Založ si blog

Zistite, aký vplyv má počet štartov na životnosť elektromotora

Často opomínaným faktorom pri výbere nového elektromotora je predpokladaný počet štartov. Pre určité typy prevádzok je totiž typické veľmi časté rozbiehanie elektromotora. Treba si uvedomiť, že práve štartovacia fáza predstavuje pre elektromotory a ich komponenty zvýšenú záťaž. Oplatí sa teda myslieť aj na to, ako často bude elektromotor štartovať a podľa toho aj vybrať vhodný model. 

Časté štartovanie môže byť pre niektoré elektromotory pomerne problematické. Niežeby ho nezvládli, ale môže negatívne ovplyvniť životnosť jednotlivých súčastí. Oplatí sa na to myslieť najmä pri elektromotoroch nižších výkonov, a to či už pre bežné alebo priemyselné aplikácie. Ako príklad uveďme elektromotor 0,75kW alebo elektromotor 1,1kW, ktorých hlavné uplatnenie bude predovšetkým pri jednoduchších aplikáciách s lineárnym zaťažením. 

testovanie elektromotora
zdroj: vyboelectric.sk

Aké sú hlavné špecifiká jednotlivých spôsobov zapojenia? 

Priame zapojenie elektromotora

Pri priamom zapojení je rozbehový prúd normálny, v tomto prípade sa do elektromotora dostáva prúd 3- až 7-krát vyšší ako nominálny a rovnako tak bude vysoký aj počiatočný krútiaci moment. Toto zapojenie spravidla nie je úplne vhodné. 

Zapojenie hviezda trojuholník

Toto zapojenie je vhodným spôsobom, ako obmedziť pôsobenie intenzívneho prúdu pri spúšťaní elektromotora. V prípade, ak je potrebné znížiť štartovací prúd a súčasne znížiť vysoký rozbehový krútiaci moment, existujú aj iné efektívnejšie metódy. 

Využitie softštartéra

Efektívny spôsob, ako zabezpečiť plynulý a bezpečný štart elektromotora, kedy sa postupne zvyšuje napätie až do menovitej hodnoty. Ide o použiteľné riešenie aj pre elektromotor 1,5kW či iné elektromotory menších výkonov. 

zapojenie elektromotora
zdroj: vyboelectric.sk

Riadenie pomocou frekvenčného meniča

Aktuálne ide o najefektívnejší spôsob spúšťania elektromotorov. Umožňuje totiž nielen presné ovládanie rýchlosti, ale aj reguláciu zaťaženia elektromotora. Frekvenčné meniče sú dnes už k dispozícii v rôznych vyhotoveniach, kompaktné modely sú vhodné napríklad aj pre elektromotor 2,2kW či ostatné elektromotory v tejto výkonnostnej kategórii. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 728374x
Priemerná čítanosť článkov: 1398x

Autor blogu