Založ si blog

Ako ERP systém zvyšuje zisky výrobcom nábytku a stavebných prvkov?

Podnikanie v nábytkárskom priemysle je celkom ťažký oriešok. Silnejúci tlak na znižovanie cien, rastúce náklady na materiály a zároveň stále väčší dôraz na rýchlosť výroby sú len niektoré z výziev, ktorým treba v tomto segmente čeliť. Výrobcovia nábytku a stavebných prvkov môžu ušetriť šikovným manažmentom a používaním tých správnych nástrojov. Zistite, akú úlohu v tomto segmente zohráva ERP systém. 

Bez ERP už ani na krok. Tak by sme mohli pár slovami zhrnúť väčšinu sloganov výrobcov týchto systémov. Aby však nešlo iba o reklamnú frázu s nízkou výpovednou hodnotou, pozreli sme sa na to, prečo je dôležité mať zavedený kvalitný ERP systém, a to konkrétne v nabýtkarstve a výrobe stavebných prvkov. Ide teda o segmenty s pomerne špecifickými požiadavkami, ktoré je vhodné pri výbere vhodného ERP systému určite vziať do úvahy. 

erp system
ERP systém (zdroj: flowii.com)

Manažovanie skladových zásob výrobných prostriedkov

Predstavte si, že vyrábate trebárs drevené terasy. Vo vašom sortimente sa nachádzajú desiatky produktov v rôznych vyhotoveniach. Široká ponuka je v tomto smere pre vás veľmi dôležitá a to hlavne preto, aby ste mohli osloviť dostatočné množstvo potenciálnych zákazníkov. Na druhej strane, ani vaše skladované priestory nie sú nekončené a tak je na základe dopytu, aktuálnych cien a ďalších parametrov potrebné naskladňovanie surovín tak, aby ste uspokojili všetkých zákazníkov v čo najkratšej dobe a zároveň efektívne využívali sklad. 

ERP systém vám ponúka hneď niekoľko možností, ako riadiť sklad a plánovať nákupy surovín. Pod kontrolou budete mať nielen plochu vášho skladu, ale taktiež môžete plánovať nákupy podľa plochy, objemu alebo kusov. Ak teda na základe predajných štatistík viete, že určitý materiál je v niektorých obdobiach žiadanejší, môžete tomuto trendu naskladňovanie ľahko prispôsobiť. ERP systém vám pomôže manažovať nákupy u dodávateľov surovín a vyhnete sa tak preplnenému skladu nepotrebných surovín. 

drevene terasy
Drevená terasa (zdroj: woodgarden.sk)

Manažment výroby

V úvode sme spomenuli, že výroba nábytku a stavebných prvkov má svoje špecifiká. Medzi ne patrí aj to, že pri výrobe sa využíva celé spektrum rôznorodých materiálov, pričom každý z nich má svoje určité vlastnosti. Zároveň je potrebné počítať aj so skrutkami, nitmi, či drobnými kovovými plieškami, ktoré síce cenu jednotlivého produktu príliš nezvyšujú, avšak pri veľkovýrobe je potrebné počítať s nákladmi na ich obstaranie. Oplatí sa ale počítať aj s odpadom, jeho triedením a prípadne aj dočasným skladovaním. A to sú už pomerne komplikované záležitosti. ERP systém vám pomôže nielen s evidovaním výrobných surovín, ale aj s komplexným manažmentom výrobných prostriedkov. 

Ak by sme mali menovať jeden príklad za všetky, tak by to boli rozdielne šarže v dodávkach dreva. Nie je totiž nič výnimočné, ak rovnaké typy dreva majú v rôznych šaržiach rôzny odtieň. To je problém najmä v prípade vyhotovovania terás s väčšou plochou, prípadne pri výrobe väčšieho nábytku. Farebné odtiene z jednotlivých dodávok totiž musia byť čo najviac podobné a aj toto ustriehnete vďaka prepracovanému ERP systému. Jeho využívanie teda pre vás znamená aj zvýšenie kvality výroby. 

Maximálna kontrola nad zákazkami

Bez ohľadu na to či predávate rovno koncovým zákazníkom, alebo vaše produkty dodávate na sklady rôznych distribútorov, ustrážiť si špecifické podmienky pri jednotlivých zákazkách je poriadne ťažké. Neraz môže mať aj jeden zákazník v rámci jedného projektu desiatky rôznych požiadaviek. Ak ich nesplníte, len ťažko bude spokojný. ERP systém by preto mal byť prepojený s vašim konfigurátorom, ktorý bude východiskom pre to, aby ste zistili, čo od vás vlastne zákazníci požadujú. Netreba zabúdať ani na to, že už pri jednoduchom objednávkovom procese je potrebné počítať s rôznymi adresami dodania, fakturácie či realizácie projektu. Práve ERP systém vám pomôže v tom, aby sa váš tovar vždy dostal na to správne miesto. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730853x
Priemerná čítanosť článkov: 1403x

Autor blogu