Založ si blog

Aká je efektivita a prevádzkové náklady elektromotorov s nižšími výkonmi?

Ak je reč o efektivite elektromotorov a ich prevádzkových nákladoch, pozornosť sa najčastejšie upriamuje práve na komplexné priemyselné riešenia. To je samozrejme logické s ohľadom na to, že práve v takomto prostredí má neustále dosahovanie efektivity z finančného hľadiska zásadný význam. Ako sú na tom ale menšie elektromotory s nižším výkonom? 

Prečo je vysoká efektivita dôležitá najmä v priemysle?

Miera efektivity vyjadruje, ako účinne premieňa elektromotor elektrickú energiu na mechanickú silu. Počas tohto procesu dochádza k stratám, keďže účinnosť elektromotorov nedosahuje 100 %, hoci tie najmodernejšie elektromotory nie sú od tejto hodnoty príliš vzdialené. Väčšie priemyselné elektromotory s vyšším výkonom sú vo všeobecnosti efektívnejšie ako menšie elektromotory s nižším výkonom, čo je dané nielen konštrukčnými možnosťami ale v konečnom dôsledku aj nadobúdacou cenou. Neznamená to však, že by trebárs trojfázový elektromotor 0,75kW neodviedol dobrú službu. 

elektromotory
zdroj: vyboelectric.cz

Väčšie motory sú ale efektívnejšie aj z dôvodu, že zdanlivo malé energetické straty majú v konečnom dôsledku zásadný vplyv na ziskovosť podniku. Znamená to teda, že práve pri výbere priemyselných elektromotorov je kladený mimoriadny dôraz na celkové prevádzkové náklady. Odhaduje sa, že v prípade priemyslu predstavujú náklady na kúpu elektromotora iba 2-3 % z celkových prevádzkových nákladov, ktoré majiteľ vynaloží počas životnosti elektromotora. 

Kompaktné elektromotory veľmi nezaostávajú

V prípade kompaktných elektromotorov je situácia trochu odlišná, pretože viac ako prevádzkové náklady je dôležitá nadobúdacia cena a malé rozmery. Ako príklad si vezmime trojfázový elektromotor 2,2kW s účinnosťou 83,2 %, čo je vzhľadom na triedu a cenu výborný výsledok. Navyše, takéto motory spravidla nie sú prevádzkované nepretržite. 

elektromotor
zdroj: vyboelectric.cz

Pre mnohé menšie dielne je dokonca aj vyššie zmienený výkon viac ako dostačujúci a pri obmedzenom rozpočte nie je vôbec problém zvoliť si elektromotor s nižším výkonom. Pre množstvo bežných aplikácií je vhodný elektromotor 1,1kW alebo prepracovaný elektromotor 1,5kW s hliníkovou kostrou a efektivitou vyše 80 %. Ak by ani takáto účinnosť nebola dostačujúca, je možné ju mierne vylepšiť opatreniami, redukujúcimi straty elektromotora pri prevádzke. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730864x
Priemerná čítanosť článkov: 1403x

Autor blogu