Založ si blog

Čo sú trvalo udržateľné záhrady a aké zásady platia pri ich tvorbe?

Záhrada je pre mnohých ľudí nielen miestom oddychu, ale aj spôsobom, ako sa kreatívne realizovať a naplno ukázať svoje vlohy. Ak sa tomuto hobby ešte len chystáte naplno oddať, mali by ste spoznať aktuálne trendy vo svete záhrad. Medzi tie patria aj trvalo udržateľné, resp. prírodné záhrady. Aké sú zásady ich zakladania a v čom sú také špecifické? 

Prírodná záhrada ako miesto trvalo udržateľného pestovania

Prírodné záhrady sa vyznačujú tým, že sa pri ich zakladaní a aj následnej starostlivosti uplatňujú trvalo udržateľné princípy. Hlavným cieľom je vytvoriť rozmanitý ekosystém využívajúci synergický efekt jeho jednotlivých prvkov. Rastliny a živočíchy sa tak v rámci prírodnej záhrady podporujú a vytvárajú trvalo udržateľný priestor, ktorý si vyžaduje iba minimum zásahov „zvonku“. 

Pri starostlivosti o tento typ záhrad je možné bádať odklon od intenzívnych spôsobov pestovania, takže zabudnite na rôzne pesticídy, hnojivá a inú chémiu. Zďaleka to však neznamená, že prírodné záhrady si nevyžadujú starostlivosť.  

Realizácia záhrad podľa vyššie uvedených princípov si vyžaduje celkom komplexné znalosti týkajúce sa biológie, pestovania a prírodných procesov vo všeobecnosti. Okrem toho, ak nemáte dostatok fantázie, môžete sa obrátiť na záhradného architekta, ktorý vám veľmi rád navrhne aj tento typ záhrady. Prírodné záhrady pozostávajú z viacerých prvkov, ktoré by mali byť zladené tak, aby ste v rámci tohto priestoru dosiahli nielen vizuálnu, ale predovšetkým funkčnú biologickú rovnováhu. 

realizácia záhrad
Vizualizácia záhrady – rodinný dom (zdroj: atelierduma.sk)

Ktoré prvky najčastejšie tvoria prírodné záhrady?

Medzi najčastejšie prvky, ktoré sú súčasťou trvalo udržateľných záhrad, patria prirodzene zatrávnené oblasti. Prirodzená lúčka je základom na dosiahnutie ekologickej rovnováhy v záhrade. Nehovoríme pritom o bežnom záhradnom trávniku, ktorý je pokosený doslova ako podľa pravítka. Ide o dlhšie trávnaté porasty s lúčnymi kvetmi, ktoré pomáhajú v pôde zadržiavať vlahu a zároveň sa stávajú užitočným útočiskom pre hmyz. 

Ak už máte základ záhrady, určite budete premýšľať nad tým správnym oplotením. Samozrejme, tam kde je to možné určite odporúčame živé ploty z kríkov, prípadne jednoduché pletivové oplotenie obrastené popínavými rastlinami. Živý plot sa stane útočiskom pre hmyz, pôsobí veľmi atraktívne a po rozrastení vám poskytne aj dostatok súkromia. K oploteniu si môžete vybrať aj moderné vonkajšie brány, ktorými si zabezpečíte pohodlný vstup na pozemok bez toho, aby ste narušili prírodný ráz oplotenia. 

vonkajšie brány
Vonkajšie brány (zdroj: baneko.sk)

Dôležitou súčasťou prírodných záhrad sú aj rohové oblasti, v ktorých sa odporúča ponechať divoko rastúci porast, prípadne využiť tieto miesta na skladovanie kameňov, rašeliny alebo dreva. V rámci trvalo udržateľných záhrad majú potom svoje nezastupiteľné miesto aj suché a mokré stanovištia, medzi ktorými je vhodné dosiahnuť určitú rovnováhu. Striedaním suchých a vlhších miest, ako sú napríklad jazierka či mokrade vytvoríte nielen životný priestor mnohým živočíchom ale dosiahnete aj veľmi zaujímavý vizuálny efekt. 

Keďže cieľom pri prírodných záhradách je dosiahnutie uzavretého kolobehu, mali by ste myslieť aj na to, akým spôsobom budete získavať vlahu a hnojivo – v tomto prípade samozrejme prírodné. Oplatí sa preto premýšľať nad takou skladbou rastlín a stromov, ktoré sa stanú cenným zdrojom organickej hmoty na tvorbu vlastného kompostu. Zároveň je všetky procesy potrebné naplánovať tak, aby nedochádzalo k vyčerpávaniu pôdy, čo znamená, že by ste sa mali vyhnúť monokultúrnym výsadbám. 

Nezabudnite ani na správnu výbavu

Veľmi užitočným pomocníkom bude pre vás kvalitná záhradná technika, tá je samozrejme aj v prípade prírodných záhrad „povolená“, takže sa nemusíte spoliehať iba na svoje vlastné ruky. Popri výbere tých správnych nástrojov nezabudnite ani na pracovný odev, ktorý si môže nájsť svoje útočisko napríklad v záhradnom domčeku. Ak pri svojej záhrade nebývate, vo vašej „záhradkárskej“ výbave by nemala chýbať ani reflexná vesta, ktorú si oblečiete až sa vydáte po krásnom dni strávenom na záhrade smerom domov. 

Pracovné odevy (zdroj: odevypracovne.sk)

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 726039x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu