Založ si blog

Novú terasu si už môžete poskladať aj sami. Ako na to?

Výstavba terasy alebo jej rekonštrukcia už dnes nemusí byť prácou iba pre skúsených stavbárov. Jednoduchú terasu si v podstate viete dnes už poskladať aj sami. Stačí iba vybrať správny materiál, naštudovať si postup, vyhrnúť rukávy a pustiť sa do práce. Postaviť si terasu svojpomocne je navyše aj veľmi dobrým spôsobom, ako ušetriť. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do realizácie svojich predstáv? 

Mať pri dome alebo na záhradke spevnenú plochu, na ktorej si budete môcť vychutnať chvíle oddychu je doslova na nezaplatenie. Vďaka terase nielenže získate viac prakticky využiteľného priestoru, ale vytvoríte miesto na stretnutia s rodinou či bežný oddych po náročnom pracovnom dni. Cesta k novej terase nie je dnes už vôbec zložitá a tí šikovnejší si ju zvládnu postaviť aj sami. Stavbu terasy možno prirovnať ku skladačke, kedy stačí postupovať podľa návodu a stavebný materiál iba mierne upraviť podľa konkrétnych podmienok. Novú terasu môžete mať doslova už do pár dní. 

Stavebný materiál vyberajte aj podľa spôsobu montáže

Svojpomocná stavba terasy by mala začať dôslednou prípravou. Vyberte si materiál, ktorý je na montáž čo najjednoduchší. Napríklad betónová dlažba si vyžaduje pevné základy a napríklad manipulácia s veľkými formátmi môže byť veľmi náročná. Preto už zo samotného stavebného materiálu vyplývajú nielen úžitkové vlastnosti, ale aj spôsob, akým bude stavba terasy prebiehať. 

wpc terasové dosky
WPC terasové dosky (zdroj: wcpterasa.sk)

Ak sa teda ešte iba rozhodujete pre materiál, uvedomte si, do akej miery s ním bude zložité manipulovať. Oplatí sa tiež pri výbere dôkladne naštudovať podmienky inštalácie, záruky a ďalšiu dokumentáciu od výrobcu, v ktorej nájdete odpovede na mnohé otázky súvisiace s montážou. kým niektorým materiálom postačí dostatočne spevnená štrková vrstva, pri iných je nevyhnutné investovať do betónového podložia. 

Veľmi obľúbenou voľbou sú z tohto pohľadu wpc terasové dosky, ktorým postačia jednoduché základy. Ide o terasové dosky z kompozitného materiálu, ktorý nápadne pripomína drevo. Výhodou, okrem samotných úžitkových vlastností je aj jednoduchá manipulácia a možnosť presného prispôsobenia rozmerov pomocou brúsky. 

Základným predpokladom úspechu je správne náradie

Tu sa už dostávame k príprave toho správneho náradia. Na stavbu terasy z wpc terasových dosiek budete potrebovať okrem vŕtačky, pílky a brúsky aj meter, kolíky na ohradenie, lopatu, vodováhu, skrutkovač a v neposlednom rade aj gumené kladivo. Pri práci s drevoplastom sa veľmi často používa rovnaké náradie, ako pri práci s drevenými prvkami. 

Následne zostáva zohnať si materiál na výrobu podložia – spravidla pôjde o štrk s rôznymi frakciami, ktoré použijete podľa toho, ktorú z vrstiev budete práve vytvárať. Opäť odporúčame postupovať podľa pokynov výrobcu, a to ako pri tvorbe podložia, tak pri samotnom pokladaní. Myslite pritom aj na správne vyspádovanie či prípadnú hydroizoláciu, aby sa vaša vytúžená terasa napokon nestala zdrojom problémov so zatekaním do domu. 

Ako je na tom okolie vašej budúcej terasy? 

Skôr, ako sa pustíte do práce je potrebné si uvedomiť, v akom stave je povrch, na ktorom bude nová terasa stáť. Nemyslíme iba nevyhnutné terénne úpravy, ale aj posúdenie stavu kanalizácie či potrubia, ktoré by mohlo viesť práve v týchto miestach. Bola by totiž škoda, ak by ste vašu novú terasu museli rozoberať len kvôli tomu, že dôjde k havarijnému stavu či pod terasou začne presakovať potrubie. Najmä v prípade starších stavieb, resp. tam, kde sa vyskytujú problémy s potrubím odporúčame vykonať monitoring potrubia a krtkovanie Pezinok, čím získate istotu, že vás potrubie jedného dňa neprekvapí. 

prerabanie zahrady
zdroj: freepik.com

Stavbu terasy je teda možné zvládnuť aj svojpomocne. Ako pri všetkom, aj v tomto prípade platí, že čím viac informácií získate, tým vám práca pôjde jednoduchšie a znížite riziko výskytu neočakávaných problémov. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730400x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu