Založ si blog

Ako sa zbaviť stresu

Ak chceme vedieť ako zvládať stres, musíme vedieť, čo stres je a ako nás ovplyvňuje. 

Čo je stres

Stres je naša reakcia na nadmerný tlak, ktorý môže pochádzať z rôznych životných udalosti, z práce, z ľudí, z finančnej neistoty, z ohrozenia nášho života.

Pre niekoho môže byť stresujúce, keď má ísť medzi ľudí, prezentovať pred ľuďmi, zmeniť prácu, porozprávať sa so šéfom, rodičmi, partnerom alebo ísť na rande…

Na každého z nás môžu tieto okolnosti vplývať iným spôsobom, niekto je pod tlakom ihneď, niekomu to trvá dlhšie. 

stresova situacia
zdroj: freepik.com

Ako zvládať stres

Keď sa ocitneme pod tlakom, respektíve stresom, často naše reakcie a správanie ovplyvňujú aj naše okolie, rodinu, priateľov alebo kolegov. Následne môžu prísť aj výčitky zlyhania a sme pod ďalším stresom.

Krátkodobý stres je pre nás často motivátorom vyjsť z našej komfortnej zóny a urobiť krok, rozhodnutie, určitú zmenu.

Príliš veľa stresu, bohužiaľ, môže poškodiť naše zdravie a spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy na fyzickom tele, ale aj na psychike. Stres možno opísať ako napätie, ktoré je spôsobené požiadavkami kladenými na fyzickú alebo duševnú energiu. Z tohto dôvodu je v dnešnej dobe veľmi potrebné naučiť sa techniky ako zvládať stres.

Čo je stresor?

Stresor je akýkoľvek prvok vonkajšieho sveta, ktorý „vyhodí“ naše telo z homeostatickej rovnováhy. Stresorom však môžu byť aj naše MYŠLIENKY

Mozog nevie, či sa niečo skutočne deje, alebo či na to iba myslíme. Stresovú reakciu si vieme navodiť už aj tým, že napr. rozmýšľame o niečom zlom z minulosti, alebo vytvárame obavy o budúcnosť.

Predstavte si, že máte zavolať klientovi, alebo prezentovať výsledky na porade. Vždy keď si na to spomeniete, cítite stres. Stiahne Vám žalúdok, v hrdle je „knedľa“ a v hlave samé obavy.. čo ak zlyhám, čo keď niečo pokazím, čo si budú o mne myslieť….

stresor
zdroj: pixabay.com

Ako teda zvládať stres?

Uvedomenie seba samého je prvým krokom k tomu, aby sme dokázali šikovne zvládnuť stres. Uvedomenie, respektíve všímavosť k tomu, čo sa práve deje s našim telom, čo nám ide v hlave, ako sa cítime.

Všímavosť, respektíve Mindfulness nás učí nereagovať okamžite na tieto situácie. Automatická reakcia je náš vzorec, ktorý riadi náš autopilot a reagujeme reaktívne. Táto reaktívna reakcia je tak rýchla, že si ju neuvedomujeme.

Ak sa na chvíľu zastavíme, doslova stopneme a všimneme si seba samého, svoje pocity, myšlienky, situáciu…  Môžeme efektívnejšie a proaktívnejšie pristupovať k situácií a zvládnuť  ju ľahšie s vedomou reakciou. Je to ako keby naša baterka všímavosti zasvietila do temnoty stresu.

Ako zvládať stres pomocou Mindfulness?

Mindfulness je mentálny tréning pre našu hlavu. Rovnako ako trénujeme svaly v posilňovni alebo šport každodenným tréningom, tak Mindfulness trénuje náš sval všímavosti v našom mozgu. Čím viac trénujeme myseľ, tým je odolnejšia voči stresu.

MBSR je celosvetovo certifikovaný program (Mindfulness Based Stress Redukcion), ktorý nás pomocou všímavosti učí ako zvládať stres. Autorom tejto metódy je Jon Kabat Zinn, vedec a profesor medicíny, ktorý hovorí, že stres bude s nami vždy. A je na nás, aby sme sa naučili vnímať stres iným spôsobom. Jeho známa veta je: Vlny nemôžeme zastaviť, ale môžeme sa naučiť na nich surfovať“.

Počas osemtýždňového kurzu MBSR sa učíme aj techniku STOP.

trening mozgu
zdroj: freepik.com

S znamená doslova STOP. Zastavíme sa na chvíľu, urobíme 3 hlboké nádychy a výdychy. Všímame si svoj dych v tele. Takto presunieme pozornosť z hlavy a odpojíme sa od myšlienky, v ktorej sme sa doslova nechali lapiť.

T – z angličtiny (tune to the body), naladíme sa na svoje telo a všímame si ako sa cítime. Možno si uvedomíme tlak v hrudi alebo stiahnuté bruško… ale bez hodnotenia, či je to správne alebo nesprávne.

O – Príležitosť (opportunity) na zmenu. Môžeme sa nadýchnuť do nepríjemného pocitu v tele tak, aby sme s výdychom zjemnili tlak, stiahnutie, chvenie… A potom si všimnime niečo príjemné. Presmerujte pozornosť na slniečko, ktoré svieti za oknom, obraz, ktorý visí na stene, kvetinu v miestnosti, fotku partnera, dieťaťa alebo dovolenky… Ak sú pocity v tele ťažšie, pustite si príjemnú pesničku, choďte na krátku prechádzku, alebo si pustite aj meditáciu všímavosti, ktorá vám pomôže upokojiť sa vo svojom dychu.

P – je príležitosť na zmenu. Ak si vytvoríme priestor na vedomú reakciu, môžeme zmeniť náš postoj k situácií. Už nereagujeme na základe vzorcov a autopilota. Uvedomíme si, že to, čo nás stresuje je možno len naša myšlienka, ktorá kričí ako opica v hlave… strach, obava, výčitky… príbeh našej mysle. Vedome si môžeme povedať, že je to len myšlienka, vzorec alebo tá „opica“ v hlave… a pustíme ju z hlavy preč. A následne reagujeme tak, ako je to pre nás v tomto momente najvhodnejšie. 


História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Luhansk / UA vojak / UA armáda /

Ďalšia pomoc Ukrajine za 50 miliárd dolárov? USA rokujú s krajinami G7

04.05.2024 11:00

Peniaze by mali byť splácané z neočakávaných ziskov zo štátnych ruských aktív mrazených prevažne v Európe, z ktorých stále plynú úroky.

Antony Blinken

Blinken: Súhlas s prímerím by pre Hamas nemal byť problém

04.05.2024 10:17

Hamas oznámil, že jeho delegácia sa vráti do Káhiry na rozhovory o dohode, ktorá by zastavila izraelskú ofenzívu v Gaze výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Francúzsko ČSR Štefánik

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí Milan Rastislav Štefánik. Jeho životný príbeh je inšpiráciou aj v súčasnosti

04.05.2024 10:04

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí v Ivanke pri Dunaji diplomat, vedec, štátnik, vojak a politik Milan Rastislav Štefánik.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 736078x
Priemerná čítanosť článkov: 1413x

Autor blogu