Založ si blog

Poznáte najčastejšie dôvody zanášania tepelných výmenníkov a potrubí?

Hovorí sa, že čo oči nevidia, to srdce nebolí. Toto príslovie neplatí iba o tajnostiach v láske či bežných životných situáciách, ale aj v priemyselnom prostredí. Znečistenie výmenníkov tepla, potrubia a iných zariadení zostáva pred zrakmi údržby často skryté, no o to viac dokáže prekvapiť práve v tú najnevhodnejšiu chvíľu a postarať sa o poriadne vysoké výdavky. Pozreli sme sa preto na dôvody, ktoré najčastejšie zapríčiňujú poruchy a slabú výkonnosť výmenníkov tepla a potrubí. 

Každý výmenník si vyžaduje čistenie

Hoci moderné výmenníky tepla sú relatívne bezúdržbové zariadenia, neznamená to, že by ste ich čistenie mali brať na ľahkú váhu. Hoci sa zvonku môže javiť všetko ako v najlepšom poriadku, vo vnútri výmenníka môže dochádzať k tvorbe hrubých nečistôt, ktoré síce pomaly, ale celkom isto spôsobia poruchu. Metódy sú rôzne, čistenie výmenníkov tepla by ale vždy malo prebiehať v presnom súlade s pokynmi výrobcu. Od toho aj závisí, či uprednostníte termický čistiaci proces, mechanické čistenie, chemické čistenie alebo čistenie tlakom. Spájkované doskové výmenníky je napríklad možné čistiť len chemicky. 

A čo zanášanie výmenníkov najčastejšie spôsobuje? Vždy závisí nielen od typu výmenníka ale aj pretekajúceho média. Najčastejším vinníkom tvorby usadenín je nízka kvalita vody vedúca k tvorbe vápenných usadenín. Ničím výnimočným ale nie sú ani železité usadeniny, a to najmä v prípadoch, kedy sa výmenníkom preteká upravená voda. Dodajme, že už pri prvých príznakoch tvorby usadenín, ako je nižšia účinnosť, treba začať konať. 

Čisté potrubné systémy vám ušetria nielen starosti, ale aj peniaze

Podobne ako pri výmenníkoch, aj pri štandardných potrubných systémoch treba pamätať na ich čistotu. Ich znečistenie najčastejšie spôsobuje hromadenie tukov, olejov, rôznych drobných nečistôt a následné formovanie hrubej prekážky. Problematické je ale aj kolísanie tlaku v systéme či nefunkčné spätné ventily. 

Následky pritom na seba nenechajú dlho čakať. Slabší prietok, zápach a hromadenie nečistôt sú situácie, ktoré sú nielenže nepríjemné, ale môžu spôsobiť havarijný stav a úplne ochromiť celú prevádzku. V takom prípade je každá hodina drahá a jediným riešením je profesionálne krtkovanie Malacky alebo bližšie, podľa vašej lokality. Pri vyhľadávaní odborníkov sa orientujte najmä na lokalitu, iba tak totiž môžete počítať s rýchlym zásahom. 


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730422x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu