Založ si blog

Poradíme, ako si môžete naplno užiť záhradu aj v jesenných mesiacoch

Dni sú stále kratšie a ortuť teplomera klesá najmä v noci stále k nižším hodnotám. Ide o neklamné znaky toho, že jeseň sa už nezadržateľne blíži. Prichádza babie leto a potom už nastáva obdobie, kedy treba pomaly záhradu pripravovať na zimný spánok. Ešte predtým si však jeseň na záhradke môžete naplno užiť. Poradíme, ako na to. 

Jesenné dni strávené na krásne upravenej záhrade nedávajú žiadny dôvod na pocity úzkosti. Toto ročné obdobie je práveže plné farieb a ak k tomu pridáme ešte stále príjemné teploty a pekné počasie, jeseň si môžete naplno užiť. Nezostaňte zavretí vo vnútri a užite si jeseň na záhrade tak ako sa patrí. 

Oddýchnite si po náročnom lete

Leto na záhrade je spojené nielen s oddychom, ale aj pomerne náročnou prácou. Využite preto mierne jesenné ochladenie na trochu oddychu. Nemusíte už v takej miere zavlažovať a aj frekvenciu kosenia trávnika môžete znížiť. Upracte si záhradný domček či altánok a po náročnej práci si skúste dopriať niekoľko dní oddychu priamo na záhrade. Ak na záhrade žiadnu podobnú stavbu nemáte, popremýšľajte či by sa vám nehodila a pustite sa do jej výstavby, prípadne si vyberte už hotové riešenie. Dostatok odkladacieho priestoru netreba pri záhradách rozhodne podceňovať. 

hlinikove pergoly
Hliníková pergola (zdroj: woodgarden.sk)

Skvelým riešením, ako môžete byť vašej záhradke ešte bližšie aj počas chladnejších dní, sú hliníkové pergoly. Hoci budete stále vo vnútri, ocitnete sa v bezprostrednej blízkosti vašej záhrady a tak si môžete ľahko vychutnať podobné posedenia ako počas príjemných letných večerov. A to dokonca celoročne. Pergola je zároveň jednou z možností, ako si ľahko môžete vytvoriť zimnú záhradu a venovať sa tak svojím obľúbeným aktivitám aj v najchladnejšom období roka. 

Pripravte sa na zazimovanie

Skôr ako naplno udrú zimné výčiny počasia, je dobré myslieť na dôkladnú prípravu záhrady. Tá by mala zahŕňať nielen upratovanie, ale aj pokosenie trávnika a zazimovanie tých rastlín, ktoré to vyžadujú. Nezabudnite tiež vypustiť sudy a iné nádrže, nechajte tiež skontrolovať závlahový systém a odložte tiež záhradné hadice. Vašu pozornosť si zaslúžia aj záhony, ktoré je vhodné prekypriť, čím zlepšíte štruktúru pôdy a postaráte sa o lepší prísun živín.  

Skontrolujte ploty a brány

Vašu pozornosť pred zimným obdobím si zaslúžia aj ploty, a to bez ohľadu na to, či máte plot živý, betónový alebo murovaný. Samozrejme každý z týchto plotov si vyžaduje trochu iný prístup. V prípade živého plota by ste na jeseň určite mali stihnúť jeho posledné zastrihnutie. Pri murovaných a betónových plotoch zas skontrolujte či niekde nedošlo k prasklinám a či sa v niektorých dutinách nezachytáva príliš veľa vody. Ak tam v zime zmrzne, plot sa môže ľahko poškodiť. 

Nezabudnite ani na brány a bráničky. Myslite na to, že mrazivé počasie, ľad a sneh dá zabrať aj im. Týmto spôsobom eliminujete riziko, že brána vypovie službu trebárs počas snehovej fujavice. Ak si netrúfate zhodnotiť ich stav, obráťte sa na odborníkov zo spoločnosti Baneko. Vďaka dlhoročným skúsenostiam vám zabezpečia kontrolu bránok a brán, ktorá pre vás bude určite prínosom. 

ploty baneko
Garážové brány a ploty (zdroj: baneko.sk)

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 725697x
Priemerná čítanosť článkov: 1393x

Autor blogu