Založ si blog

Likvidáciu azbestovej strechy je potrebné zveriť odborníkom hneď z viacerých dôvodov

Kým niektoré stavebné materiály sa využívajú už desiatky, ba dokonca až stovky rokov, od iných materiálov sa naopak stále viac upúšťa. Medzi tie, ktorých výrazne ubudlo, patrí aj azbest. Odstraňovanie tohto materiálu je pomerne problematické, a to hneď z viacerých dôvodov. Netreba mať však obavy, likvidácia azbestu nie je v prípade rekonštrukcie náročnou prekážkou, treba si iba vybrať autorizovaného odborníka. 

Azbest bol kedysi veľmi obľúbený stavebný materiál

Je to už niekoľko desaťročí, čo azbest patril medzi veľmi obľúbené materiály. Je veľmi pevný, odolný a popritom aj ohybný. Zabudnúť nesmieme ani na vysokú mieru odolnosti voči ohňu. Netrvalo preto dlho a azbest sa začal v stavebníctve veľmi využívať. Vyrábali sa z neho nielen strešné krytiny, ale používal sa aj v prípade potrubí, alebo na stavbu oplotenia. 

Azbest sa tiež primiešaval do cementových dosiek, ktoré mali nespočetné množstvo využití. Je preto veľmi pravdepodobné, že ste sa s azbestom už stretli bez toho, aby ste si to vôbec uvedomili. Práve v tomto často spočíva problém. Ak sa stavebník rozhodne pre rekonštrukciu, môže sa stať, že ani nevie o tom, že v niektorých miestach môže naraziť na azbest, resp. materiál s jeho prímesou. K tejto situácii neraz dochádza už pri maľovaní. Neraz sú to práve maliari Bratislava, ktorí zistia, že niektoré prvky sú z azbestu a mali by byť odstránené. 

Prečo je azbest taký nebezpečný? 

Slávu azbestu ako stavebného materiálu potlačili výskumy, ktoré dokazovali jeho škodlivé účinky na ľudský organizmus. Dnes to už berieme ako fakt, no nie vždy to tak bolo a tak popularita azbestu klesala spočiatku dosť pozvoľne. Neskôr už došlo k plošnému zákazu využívania azbestu ako stavebného materiálu a tak sa s ním dnes môžete stretnúť naozaj iba v prípade starších stavieb a strešných krytín. 

Tento materiál je pre ľudský organizmus škodlivý z toho dôvodu, že pri manipulácii s ním dochádza veľmi ľahko k drobeniu jeho vlákien a ich rozptýleniu. Vdýchnuté čiastočky azbestu sa následne ukladajú v pľúcach, kde pôsobia karcinogénne. V prípade príliš starých azbestových dosiek dokonca k drobeniu môže dochádzať aj samovoľne. 

azbest
zdroj: montescompany.sk

V každom prípade sa treba vyvarovať svojpomocnému odstraňovaniu a likvidácii azbestu. Vzhľadom na to, že ide o nebezpečný materiál, patrí táto činnosť do rúk certifikovaným odborníkom. Ochrániť vás nemusí ani to najlepšie pracovné oblečenie, pretože dôležitý je tiež spôsob narábania s azbestom a jeho správna likvidácia. 

Čo zahŕňa profesionálna likvidácia azbestu? 

Svojpomocná likvidácia azbestu je napriek rizikám ešte stále celkom častým nápadom mnohých stavebníkov, ktorí chcú za každú cenu ušetriť. Treba si však uvedomiť, že nejde iba o samotné narábanie s azbestom, ale aj jeho likvidáciu. O všetko od demontáže až po odvoz azbestu s jeho následnou likvidáciou sa radi postarajú autorizovaní odborníci. 

odvoz a likvidácia azbestu
Poľnohospodárske družstvo Podielnikov, Záhorská Bystrica – likvidácia azbestu (zdroj: montescompany.sk)

Znamená to teda, že ak sa obrátite na profesionálov, tak s likvidáciou azbestu nebudete mať vôbec žiadne starosti. Dokonca tento proces ani veľmi nezdrží vašu rekonštrukciu. Likvidácia bežnej azbestovej strechy na menšej stavbe, ako je napríklad záhradná búda, je otázkou niekoľkých hodín. Netreba tiež zabúdať, že azbest je potrebné odviesť na skládku nebezpečných odpadov. Odvoz azbestu je samozrejme súčasťou celej služby a pri väčšine profesionálov si zaň netreba priplácať. 

Ohľadom likvidácie azbestu preto vždy oslovte autorizovaných odborníkov. Nejde totiž iba o vaše pohodlie, ale aj o zdravie a život. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 726490x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu