Založ si blog

Zaujímavosti o autoskle, ktoré by mal vedieť minimálne každý fanúšik áut

prasknute autosklo

Ak sa pozriete na auto, ako prvé si všimnete najmä jeho farbu a tvar. Čo však také autosklo? Je jeho mimoriadne dôležitou súčasťou, ktorá si za desaťročia prešla veľmi zaujímavým vývojom. Autosklo poskytuje nielen výhľad z vozidla, ale plní aj dôležité bezpečnostné funkcie a každý zodpovedný motorista by mal dbať na jeho bezchybný stav. Čo sa o autoskle a jeho histórii oplatí vedieť? 

Sklo na aute ako symbol luxusu 

Auto bez skiel si dnes snáď už ani nevieme predstaviť. Nebolo to tak ale vždy, počiatkom 20. storočia bolo autosklo považované za príplatkovú výbavu. Ak ním aj auto bolo vybavené, išlo iba o tenký plát skla, ktorý sa dal sklopiť, aby v prípade znečistenia nezavadzal. Integrácia autoskla výrazne zdvíhala výrobné náklady a tak sa ušli iba tým najdrahším kúskom. Napokon, prvým výrobcom, ktorý autosklo zahrnul do štandardnej výbavy bol v roku 1915 americký Oldsmobile. 

Nerozbitné sklo bolo vynájdené náhodou

Podobne ako iné dôležité objavy, aj nerozbitné sklo sa podarilo vyrobiť náhodou keď francúzsky chemik Edouard Benedictus zistil, že sklenená banka pokrytá nitrocelulózou sa nerozbije. Táto patentovaná technológia sa neskôr osvedčila práve pri výrobe autoskiel, vďaka ktorej sa stali omnoho bezpečnejšie. 

Opravy a výmeny autoskiel sú najčastejším poistným plnením

oprava a vymena autoskla

Odhaduje sa, že až viac ako 30 % všetkých poistných plnení súvisiacich s poistením automobilov sa týka práve autoskla, najčastejšie čelného. Oplatí sa ale vedieť, že nie vždy je potrebná výmena celého skla. Oprava čelného skla Vráble je napríklad cenovo dostupnejšou možnosťou v prípadoch, kedy je poškodenie iba minimálne. 

Autosklo je stále predmetom ďalšieho vývoja

Technológie neustále napredujú a tak môžeme na nových autách vidieť rôzne typy bezpečnostných skiel s neviditeľnou mriežkou, integrovaným vyhrievaním, rôznymi senzormi a prípadne aj špeciálne pružné autosklá s mimoriadnou odolnosťou. Spolu s tým stúpa aj náročnosť výmeny skiel a taktiež aj ostatné súvisiace úkony. Platí teda, že ak máte problém s autosklom na modernom aute, mali by ste navštíviť autosklo Vráble, prípadne iného profesionála vo vašom okolí. 


Foto: elements.envato.com

Prečo je prenájom fotoštúdia pre fotografov nevyhnutný?

28.03.2024

Ako fotografi neustále hľadáme nové spôsoby, ako posúvať hranice našej kreativity a zachytávať momenty, ktoré u zákazníkov vyvolajú odozvu. Hoci má fotografovanie v exteriéri svoje čaro, kontrolované prostredie profesionálneho fotoštúdia má v sebe niečo jedinečne podmanivé. Ak ste o tom ešte neuvažovali, tu je dôvod, prečo by prenájom fotoštúdia mohol zmeniť vašu [...]

6 prírodných spôsobov bielenia zubov

27.03.2024

Ľudia každoročne minú veľké sumy peňazí na liečbu zubného kazu a bielenie zubov. Aké by mohlo byť alternatívne riešenie? Používanie prírodných produktov a spôsobov na bielenie zubov je tou správnou cestou. Tu je šesť spôsobov, ako si môžete vybieliť zuby bez použitia akýchkoľvek škodlivých chemikálií: Pravidelne si čistite zuby Hneď si to vyjasníme, [...]

Dokáže vás (ne)prekvapiť cesta na letisko? Vyskúšajte taxi Vienna Bratislava

26.03.2024

Jarná dovolenka v exotike alebo medzinárodný kongres letecky? Vaše nové dobrodružstvo aj zbieranie podnetných informácií začne v komfortnom a spoľahlivom taxi Vienna Bratislava. Rezervujte si online transferovú taxi službu, ktorá vás odvezie z Bratislavy (letisko alebo centrum mesta) do Viedne (letisko alebo centrum mesta) bezpečne a načas. A prečo práve oni?

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 516
Celková čítanosť: 710702x
Priemerná čítanosť článkov: 1377x

Autor blogu