Založ si blog

Čo je to elektromotor?

Elektromotor je elektrický stroj, ktorý premieňa elektrickú energiu na mechanickú energiu. Väčšina elektromotorov pracuje prostredníctvom interakcie magnetického poľa motora a elektrického prúdu v navinutom vodiči na vytvorenie sily na spôsob krútiaceho momentu dodávaného na hriadeľ motora. Elektrický generátor je mechanicky totožný s elektrickým motorom, ale funguje s opačným tokom energie, pričom premieňa mechanickú energiu na elektrickú.

konštrukcia elektromotora
Elektromotor – konštrukcia

Elektromotory môžu byť poháňané jednosmerným prúdom (DC), napríklad z usmerňovačov alebo batérií, alebo striedavým prúdom (AC), napríklad z elektrickej siete, elektrických generátorov alebo meničov. Elektromotory možno rozdeliť do kategórií podľa problémov, ako je typ napájania, použitie, konštrukcia a typ výstupného pohybu. Môžu byť napájané jednosmerným alebo striedavým prúdom, môžu byť bezkefkové alebo kefkové, trojfázové (napríklad elektromotor 4kw), , dvojfázové alebo jednofázové, s radiálnym tokom alebo axiálne a môžu byť chladené kvapalinou alebo vzduchom.

Štandardizované elektromotory ponúkajú vhodnú mechanickú energiu na priemyselné použitie. Medzi aplikácie patria dúchadlá a čerpadlá, priemyselné ventilátory, obrábacie stroje, elektrické náradie, diskové pohony, vozidlá alebo domáce spotrebiče, v ktorých môžeme nájsť napríklad elektromotor s prevodovkou. Malé motory možno nájsť v elektrických hodinkách. Pri určitých použitiach, ako napríklad pri rekuperačnom brzdení v trakčných motoroch, sa elektromotory môžu využívať v reverznom režime ako generátory, ktoré rekuperujú energiu, ktorá sa inak môže stratiť v podobe trenia a tepla.

Konštrukcia elektromotora

Dve mechanické súčasti elektromotorov sú stator, ktorý je pevný, a rotor, ktorý sa pohybuje. Má aj dve elektrické súčasti, sadu magnetov a kotvu, z ktorých jedna je pripojená k statoru a druhá k rotoru, pričom spolu vytvárajú magnetický obvod.

Magnety poľa vytvárajú magnetické pole, ktoré prechádza vinutím. Môžu to byť permanentné magnety alebo elektromagnety. Magnet poľa je spravidla na statore a vinutie na rotore, ale v iných typoch motorov sú obrátené.

Ložiská elektromotora

Ložiská podopierajú rotor a umožňujú rotoru otáčať sa okolo svojej osi. Skriňa motora zasa podopiera ložiská.

loziska elektromotra
Ložiská elektromotora

Rotor elektromotora

Rotor je pohyblivá časť, ktorá dodáva mechanickú silu. V rotore sú spravidla uložené vodiče, ktoré vedú prúd, a magnetické pole statora pôsobí silou na otáčanie hriadeľa. Iné rotory majú alternatívne permanentné magnety a vodiče drží stator. Permanentné magnety poskytujú vysokú účinnosť vo väčšom rozsahu výkonu a pracovných otáčok.

rotor elektromotora
Rotor elektromotora

S témou tiež súvisí: frekvenčný menič na motor, vibrační motor 

Vzduchová medzera medzi rotorom a statorom umožňuje jeho otáčanie. Šírka medzery má dôležitý vplyv na elektrické vlastnosti motora. Bežne sa vyrába tak, aby bola čo najmenšia, pretože veľká medzera vytvára slabý výkon. Je hlavným zdrojom nízkeho účinníka, s ktorým motory fungujú. So zväčšujúcou sa vzduchovou medzerou stúpa budiaci prúd a znižuje sa účinník, preto sú lepšie úzke medzery. Naopak, veľmi malé medzery môžu okrem strát a hluku spôsobiť aj mechanické problémy.

Hriadeľ motora vystupuje cez ložiská na vonkajšiu stranu motora, kde je umiestnená záťaž. Keďže sila zaťaženia pôsobí za najvzdialenejším vonkajším ložiskom, zaťaženie je previsnuté.

Stator elektromotora

Stator obklopuje rotor a spravidla obsahuje magnety poľa, pričom ide buď o elektromagnety pozostávajúce z navinutého drôtu na feromagnetickom jadre zo železa, alebo o permanentné magnety. Tie vytvárajú magnetické pole, ktoré prechádza vinutím rotora a pôsobí naň silou. Železné jadro statora je vyrobené z mnohých tenkých kovových plátov, ktoré majú vzájomnú izoláciu, tzv. laminácie.

stator elektromotora
Stator elektromotora

Laminovanie sa využíva na zníženie energetických strát, ktoré vznikajú, ak sa použije pevné jadro. Motory s laminovaním, ktoré sa používajú v klimatizáciách a práčkach, využívajú tlmiace vlastnosti plastu na zníženie vibrácií a hluku.


Zdroje: elektromotory-prevodovky.sk, elektromotory-vybo.cz, iqsdirectory.com

Prečo je prenájom fotoštúdia pre fotografov nevyhnutný?

28.03.2024

Ako fotografi neustále hľadáme nové spôsoby, ako posúvať hranice našej kreativity a zachytávať momenty, ktoré u zákazníkov vyvolajú odozvu. Hoci má fotografovanie v exteriéri svoje čaro, kontrolované prostredie profesionálneho fotoštúdia má v sebe niečo jedinečne podmanivé. Ak ste o tom ešte neuvažovali, tu je dôvod, prečo by prenájom fotoštúdia mohol zmeniť vašu [...]

6 prírodných spôsobov bielenia zubov

27.03.2024

Ľudia každoročne minú veľké sumy peňazí na liečbu zubného kazu a bielenie zubov. Aké by mohlo byť alternatívne riešenie? Používanie prírodných produktov a spôsobov na bielenie zubov je tou správnou cestou. Tu je šesť spôsobov, ako si môžete vybieliť zuby bez použitia akýchkoľvek škodlivých chemikálií: Pravidelne si čistite zuby Hneď si to vyjasníme, [...]

Dokáže vás (ne)prekvapiť cesta na letisko? Vyskúšajte taxi Vienna Bratislava

26.03.2024

Jarná dovolenka v exotike alebo medzinárodný kongres letecky? Vaše nové dobrodružstvo aj zbieranie podnetných informácií začne v komfortnom a spoľahlivom taxi Vienna Bratislava. Rezervujte si online transferovú taxi službu, ktorá vás odvezie z Bratislavy (letisko alebo centrum mesta) do Viedne (letisko alebo centrum mesta) bezpečne a načas. A prečo práve oni?

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 516
Celková čítanosť: 710733x
Priemerná čítanosť článkov: 1377x

Autor blogu