Založ si blog

Máte už svoju bioklimatickú pergolu?

Táto pergola je ideálna do každého počasia a to vďaka tomu, že využíva vlastnosti prírodných klimatických procesov ako je slnečné žiarenie, teplo zo slnka, prúdenie vzduchu, sneh, dážď či prudký vietor. Vďaka jej konštrukcii prináša výhody, ktoré iné typy pergol nemôžu ponúknuť. Od ostatných pergol ju ľahko rozlíšite pomocou vrchných naklápacích lamelov.

Tým, že vedia zmeniť polohu, naklopiť sa, môžu odraziť slnečné žiarenie alebo ochrániť pred dažďom či snehom. Najrozšírenejší typ je práve hliníková pergola a to vďaka jej vlastnostiam odolávať nepriazni počasia.

Vďaka nastaviteľným panelom môžete svoju terasu alebo záhradu využívať čo najlepšie počas celého roka.

Skôr ako sa rozhodnete pre tú správnu bioklimatickú pergolu, premyslite si, na čo ju chcete používať. Chcete, aby slúžila ako miesto na zábavu hostí? Súkromné útočisko? Alebo jednoducho miesto, kde si môžete užívať svoju záhradu? Keď viete, ako ju budete používať, môžete začať zužovať výber.

bioklimatická pergola woodgarden

Dôležitým faktorom, ktorý treba pri výbere pergoly zvážiť, je jej veľkosť. Mala by byť primeraná veľkosti vášho vonkajšieho priestoru a mala by byť schopná pohodlne pojať akýkoľvek nábytok alebo iné predmety, ktoré chcete umiestniť pod ňu. Ak sa chystáte pohostiť hostí, uistite sa, že je pod ňou dostatok miesta pre všetkých pohodlne sedieť.

Ďalšou vecou, ktorú treba mať na pamäti, sú použité materiály. Najobľúbenejšou voľbou je hliník vďaka svojej trvanlivosti a odolnosti voči poveternostným vplyvom. K dispozícii sú však aj drevené a hlinikové varianty. Ak chcete pergolu, ktorá sa ľahko udržiava, hľadajte pergolu z hliníka alebo PVC.

Pokiaľ ide o výber správnej pergoly od spoločnosti Woodgarden pre váš dom, je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí. Zvážením jej veľkosti, materiálu a účelu použitia môžete nájsť ideálnu možnosť, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám.

Vlastnosti bioklimatických pergol

  • Ochrana – v uzatvorenej polohe chráni pred snehom, dažďom či slnkom.
  • Ventilácia – pootvorené lamely podporujú prirodzené prúdenie vzduchu a vďaka cirkulácii to má chladivý efekt a tým sa priestor vo vnútri pergoly menej zohrieva.
  • Regulácia tepla – správne naklonenie reguluje odraz tepelnej energie. Ak chcete väčší tieň, lamely sklopíte. Na druhú stranu ak chcete slnečné žiarenie, lamely jednoducho otvoríte alebo stiahnete na stranu a tak otvoríte celu strešnú plochu.

Druhy lamelov pre bioklimatické pergoly

Máme tri rôzne druhy lamelov. Môžu byť pevné, ktoré sa nedajú polohovať a skôr slúžia len ako pastva pre oči. Ďalšie sú naklápacie, ktoré majú rozpätie 0 – 150 stupňov, čo umožňuje odraz priamych slnečných lúčov, ale aj vpustenie nepriameho svetla spolu s prirodzenou cirkuláciou. Vďaka tomu si ich vy už upravíte podľa toho ako potrebujete. 

V neposlednom rade su naklápacie s možnosťou odsunu, kedy viete lamely odsunúť na určenú stranu a otvoriť tak strešný priestor.

Jednoduché ovládanie bioklimatických pergol

Bioklimatické pergoly viete ovládať dvomi jednoduchými spôsobmi a nemusíte sa báť, že by ste to nezvládli. Prvý spôsob je manuálne, kedy sa použije kľuka a jej otáčaním si jednoducho nastavíte polohu ktorá Vám vyhovuje. Druhý spôsob je elektrické ovládanie, kedy sú lamely motorizované a ovládate ich pomocou diaľkového ovládača. Niektoré majú aj doplnkovú výbavu ako LED osvetlenie alebo infra ohrievač.

Najvyššie rady majú automatizovaný systém riadený čidlami, takže sa nemusíte báť katastrofy pri nečakanom snehu či daždi. Strecha sa sama zaklopí keď začne pršať.

Pri výbere bioklimatickej pergoly je dôležité zvážiť veľkosť, materiál a účel použitia. Zvážením týchto faktorov môžete nájsť dokonalú pergolu, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám. Bioklimatické pergoly sú výhodné, pretože chránia pred poveternostnými vplyvmi, umožňujú vetranie a regulujú teplo. Môžu sa ovládať manuálne alebo elektronicky a sú vybavené celým radom funkcií.

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 729799x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu