Založ si blog

Stavba nového záhradného domčeka alebo chatky priamo na dlažbu? Ide to veľmi jednoducho!

V prípade, ak máte väčšiu záhradu, skôr či neskôr ju budete chcieť doplniť o záhradný domček, prípadne chatku. Slúžiť pritom nemusí ani tak na vašu rekreáciu, ako skôr na uskladnenie záhradnej techniky a iných sezónnych potrieb. V zime si tak v záhradnom domčeku nájdu svoje miesto napríklad bicykle a v lete naopak sánky alebo lyže. Ako si postaviť záhradný domček čo najjednoduchším spôsobom? 

Rekonštruovať starý alebo postaviť nový? 

Ak už pred sebou máte existujúcu, no zanedbanú záhradu, je veľmi pravdepodobné, že nejaká drobná stavba už na nej stojí. Rôzne drobné drevené stavby „zdobili“ záhrady už pred pár desaťročiami, no ak sa im nedostávalo adekvátnej údržby, dnes sú poväčšine v dezolátnom stave. Častou otázkou začiatočníkov je, kedy sa starý záhradný domček oplatí rekonštruovať a kedy radšej zbúrať. 

Odpoveď je pritom celkom jednoduchá. Ak nejde o stavbu špeciálnej architektúry, či zvláštnych materiálov, spravidla sa dosluhujúci záhradný domček oplatí úplne zlikvidovať a namiesto neho umiestniť nový. Pri dnešných ponukách hotových riešení môžete mať neporovnateľné kvalitnejší záhradný domček, a to rovno za nižšiu cenu, ako keby ste sa rozhodli rekonštruovať ten starý. 

Skôr, ako sa pozrieme na možnosti stavby nového záhradného domčeka, pripomeňme iba, že pri likvidácii toho starého by ste sa mali v niektorých prípadoch určite obrátiť na odborníkov. Ide najmä o prípady, kedy je strecha z domčeka vyhotovená napríklad z azbestu. V tejto súvislosti je potrebné spomenúť, že likvidácia azbestu je aj v prípade menších stavieb nebezpečná a navyše aj v zmysle zákona ju musia vykonávať certifikovaní odborníci. 

likvidácia azbestu
Likvidácia azbestu (zdroj: montescompany.sk)

Záhradný domček je možné postaviť na základy rôzneho typu

Samotná stavba záhradného domčeka nie je ničím zložitým, na druhej strane to ale neznamená, že by ste ju mali podceniť. Aj keď uprednostníte už hotové riešenie, je veľmi dôležité zabezpečiť jeho správne umiestnenie. Je teda kľúčové, aby bol domček v rovine, dostatočne pevný a zo spodnej časti dostatočne chránený pred vlhkosťou zo zeme. Ako aj pri iných stavbách, aj v tomto prípade sú prioritou základy a pri dnešnej ponuke je už aj v tomto smere viacero možností. Záhradný domček je možné postaviť na drevený rošt a špeciálne skrutky, prípadne ho postaviť priamo na dlažbu. 

Práve druhý spomenutý spôsob, stavba domčeka priamo na dlažbu, je stále rozšírenejší a prináša so sebou viacero praktických výhod. Tento spôsob stavby si preto určite zaslúži aj vašu pozornosť. 

Stavba záhradného domčeka na dlažbu

Prvou zásadnou výhodou záhradného domčeka postaveného na dlažbe je jednoduchá montáž a stavba. Tým, že už samotná zámková dlažba je postavená na pevných základoch, často nie je dôležité zvlášť sa starať o stavbu základov či vyrovnávanie terénu. Správne vyhotovená zámková dlažba poskytne pre záhradný domček dostatočnú oporu. 

zámková dlažba
Zámkova dlažba Softline (zdroj: stavebniny-stavplot.sk)

Toto riešenie je výhodné aj z ďalšieho hľadiska. Nemusíte sa starať o podlahu domčeku, pretože tú bude tvoriť práve dlažba. Tá je napríklad v porovnaní s drevenou podlahou omnoho pevnejšia a takto pripravený záhradný domček vám výborne poslúži aj na skladovanie ťažšej techniky. Príjemným bonusom je aj jednoduchá údržba, čistenie podlahy zvládnete v priebehu pár minút, a to prúdom čistej vody. 

Napokon netreba zabúdať ani na estetické hľadisko. Kombinácia zámkovej dlažby a drevenej konštrukcie domčeka pôsobí veľmi zaujímavo a výrazne rozširuje možnosť praktického využitia tejto drobnej stavby. V prípade potreby sa dá domček odstrániť a vydláždenú plochu môžete využiť inak. 

Možnosť postaviť záhradný domček či chatku priamo na zámkovú dlažbu, je teda plnohodnotnou alternatívou k iným možnostiam realizácie. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 729620x
Priemerná čítanosť článkov: 1400x

Autor blogu