Založ si blog

Malá exkurzia o tom, prečo je dôležitý kolagén a vitamín B

Kolagén je bielkovina, ktorá má najväčšie zastúpenie v našom tele, pričom spomedzi všetkých bielkovín v tele cicavcov tvorí celkovo 25 – 30 %. Kolagén nesie ľudové označenie ako „bielkovina mladosti“, pretože je kľúčom ku kráse a zdraviu pokožky a kĺbov v našom organizme.

Zdravie a krásu nám však pomáhajú zachovávať aj ďalšie dôležité prvky, medzi ktorými má svoju dôležité miesto aj vitamín B. Jeho nedostatok v ľudskom tele môže spôsobovať rôzne nepríjemné prejavy, ako je vypadávanie vlasov, nadmerná únava, pokles dobrej nálady či zvýšený výskyt ekzémov. 

Kolagén a jeho funkcia zakomponovaná priamo v názve

O základnej funkcii kolagénu napovedá samotný jeho názov, ktorý v preklade z gréčtiny znamená nasledovné: „kólla“ je lepidlo a „gen“ je produkcia. Hlavnou úlohou kolagénu je zabezpečiť, aby spojivové tkanivá svalov a kostí zvládali záťaž a aby pokožka netrpela starnutím. Nájdeme ho v šľachách, pokožke, chrupavkách, kostiach a svaloch po celom tele, v zuboch, črevách, rohovke alebo cievach. Kolagén je základnou stavebnou hmotou podporných tkanív v tele a dôležitou zložkou medzibunkovej hmoty. Udáva sa, že tvorba kolagénu sa postupne znižuje po 25. roku veku života a po 40. roku ho už telo nevytvára vôbec. Úbytok kolagénu následne vedie k viacerým zmenám v organizme, ako je ochabujúce svalstvo, zhoršenie stavu kostí, pokožky, degenerácii kĺbov, strata lesku, lámavosť či vypadávanie vlasov.

starnutie pokozky
zdroj: freepik.com

Vitamín B ako ďalší kľúč k dobrému zdraviu

Vitamíny B sú nevyhnutné pre riadne fungovanie metabolizmu a nervového systému v ľudskom tele. Nájdeme ich napríklad v syroch, mäse, kvasniciach, celozrnných obilninách, orechoch alebo aj v strukovinách. Sú rozpustné vo vode a delia sa do ôsmich základných skupín: vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12. Ich nedostatok môže spôsobovať vypadávanie vlasov, výkyvy nálady, ale aj zvýšený výskyt ekzémov. Vitamány B pomáhajú aj pri znižovaní stresu a únavy a sú dôležité pre správne fungovanie nášho metabolizmu a tvorbu energie v tele. Vitamíny B však majú aj množstvo ďalších dôležitých funkcií podobne, ako je to pri ostatných látkach, ktoré sú potrebné pre harmonické fungovanie nášho zdravia. 

únava
zdroj: pixabay.com

Naša strava by mala byť pestrá a odrážať náš životný štýl. Aj pri mnohých povinnostiach, ktoré každý deň máme, by sme si mali nájsť dostatok času na prípravu vyváženej stravy, oddychu, realizáciu kreatívnych činností a pobyt na čerstvom vzduchu. Ak nám niektoré z dôležitých látok chýbajú, máme možnosť doplniť ich stravou aj v podobe rôznych výživových doplnkov, o ich užívaní je však vhodné sa vždy vopred poradiť s príslušnými odborníkmi. 

kolagen vyzivovy doplnok
Kolagén výživový doplnok (zdroj: etabletka.sk)

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 734581x
Priemerná čítanosť článkov: 1410x

Autor blogu