Založ si blog

Prístrešky a pergoly majú za sebou nevídane dlhú tradíciu: prečo sú tak populárne?

Vedeli ste, že prvé jednoduché prístrešky by ste našli už v starovekom Egypte či Mezopotámii? Jednoduchá prístavba z hrubo opracovaného dreva rozširovala využiteľnosť priestoru, slúžila na skladovanie či dokonca na ustajňovanie zvierat. Dnes už plnia prístrešky a pergoly trochu iný účel, no stále ide o veľmi obľúbený prvok. Vysvetlíme vám, prečo sú pergoly a prístrešky aj dnes také populárne.  

Prístrešky a pergoly sú neodmysliteľnou súčasťou mnohých rodinných domov a je na to hneď niekoľko dobrých dôvodov. Nejde pritom o žiadny módny výstrelok posledných rokov. Rôzne prístrešky, ako tie najjednoduchšie stavby či prístavby, sprevádzajú ľudstvo prakticky už od nepamäti. Prirodzene však platí, že tak ako sa menili potreby ľudí, tak sa menila aj podoba a využívanie prístreškov. Ak k tomu už dnes pridáme široký výber materiálov, modernú tieniacu techniku či ďalšie doplnky, niet sa čo čudovať, že popularita pergol a prístreškov nepoľavuje.  

Praktické rozšírenie zastrešenia

Ak v okolí domu potrebujete viac krytého priestoru, nie je nič jednoduchšie, ako to vyriešiť jednoduchou pergolou. Stačí len minimum stavebného materiálu, prípadne si môžete zvoliť niektoré z hotových riešení, ktoré sú cenovo stále dostupnejšie. 

Veľmi častým riešením je zastrešenie priestoru pred garážou, čím ľahko môžete vytvoriť ďalšie kryté parkovacie miesto. Ak dostavujete garáž, pozrite si nielen moderné garážové brány Visio Systems, ale aj ďalšie možnosti zastrešenia priestoru pred samotnou garážou. Využijete ho trebárs pri umývaní auta, jeho údržbe a možnosť zaparkovať pod prístrešok určite ocenia aj vaše návštevy. 

garazove brany
Garážové brány (zdroj: visio.systems)

Ľahký spôsob, ako mať viac miesta

Potrebujete viac priestoru pre seba alebo svoje veci? V tom prípade môže byť aj jednoduchá záhradná pergola ideálnym riešením. Takáto prístavba môže ľahko zastúpiť funkciu záhradného domčeka, a to za nižšiu cenu s porovnateľnými úžitkovými vlastnosťami. Krytá pergola vám poslúži na skladovanie rôznych sezónnych potrieb či iných vecí, ktoré práve nepotrebujete.  

Plnohodnotný architektonický prvok

Každý dobrý architekt vie, že s pergolami a prístreškami sa dá doslova čarovať. Ide o plnohodnotný prvok, ktorý sa môže ľahko stať integrálnou súčasťou celej stavby, záhrady prípadne jednotlivých častí pozemku. 

Moderné pergoly môžu byť vybavené samostatným tieniacim systémom, efektne pôsobiacim osvetlením a zároveň môžu vhodným spôsobom rozširovať vnútorný priestor. Výnimkou nie sú ani prípady, kedy pergola tvorí zaujímavý prechod medzi vnútrajškom a vonkajškom.  

Fantastická oddychová zóna

Stále častejšou motiváciou, prečo investovať do pergoly alebo prístrešku, je vytvorenie vlastnej oddychovej zóny, ktorá sa stane vašim útočiskom po náročnom dni, prípadne miestom, kde si spolu s vašimi blízkymi vychutnáte spoločné chvíle oddychu. 

Fantázii sa v tomto smere medze naozaj nekladú. Stačí si len vybrať materiály, z ktorých má byť pergola vyhotovená a môžete sa pustiť do vymýšľania. Kým ku starším domom s tradičnou architektúrou sa hodia skôr drevené pergoly, k modernejším rodinným domom sú výbornou voľbou hliníkové pergoly, ktoré sú plne prispôsobiteľné konkrétnym požiadavkám. Vybavte si priestor pod pergolou ratanovým nábytkom, kobercom či ďalšími doplnkami a vytvorte si takto miesto odkiaľ si naplno vychutnáte pohľad napríklad na vašu okrasnú záhradu. 

hliníkové pergoly
Hliníková pergola (zdroj: woodgarden.sk)

Viac miesta pre vegetáciu

Pergoly a prístrešky sú obľúbené aj medzi záhradkármi. Nielenže sa ľahko môžu stať súčasťou záhrady, ale perfektne môžu poslúžiť rôznym popínavým rastlinám. Tie sa časom okolo stĺpov ovinú a spravia tak z prístrešku plnohodnotnú súčasť záhrady. Oplatí sa tiež spomenúť, že vhodným umiestnením pergoly získate vhodný priestor pre pestovanie rastlín, ktoré si vyžadujú špeciálne podmienky. Svoje pestovateľské ambície tak môžete povýšiť na novú úroveň a to práve vďaka krytému priestoru. 

Ako sme už spomenuli, výber materiálov a rôznych doplnkov je dnes už tak široký, že vybrať si pergolu presne podľa vašich predstáv nebude určite žiadny problém.

Prečo je prenájom fotoštúdia pre fotografov nevyhnutný?

28.03.2024

Ako fotografi neustále hľadáme nové spôsoby, ako posúvať hranice našej kreativity a zachytávať momenty, ktoré u zákazníkov vyvolajú odozvu. Hoci má fotografovanie v exteriéri svoje čaro, kontrolované prostredie profesionálneho fotoštúdia má v sebe niečo jedinečne podmanivé. Ak ste o tom ešte neuvažovali, tu je dôvod, prečo by prenájom fotoštúdia mohol zmeniť vašu [...]

6 prírodných spôsobov bielenia zubov

27.03.2024

Ľudia každoročne minú veľké sumy peňazí na liečbu zubného kazu a bielenie zubov. Aké by mohlo byť alternatívne riešenie? Používanie prírodných produktov a spôsobov na bielenie zubov je tou správnou cestou. Tu je šesť spôsobov, ako si môžete vybieliť zuby bez použitia akýchkoľvek škodlivých chemikálií: Pravidelne si čistite zuby Hneď si to vyjasníme, [...]

Dokáže vás (ne)prekvapiť cesta na letisko? Vyskúšajte taxi Vienna Bratislava

26.03.2024

Jarná dovolenka v exotike alebo medzinárodný kongres letecky? Vaše nové dobrodružstvo aj zbieranie podnetných informácií začne v komfortnom a spoľahlivom taxi Vienna Bratislava. Rezervujte si online transferovú taxi službu, ktorá vás odvezie z Bratislavy (letisko alebo centrum mesta) do Viedne (letisko alebo centrum mesta) bezpečne a načas. A prečo práve oni?

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 516
Celková čítanosť: 710770x
Priemerná čítanosť článkov: 1377x

Autor blogu