Založ si blog

Kanalizačnú prípojku si môžete postaviť aj svojpomocne: na tieto chyby ale pozor!

instalacia kanalizacnej pripojky

Zdá sa vám, že ceny stavebných prác presahujú únosnú úroveň a máte pocit, že minimálne rovnako dobre by ste ich zvládli svojpomocne? Nič nebráni tomu, aby zobrali veci do vlastných rúk, pričom práve stavba kanalizačnej prípojky patrí medzi tie, ktoré hravo zvládne každý šikovnejší kutil. Poradíme, akým chybám sa vyvarovať. 

Skôr ako zahájite práce, všetko si dôkladne naplánujte a pripravte si potrebné náradie. Pri novostavbách je realizácia kanalizačnej prípojky a všetky jej parametre súčasťou projektu. V takom prípade je situácia jednoduchšia, pretože presne viete, čo všetko budete potrebovať a aký postup zvoliť. Či budete postupovať podľa projektu, alebo univerzálnych zásad, sú chyby, ktorých sa treba vyvarovať. 

Neuponáhľajte sa

Spravidla najzdĺhavejšou fázou budovania kanalizačnej prípojky sú výkopové práce. Vyhraďte si preto dostatok času, prípadne si zapožičajte minibager, s ktorým to celé pôjde ešte rýchlejšie. Pred prvým výkopom si nezabudnite preveriť, či trase budúceho potrubia niečo nestojí v ceste.  

Nedostatočný výkop a nesprávne vyhotovenie lôžka

Pri výkope si treba ustrážiť rozmery a tiež dodržanie minimálneho sklonu pre daný typ kanalizácia. Častou chybou je tiež nesprávne vyhotovenie pieskového lôžka, ktoré by rúry malo ryť po všetkých stranách. V prípade, že rúry nebudú dostatočne chránené, hrozí ich prerazenie kameňmi či poškodenie od prerastajúcich koreňov, čo sú problémy, ktoré už bežné krtkovanie v Pezinku nevyrieši. 

vykop na kanalizaciu

Na potrubí sa šetriť nevyplatí

Potrubie síce po zasypaní neuvidíte, čo však nie je dôvod, aby ste na ňom šetrili. Práve naopak, akékoľvek opravy v budúcnosti môžu byť poriadne drahé a platí, že lacné potrubie je spravidla aj menej odolné. Podľa rovnakých zásad vyberajte aj tvarovky, ako sú odbočky, spojky a kolená, pričom dávajte zvlášť pozor na dodržanie uhlov a správneho utesnenia. Profesionálne čistenie kanalizácie a krtkovanie Pezinok síce dokáže takmer zázraky, ale konštrukčné nedostatky jednoducho nijak nevyrieši. 

Na záver len zdôraznime, že svojpomocná stavba kanalizácie má mnohé ďalšie aspekty, pričom je potrebné dodržať normu STN 75 6101 pre gravitačné kanalizačné systémy mimo budov. 


Foto: elements.envato.com

5 mýtov o Kindergeld, na ktoré hneď zabudnite

30.06.2024

Rodinné prídavky z Nemecka, takzvané Kindergeld, sú lákavou finančnou podporou pre slovenských rodičov, ktorí pracujú v Nemecku. Na druhej strane však koluje viacero nesprávnych informácií, ktoré odrádzajú od ich poberania. Pozrite sa na týchto 5 mýtov a ujasnite si, ako to v skutočnosti funguje.

3 jednoduché kroky, jak do svého domova vpustit letní atmosféru

25.06.2024

Vytoužené léto je konečně tady, což potvrzují i předpovědi počasí, které ukazují stále více dnů, kdy rtuť teploměru přesahuje 30 °C. Pokud se chcete připravit na všechna lákadla a radovánky, které nejteplejší období roku přináší, máte ještě čas se připravit a postarat se o to, aby váš domov naplnila letní atmosféra. Stačí pár drobných změn a [...]

Žiadate o rakúske prídavky? Nezabudnite na dôležité prílohy

24.06.2024

Slováci, ktorí pracujú v Rakúsku, môžu poberať rakúske rodinné prídavky. Vedeli ste, že prídavky na dieťa v Rakúsku je možné žiadať až 5 rokov spätne? K žiadosti sa prikladajú povinné prílohy, ktoré závisia od vašej životnej situácie. Určite ich nezabudnite priložiť, aby ste získali legálne prilepšenie pre vaše dieťa.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha strela atentátnika

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 545
Celková čítanosť: 800068x
Priemerná čítanosť článkov: 1468x

Autor blogu