Založ si blog

Kanalizačnú prípojku si môžete postaviť aj svojpomocne: na tieto chyby ale pozor!

instalacia kanalizacnej pripojky

Zdá sa vám, že ceny stavebných prác presahujú únosnú úroveň a máte pocit, že minimálne rovnako dobre by ste ich zvládli svojpomocne? Nič nebráni tomu, aby zobrali veci do vlastných rúk, pričom práve stavba kanalizačnej prípojky patrí medzi tie, ktoré hravo zvládne každý šikovnejší kutil. Poradíme, akým chybám sa vyvarovať. 

Skôr ako zahájite práce, všetko si dôkladne naplánujte a pripravte si potrebné náradie. Pri novostavbách je realizácia kanalizačnej prípojky a všetky jej parametre súčasťou projektu. V takom prípade je situácia jednoduchšia, pretože presne viete, čo všetko budete potrebovať a aký postup zvoliť. Či budete postupovať podľa projektu, alebo univerzálnych zásad, sú chyby, ktorých sa treba vyvarovať. 

Neuponáhľajte sa

Spravidla najzdĺhavejšou fázou budovania kanalizačnej prípojky sú výkopové práce. Vyhraďte si preto dostatok času, prípadne si zapožičajte minibager, s ktorým to celé pôjde ešte rýchlejšie. Pred prvým výkopom si nezabudnite preveriť, či trase budúceho potrubia niečo nestojí v ceste.  

Nedostatočný výkop a nesprávne vyhotovenie lôžka

Pri výkope si treba ustrážiť rozmery a tiež dodržanie minimálneho sklonu pre daný typ kanalizácia. Častou chybou je tiež nesprávne vyhotovenie pieskového lôžka, ktoré by rúry malo ryť po všetkých stranách. V prípade, že rúry nebudú dostatočne chránené, hrozí ich prerazenie kameňmi či poškodenie od prerastajúcich koreňov, čo sú problémy, ktoré už bežné krtkovanie v Pezinku nevyrieši. 

vykop na kanalizaciu

Na potrubí sa šetriť nevyplatí

Potrubie síce po zasypaní neuvidíte, čo však nie je dôvod, aby ste na ňom šetrili. Práve naopak, akékoľvek opravy v budúcnosti môžu byť poriadne drahé a platí, že lacné potrubie je spravidla aj menej odolné. Podľa rovnakých zásad vyberajte aj tvarovky, ako sú odbočky, spojky a kolená, pričom dávajte zvlášť pozor na dodržanie uhlov a správneho utesnenia. Profesionálne čistenie kanalizácie a krtkovanie Pezinok síce dokáže takmer zázraky, ale konštrukčné nedostatky jednoducho nijak nevyrieši. 

Na záver len zdôraznime, že svojpomocná stavba kanalizácie má mnohé ďalšie aspekty, pričom je potrebné dodržať normu STN 75 6101 pre gravitačné kanalizačné systémy mimo budov. 


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 729793x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu