Založ si blog

Zistite, ako s kvalitným ERP systémom ušetríte pri podnikaní aj tisíce eur

ERP systémy už dávno nie sú ťažkopádne softvérové monštrá, ktorých implementácia stojí tisíce až desaťtisíce eur. Jednoduchý ERP systém môžu ľahko využiť už aj malé či začínajúce spoločnosti, ktoré chcú mať všetko pekne pod kontrolou. Ako presne znižujú náklady pri podnikaní? Zamerali sme sa na 4 konkrétne oblasti a možnosti využitia. 

Vnútropodnikový systém spravidla nie je to, čo by začínajúci podnikatelia riešili hneď od prvého dňa. Obvykle je potrebné zabehnúť aspoň nejaké procesy, získať zákazky a vytvoriť si určitý režim fungovania. V tom lepšom prípade sa už čoskoro dostavia prvé úspechy, no spolu s nimi paradoxne aj prvé problémy, ktoré si budú vyžadovať zodpovedné manažérske rozhodnutia. Nejedna spoločnosť stroskotala práve na tom, že nezvládla svoj rast a procesy, ktoré fungovali „v malom“, no vo väčšom meradle spôsobili už katastrofu. 

ERP systém vám uľahčí rast

Čím viac zákaziek získate, tým viac bude potrebná automatizácia a vyladenie procesov. To sa však samozrejme nedeje automaticky a zachovať si kvalitu popri zvyšujúcich sa objemoch práce nie je vôbec ľahkou úlohou. Vyššie popísaný príbeh je bohužiaľ pomerne častým javom, entuziazmus zo začiatku podnikania rýchlo vyprchá a následne sa začnú kopiť chyby, ktoré v tom horšom prípade dovedú do krachu, v tom lepšom do prepracovania celého biznis modelu. 

erp
zdroj: pixabay.com

Ak máte radi maximálnu kontrolu nad procesmi a nechcete nič nechávať na náhodu, riešením je ERP systém. Na otázku, čo je ERP systém existuje celkom jednoduchá odpoveď. Táto skratka znamená Enterprise Resource Planning a teda ide o systém plánovania podnikových zdrojov. Právom ho môžeme zaradiť medzi najužitočnejšie nástroje pre úspešné podnikanie, a to aj z nasledujúcich 4 dôvodov.  

Prehľadné delegovanie úloh

V momente, ako sa začne rozrastať váš tím, oceníte, že ERP systém vám umožní prehľadnejšie delegovanie úloh jednotlivým pracovníkom. Ľahko si tak ustrážite, kto má koľko práce, vždy budete vedieť, komu bola aká úloha pridelená a v akej fáze riešenia sa práve nachádza. ERP systém tak môžete využiť ako veľmi efektívny plánovač úloh a to hneď na viacerých úrovniach. Vyhnete sa teda častému javu, ktorý sa vyskytujú v mnohých spoločnostiach nezvládajúcich svoj rast, kedy „jedna ruka nevie čo robí druhá“. 

Zmierňovanie rizika v rámci projektov

Pri každom väčšom projekte by mala byť samozrejmosťou analýza rizík. S tým vám pomôže modul v rámci ERP systému, ktorý vám umožní spravovať projekty v reálnom čase a prijímať tak správne rozhodnutia. Efektívnejším manažovaním projektov sa vyhnete finančným aj časovým stratám. 

Prehľadné sledovanie nákladov a čerpania rozpočtu

Udržať si výdaje pod kontrolou nemusí byť najmä pre začínajúcich podnikateľov jednoduché. Podobné je to aj pri väčších projektoch, ktoré si vyžadujú dôsledné sledovanie všetkých položiek v rozpočte. ERP systém vám umožní sledovať náklady a čerpanie rozpočtu, a to hneď z viacerých hľadísk. Všetko si môžete zároveň prehľadne prepočítať a porovnať so zostávajúcimi zdrojmi, skladovými zásobami či lepšie si rozvrhnúť jednotlivé procesy. 

riadenie podniku
zdroj: pixabay.com

Dáta v reálnom čase a prepojenie s ostatnými systémami

Veľkou výhodou cloudového ERP systému je aj jeho ľahká prepojiteľnosť s ostatnými systémami a nástrojmi. Vďaka tomu nebude ERP systém závislý priamo od údajov, ktoré doň zadáte, ale získa si ich sám, napríklad aj využívateľ rezervačný systém online, údaje z vykonanej rezervácie sa automatický prenesú aj do ERP. Rovnako môžete ERP systém využiť na sledovanie výkonu IT infraštruktúry, potreby upgrade-ov a platnosť licencií, čím napríklad veľmi účinne odbremeníte IT oddelenie. 

Zlepšiť cashflow, predikovať budúci vývoj dopytu a zdokonaliť vnútropodnikové procesy tak pre vás vďaka ERP systému nemusí byť nadľudským výkonom. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 724387x
Priemerná čítanosť článkov: 1390x

Autor blogu