Založ si blog

Prečo sa pri okrasnej záhrade oplatí myslieť aj na skladovacie priestory?

Chystáte sa vybudovať okrasnú záhradu? Potom pre vás máme ďalší z užitočných tipov, ktorý má tentoraz skôr praktický charakter. Zamerali sme sa na to, prečo by ste pri plánovaní okrasnej záhrady nemali zabúdať ani na dostatok skladovacích priestorov, ako si ich vytvoriť a ako sa môžu stať odkladacie miesta rovno aj súčasťou vašej novej záhrady. 

Ak túžite po krásnej záhrade, zrejme ste už prešli cez desiatky až stovky rôznych fotografií a stretli ste sa s mnohými námetmi. Častým problémom je, že pri prílišnej motivácii môže byť výsledkom okrasná záhrada presýtená rôznymi prvkami, ktoré sa k sebe napokon ani nemusia hodiť. Platí teda, že aj k návrhu záhrady je vhodné pristupovať s rozumom. 

Pri návrhu záhrady netreba zabúdať ani na praktické záležitosti

Keďže nie každý je expertom na záhradnú architektúru a takisto nie každý musí mať v sebe dostatok umeleckého cítenia, je dobré, ak si návrh záhrady necháte pripraviť odborníkmi. V tomto prípade je veľkou výhodou, že stačí zosumarizovať svoje očakávania a každý šikovný záhradný architekt sa už postará o pôsobivý návrh, ktorý bude bez problémov realizovateľný a trvalo udržateľný. 

návrh záhrady
Návrh záhrady (zdroj: atelierduma.sk)

Záhradní architekti pritom v rámci projektu neriešia iba umiestnenie záhradného nábytku, vegetácie či dekoračných prvkov. Súčasťou návrhu bude aj nevyhnutné technické zázemie záhrady a dokonca aj skladovacie priestory. Jedným z dôvodov, prečo sa pri návrhu záhrady obrátiť na odborníkov je aj fakt, že upriamia vašu pozornosť tým správnym smerom a potom nezabudnete na niečo dôležité. 

Prečo si aj záhrada zaslúži miesto na skladovanie?

Dostávame sa k otázke, prečo sú skladovacie priestory k okrasnej záhrade tak dôležité. Treba si v prvom rade uvedomiť, že „život“ každej záhrady prebieha v určitých cykloch, ktoré nemusia nutne závisieť iba od ročného obdobia, ale aj konkrétnych potrieb jednotlivých rastlín či účelu, na ktorý bude záhrada slúžiť. Hoci mnohí by si radi záhradku užívali celoročne, treba si uvedomiť, že záhrada je sezónnou záležitosťou a tak sa v priebehu roka nevyhnete jej úpravám.

Odpoveď na otázku z nadpisu je teda veľmi jednoduchá. Dôvodom je to, že kým záhrada v lete prekypuje rastlinami, kríkmi či stromčekmi, v zime vyzerá úplne inak a veľa rastlín je potrebné zazimovať. Okrem toho, netreba zabúdať ani na rôzne dekorácie, ktoré by zimu nemuseli prežiť bez ujmy a tiež záhradnú techniku. 

Záhradný domček alebo radšej pripraviť miesto v garáži? 

Ako prvé vám zrejme napadne záhradný domček, ktorý sa dá rýchlo postaviť. Už počas návrhu záhrady môžete počítať s jeho umiestnením tak, aby do prostredia okrasnej záhrady pekne zapadol. Častým problémom je však veľkosť záhradného domčeka. Len málokedy totiž poskytuje dostatok priestoru na zazimovanie rastlín aj techniky, a tak je následne potrebné robiť kompromisy. Na druhú stranu, domček z prírodných materiálov sa môže ľahko stať integrálnou súčasťou záhrady, o to lepšie ak bude napríklad obrastený popínavými rastlinami. 

záhradné náradie
zdroj: pixabay.com

Ak potrebujete priestoru na skladovanie ešte viac, ideálne je na tieto účely využiť garáž. Samozrejme, ak poskytuje dostatočné podmienky. Bežné domáce, ale aj priemyselné garážové brány dokážu z garáže spraviť bezpečný priestor chránený pred mrazmi a s ideálnymi podmienkami napríklad aj na zazimovanie rastlín. Dokonca aj s menšou garážou sa dá doslova čarovať, najmä ak stavíte na premyslený systém skladovania. Vo všeobecnosti sa odporúča čo najmenej vecí odkladať na podlahovú plochu, pretože práve tam naozaj zavadzajú. Dobrým riešením, a to najmä na záhradnú techniku, sú rôzne závesné panely na stenu, s ktorými dokážete priestor garáže využiť naozaj efektívne. 

Platí teda, že okrasná záhrada nie je iba o priestore, ktorý jej vyhradíte na vašom pozemku, ale aj o skladovacom zázemí pre vegetáciu, záhradné doplnky a tiež techniku. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730093x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu