Založ si blog

Ako dosahovať úspechy pri chove hydiny? Zamerajte sa predovšetkým na výživu!

Na dosiahnutie úspechu pri chove hydiny nestačí pre zvieratá vytvoriť iba vhodné podmienky a mať šťastie pri nákupe prvých chovných kusov. Za každým úspešným chovom stojí množstvo faktorov, jedným z nich je bezpochyby aj správna výživa, ktorá zabezpečí nielen efektivitu samotného chovu, ale aj dobré zdravie zvierat a kvalitu výsledného produktu. Čo sa o výžive hydiny oplatí vedieť? 

Už na úvod spomeňme, že výživa hydiny je veľmi komplexnou témou, ktorú je možné posudzovať vo viacerých rovinách. Tak, ako sa odlišujú jednotlivé chovy, ich ciele a finančné možnosti chovateľov, tak sa odlišujú aj zvyklosti pri kŕmení či kvalitatívna úroveň kŕmnych zmesí. Je prirodzené, že každý chovateľ chce, aby boli jeho zvieratá zdravé a prinášali čo najväčší úžitok popri zachovaní čo najnižších nákladov. 

Správna výživa hydiny nie je lacnou záležitosťou

Ak už máte s chovom hydiny nejaké skúsenosti, zrejme vás neprekvapí, že náklady na výživu a kŕmenie hydiny tvoria až 60-70 % celkových nákladov. Hľadať teda efektivitu kŕmenia má zmysel, pretože ide o kľúčový faktor rozhodujúci o tom, či váš chov bude trvalo udržateľný. Aby toho nebolo málo, kŕmenie a spôsob výživy do značnej miery ovplyvňuje zdravotný stav. Nesprávne zloženie krmiva, ako aj nesprávna technika kŕmenia, môžu zapríčiniť mnohé zdravotné problémy a neraz aj výraznú elimináciu chovu. Zamerali sme sa preto na možné spôsoby zlepšenia celkovej efektivity výživy chovu. 

sliepky
zdroj: pixabay.com

Základom je dokonale poznať obsah krmiva

Vo všeobecnosti môžeme uviesť, že krmivo pre hydinu pozostáva z vody, organických a minerálnych látok. Treba si ale uvedomiť, že každý druh hydiny má odlišné požiadavky, a to na samotné zloženie krmiva, tak aj na jeho množstvo. Oplatí sa teda v tomto smere zistiť si čo najviac o konkrétnom druhu hydiny, jeho biologických potrebách a špecifikách. Okrem toho, treba pri plánovaní kŕmenia zohľadniť aj podmienky konkrétneho chovu – ako napríklad veľkosť výbehu, teplota okolia či ciele chovu. 

Už v úvode sme spomenuli, že správna technika výživy pripomína vedu. Zíde sa preto oprášiť vedomosti z biológie a chémie, pretože správne kŕmenie je práve o vedeckých poznatkoch. Oplatí sa preto zistiť, ako čítať údaje uvedené na kŕmnych zmesiach, ako vypočítať energetickú potrebu hydiny v chove a tiež, koľko dusíkatých látok, tukov a ďalších zložiek by vaše chovné vtáky mali prijať. 

Správna technika kŕmenia

Dokázať sa postarať o vyvážené krmivo pre chovnú hydinu za priaznivých cenových podmienok a popri tom dosiahnuť celkovú stabilitu chovu, je takpovediac polovičným úspechom. Popri kvalitnom obsahu kŕmenia je potrebné zabezpečiť príjem stravy tým správnym spôsobom. Riešením sú kvalitné krmítka pre hydinu vhodné pre menšie aj väčšie chovy dostupné v rôznych vyhotoveniach. 

krmitko pre hydinu
Krmitko pre malú hydinu s 1kg. zásobníkom (zdroj: achov.sk)

Krmítka pre hydinu zabezpečujú nielen jednoduchý príjem stravy chovných vtákov, ale aj chránia krmivo pred degradáciou či kontamináciou. Vybrať si pritom môžete aj kŕmidlá z veľmi odolných materiálov, ktoré obstoja aj v náročných podmienkach. Za ďalšiu výhodu môžeme považovať aj zjednodušenie a zrýchlenie procesu kŕmenia. 

Priestor pre experimenty? 

Každý skúsenejší chovateľ hydiny by sa určite vedel podeliť o „domáce recepty“, ktoré mu chov hydiny zefektívňujú po finančnej stránke. Rôzne domáce „zlepšováky“ ale nie sú to jediné, čo môžete nájsť. Výskumy stále prebiehajú a výrobcovia krmív do nich investujú nemalé peniaze. 

Naraziť môžete trebárs na výskum o tom, aké má CBD olej pozitívne účinky na stav peria u vtákov. Nejde zďaleka o ojedinelý príklad. Nebolo to tak dávno, čo prebiehal výskum o význame primiešavania konopného semena do krmiva pre hydinu. Podľa niektorých tvrdení zvýšenie obsahu konopného semena v krmive zvyšuje hmotnosť znášaných vajec a zároveň v ich žĺtku zvyšuje obsah omega-3 mastných kyselín. Je zrejmé, že aj v najbližších rokoch nás teda určite čakajú nové objavy súvisiace s krmivami pre hydinové chovy. 

sliepka s vajickami
zdroj: pixabay.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730666x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu