Založ si blog

Armatúra elektromotora

Kotva pozostáva z vinutého drôtu na feromagnetickom jadre. Prúd tečúci drôtom spôsobuje, že magnetické pole naň pôsobí Lorentzovou silou a otáča rotor, ktorý dodáva mechanický výkon. Vinutie sú drôty, ktoré sú uložené v cievkach, spravidla ovinuté okolo mäkkého, vrstveného, železného, feromagnetického jadra, aby po dodaní prúdu vytvorili magnetické póly.

armatura elektromotora
Armatúra elektromotora

Trojfázové elektromotory sa vyrábajú v bezsólových a sólových pólových usporiadaniach. V salentných motoroch majú jadrá na statore a rotore výstupky známe ako póly smerujúce k sebe, pričom okolo každého pólu je pod čelom pólu navinutý drôt, ktorý sa pri pohybe prúdu drôtom stáva južným alebo severným pólom poľa. V motoroch bez šikmých pólov (alebo s kruhovým rotorom alebo rozloženým poľom) je jadro valec s navinutým vodičom rovnomerne rozloženým v drážkach po obvode. Dodávanie striedavého prúdu do vinutia vytvára vo feromagnetickom jadre póly, ktoré sa nepretržite otáčajú. Motory s tienenými pólmi majú vinutie okolo časti pólu, ktoré oneskoruje fázu magnetického poľa pre tento pól.

Komutátor elektromotora

Komutátor je otočný elektrický spínač, ktorý dodáva striedavý alebo jednosmerný prúd do rotora. Pri otáčaní hriadeľa periodicky mení smer toku prúdu vo vinutí rotora. Pozostáva z valca, ktorý je tvorený viacerými kovovými kontaktnými časťami na kotve. Elektrické kontakty nazývané „kefy“ pozostávajú z mäkkého vodivého materiálu, ako je uhlík, pritlačený na komutátor. Kefky vytvárajú pri otáčaní posuvné kontakty s po sebe idúcimi sekciami komutátora, ktoré ponúkajú prúd na rotor.

elektro-kumulator
Elektro-kumulátor

S témou tiež súvisí:  frekvenční měnič 230v, elektromotor 4kw 

Rany drôtu rotora sú pripojené k sekciám komutátora. Komutátor periodicky mení smer prúdu vo vinutiach rotora s každou polovičnou otáčkou (180°), preto krútiaci moment pôsobiaci na rotor je vždy v rovnakom smere. Bez tejto zmeny smeru prúdu by sa smer krútiaceho momentu na každom vinutí rotora pri každej polovici otáčky obrátil, a preto by sa rotor zastavil. Komutátory sú neschopné a komutátorové motory boli často nahradené bezkefovými jednosmernými motormi, indukčnými motormi a motormi s permanentnými magnetmi.


Zdroje: www.frekvencnemenice.sk, www.elektromotory-menice.cz, www.iqsdirectory.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730688x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu