 

…extrémy v Japonsku

Pre porovnanie nazrime aj do Ázie, konkrétne do Japonska, ktoré je úplne odlišné aj pracovnou kultúrou. Tu je totiž typický maximálny dôraz na pracovnú výkonnosť a mnohí zamestnanci pracujú na hranici svojich fyzických a psychických možností. Počet workoholikov a bohužiaľ aj samovrážd, ktorých priamou príčinou je vyhorenie či zlyhanie v práci, sa v Japonsku dlhodobo držia na vysokých hodnotách. 


Foto: elements.envato.com

Prečo je prenájom fotoštúdia pre fotografov nevyhnutný?

28.03.2024

Ako fotografi neustále hľadáme nové spôsoby, ako posúvať hranice našej kreativity a zachytávať momenty, ktoré u zákazníkov vyvolajú odozvu. Hoci má fotografovanie v exteriéri svoje čaro, kontrolované prostredie profesionálneho fotoštúdia má v sebe niečo jedinečne podmanivé. Ak ste o tom ešte neuvažovali, tu je dôvod, prečo by prenájom fotoštúdia mohol zmeniť vašu [...]

6 prírodných spôsobov bielenia zubov

27.03.2024

Ľudia každoročne minú veľké sumy peňazí na liečbu zubného kazu a bielenie zubov. Aké by mohlo byť alternatívne riešenie? Používanie prírodných produktov a spôsobov na bielenie zubov je tou správnou cestou. Tu je šesť spôsobov, ako si môžete vybieliť zuby bez použitia akýchkoľvek škodlivých chemikálií: Pravidelne si čistite zuby Hneď si to vyjasníme, [...]

Dokáže vás (ne)prekvapiť cesta na letisko? Vyskúšajte taxi Vienna Bratislava

26.03.2024

Jarná dovolenka v exotike alebo medzinárodný kongres letecky? Vaše nové dobrodružstvo aj zbieranie podnetných informácií začne v komfortnom a spoľahlivom taxi Vienna Bratislava. Rezervujte si online transferovú taxi službu, ktorá vás odvezie z Bratislavy (letisko alebo centrum mesta) do Viedne (letisko alebo centrum mesta) bezpečne a načas. A prečo práve oni?

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 516
Celková čítanosť: 710599x
Priemerná čítanosť článkov: 1377x

Autor blogu