Založ si blog

Zvládnete si postaviť terasu svojpomocne? Ide to, ale záleží od materiálu

Postaviť si svojpomocne terasu je pre mnohých kutilov lákavým spôsobom, ako za celkom rozumnú cenu skrášliť a zlepšiť využiteľnosť bezprostredného okolia domu. Ak viete ako na to, stačí si vyhrnúť rukávy, pustiť sa do práce a za pár dní máte hotovo. Aké materiály sú vhodné na svojpomocnú stavbu a na čo určite nezabudnúť? 

Terasa s betónovými základmi? Existujú aj iné možnosti

Nie je terasa ako terasa. V závislosti od vašich očakávaní je potrebné vybrať konkrétny materiál a naplánovať si spôsob stavby. Ak túžite po terase dláždenej veľkoformátovou betónovou dlažbou, budete potrebovať pevné a kvalitne vybudované základy. Manipulácia s týmto typom dlažby navyše nie je vôbec jednoduchá a aj prípadná úprava rozmerov si vyžaduje profesionálne náradie. Pre všetkých, ktorí si chcú terasu postaviť svojpomocne, sú ideálnou voľbou tzv. ľahké terasy, pri ktorých si zo základov nemusíte robiť ťažkú hlavu. 

zahradna terasa
zdroj: freepik.com

Ľahké terasy je možné rýchlo postaviť, sú variabilné a ich samotná stavba neraz pripomína skladačku. Zvládnete ju teda bez drahého vybavenia a pri troche zručnosti máte za pár desiatok hodín hotovo. Ľahké základy terasy vytvoríte zhútnenou vrstvou štrku, štrko-piesku, prípadne môžete využiť už existujúci betónový podklad. Celé pokladanie si môžete uľahčiť vďaka rektifikačným terčom, s ktorými povrch terasy nielen dôkladne upevníte, ale aj vyrovnáte. 

Drevo alebo radšej drevoplast? 

Medzi najobľúbenejšie materiály na stavbu ľahkých terás patrí drevo a drevoplast. Kým pri dreve je veľkou výhodou, že ide o prírodný materiál so svojou prirodzenou vôňou a spracovaním, pri terasových doskách z drevoplastu zas oceníte úžasnú variabilitu, dlhšiu životnosť a iba minimálne nároky na údržbu. Pri oboch materiáloch je ešte pred začatím prác potrebné počítať aj s montážnymi doplnkami, ako sú skrutky, pätky či rôzne iné kovové diely slúžiace na ukotvenie jednotlivých komponentov terasy. 

Drevoplast je moderný kompozitný materiál tvorený drevnou múčkou a prídavkom polymérov. Tie spolu s ďalšími aditívami zabezpečujú jeho odolnosť a tvarovú stálosť. Nemusíte sa báť žiadneho krútenia, blednutia a dokonca ani hnitia. Ak si chcete postaviť terasu svojpomocne, len ťažko nájdete vhodnejší materiál. Presvedčte sa sami a pozrite si ponuku spoločnosti AYYA Salmet, špecialistov na WPC terasové dosky. 

drevopalstova terasa
terasa (zdroj: wcpterasa.sk)

Drevoplast nie je vhodný len na terasy

Pri drevoplaste sa ešte na moment zastavme. Svoje využitie si totiž nenachádza iba v prípade terás, ale napríklad aj pri stavbe plotov, brán, alebo ako materiál do okolia bazénov či víriviek. Nepoškodí ho totiž ani chlórovaná voda a bez akýchkoľvek obáv môžete po drevoplastových doskách chodiť aj naboso. Triesku z nich totiž určite nedostanete. 

Variabilitu drevoplastových dosiek sme nespomínali náhodou. Hoci sú vyrábané v štandardizovaných rozmeroch, nie je problém upraviť si drevoplastové dosky na mieru. Dokážete nimi vyplniť aj atypicky tvarované priestory, čím získate plnohodnotnú podlahovú plochu. Pri úprave rozmerov treba počítať s teplotnou rozpínavosťou materiálu a teda nechať priestorovú rezervu aspoň 3 mm. Rezanie drevoplastových dosiek samo o sebe nie je ničím zložitým, no poriadne sa pri ňom práši. Odporúčame preto nielen kvalitné pracovné kombinézy, ale aj ochranu očí, prípadne použitie respirátora, aby ste zabránili vdýchnutiu drobných čiastočiek.  

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 726340x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu