Založ si blog

Chystáte sa pracovať v zahraničí? Zistite si o pracovnej kultúre čo najviac!

ist za pracou do zahranicia

Pracovná kultúra a morálka je zaujímavou témou pre každého, kto sa rozhodne pracovať v zahraničí. Pomocou nej vytušíte, aké zvyklosti panujú v pracovných vzťahoch a čo môže očakávať. Na strane druhej, táto téma je často spojená až s prílišným generalizovaním, preto treba brať podobné informácie vždy s určitou rezervou. V každom prípade ale platí, že skôr ako si začnete hľadať prácu v zahraničí, mali by ste si o tamojšej kultúre na pracoviskách zistiť čo najviac. 

Pracovná kultúra naprieč Európou

Pre našinca bude najzaujímavejší pracovný trh v jednotlivých európskych krajinách, a to predovšetkým od Veľkej Británie, cez severské krajiny, Nemecko a napokon Rakúsko. 

Veľa našincov odchádza za prácou aj do Českej republiky, no tu prakticky o kultúrnych rozdieloch ani nemožno hovoriť. Oproti tomu, v Nemecku je už pracovná kultúra o niečo odlišná. Obvykle si držia odstup, neradi preberajú súkromné témy a sú veľmi sústredení na prácu a výkonnosť. Hovorí sa, že nadovšetko si ctia presnosť a tak si na toto musíte dávať pozor nielen, ak odídete pracovať ako zdravotná sestra Nemecko, ale aj na akejkoľvek inej pozícii. 

V USA sa pracuje naozaj dlho

Výhodou, prečo si hľadať zamestnanie v rámci Európy sú aj podobné zákony, a to najmä čo sa týka spoločného európskeho trhu. Jednoduchšie je to aj s uznávaním kvalifikácií, ak si porovnáme pracovnú pozíciu zdravotná sestra Rakúsko a rovnakú pozíciu v USA. Zmeny pochopiteľne zďaleka nespočívajú iba v rozdielnych zákonoch, potrebe pracovných víz a kvalifikačných požiadavkách na jednotlivé profesie. 

praca v usa

Rozdielna je aj pracovná kultúra, ktorej najmä vo väčších korporáciách dominuje maximálny dôraz na výkonnosť a pracovitosť. Zostávať v práci dlhšie a brať si iba dovolenku v nevyhnutných prípadoch nie je ničím výnimočným. Na druhej strane, kariérne sa môžete presadiť aj s nie úplne dokonalou angličtinou. 

…extrémy v Japonsku

Pre porovnanie nazrime aj do Ázie, konkrétne do Japonska, ktoré je úplne odlišné aj pracovnou kultúrou. Tu je totiž typický maximálny dôraz na pracovnú výkonnosť a mnohí zamestnanci pracujú na hranici svojich fyzických a psychických možností. Počet workoholikov a bohužiaľ aj samovrážd, ktorých priamou príčinou je vyhorenie či zlyhanie v práci, sa v Japonsku dlhodobo držia na vysokých hodnotách. 


Foto: elements.envato.com

5 mýtov o Kindergeld, na ktoré hneď zabudnite

30.06.2024

Rodinné prídavky z Nemecka, takzvané Kindergeld, sú lákavou finančnou podporou pre slovenských rodičov, ktorí pracujú v Nemecku. Na druhej strane však koluje viacero nesprávnych informácií, ktoré odrádzajú od ich poberania. Pozrite sa na týchto 5 mýtov a ujasnite si, ako to v skutočnosti funguje.

3 jednoduché kroky, jak do svého domova vpustit letní atmosféru

25.06.2024

Vytoužené léto je konečně tady, což potvrzují i předpovědi počasí, které ukazují stále více dnů, kdy rtuť teploměru přesahuje 30 °C. Pokud se chcete připravit na všechna lákadla a radovánky, které nejteplejší období roku přináší, máte ještě čas se připravit a postarat se o to, aby váš domov naplnila letní atmosféra. Stačí pár drobných změn a [...]

Žiadate o rakúske prídavky? Nezabudnite na dôležité prílohy

24.06.2024

Slováci, ktorí pracujú v Rakúsku, môžu poberať rakúske rodinné prídavky. Vedeli ste, že prídavky na dieťa v Rakúsku je možné žiadať až 5 rokov spätne? K žiadosti sa prikladajú povinné prílohy, ktoré závisia od vašej životnej situácie. Určite ich nezabudnite priložiť, aby ste získali legálne prilepšenie pre vaše dieťa.

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 545
Celková čítanosť: 800127x
Priemerná čítanosť článkov: 1468x

Autor blogu