Založ si blog

Pokládka zámkovej dlažby má svoje zásady: poznáte ich?

Zámková dlažba jednoznačne patrí medzi evergreeny medzi stavebnými materiálmi určenými na spevňovanie plôch. Ľahko s ňou vytvoríte chodníčky, príjazdové cesty, parkoviská alebo napríklad aj terasy či oddychové zóny v parku a záhrade. Možností, ako využiť zámkovú dlažbu, sú bez preháňania, desiatky. Čo je ešte lepšie, pokládku zámkovej dlažby zvládnete pri troche snahy aj svojpomocne. Na čo by ste nemali zabudnúť? 

Základom úspechu je správne zameranie a naplánovanie pokládky

Zohnať si zámkovú dlažbu a len tak sa počas víkendu pustiť do pokladania aj s celou rodinou? To asi nie je úplne ideálny prístup. Pokládka zámkovej dlažby by mala prebiehať podľa jasne stanoveného plánu a zamerania. Vezmite si meracie pásmo, špagát a pustite sa do ohraničenia priestoru, ktorý bude pokrytý zámkovou dlažbou. Po zameraní a vyznačení už zostáva iba pustiť sa do úpravy terénu. 

Úprava terénu pred pokladaním zahŕňa vykopanie dostatočného množstva zeminy, v závislosti od toho, koľko podkladových vrstiev budete potrebovať. Ich počet určíte podľa plánovaného zaťaženia vašej novej dlažby. Ak staviate obyčajný malý chodníček, vystačíte si aj s plytšími vrstvami, ak ale budujete parkovacie plochy, pri ktorých sa počíta s veľkým statickým a dynamickým zaťažením, budú potrebné hlbšie základy. 

Pokládka zámkovej dlažby (zdroj: visiobuilding.sk)

Nevyhnutnosťou na úspešné pokladanie je preto nielen správne zameranie, ale aj plán pokládky, ktorý by mal určite skontrolovať odborník, alebo osoba, ktorá má s pokladaním dlažby skúsenosti. 

Nezabudnite ani na pracovnú výbavu

Na to, aby výsledky vašej práci skutočne stáli za to, treba nielen precíznosť a snahu, ale aj poriadnu výbavu. Samotné pokladanie je iba jednou z fáz, nezabudnite na všetky nástroje, ktoré budete potrebovať pri zameriavaní terénu a výkopových prácach. 

Nezabudnite tiež na to, že samotná manipulácia s dlaždicami môže byť poriadne vyčerpávajúca, a to najmä pri pokladaní väčších plôch. Popri lopate, gumenom kladive či rýľoch budete potrebovať aj ochranné pracovné pomôcky. Napríklad kvalitné pracovné rukavice vám celý proces zjednodušia a ušetria množstvo bolesti. Pri príprave pracovnej výbavy myslite aj na svoju bezpečnosť. 

Podkladové vrstvy sú to najdôležitejšie

Aby vám zámková dlažba slúžila dlho a spoľahlivo, je nevyhnutná správna príprava podkladu. Konkrétne ide o úpravu plochy vyrovnaním, zhutnením a tvorbu jednotlivých podkladových vrstiev. Tejto fáze je skutočne veľmi dôležité venovať pozornosť, pretože nesprávne vyhotovený podklad je do budúcna takmer istým zdrojom mnohých problémov, ktoré sa budú odstraňovať len veľmi ťažko. Základom úspechu pri pokládke zámkovej dlažby je správne vrstvenie – a to ako z pohľadu hrúbky jednotlivých vrstiev, tak aj výberu toho správneho kameniva a napokon aj zhutnenia. 

ukladanie zamkovej dlazby
zdroj: visiobuilding.sk

Vždy vychádzajte z odporúčaní výrobcu dlaždíc a toho, na aký účel bude zámková dlažba slúžiť. Podľa toho vyberajte frakciu kameniva, ktoré bude tvoriť jednotlivé vrstvy. V tejto fáze rozhodne nešetrite s tým, že predsa „to nebude vidno“. Na prvý pohľad možno nie, no nesprávne vyhotovený podklad znamená, že sa vám zámková dlažba začne časom „rozchádzať“ alebo v horšom prípade rovno prepadávať. 

Nepokladajte poškodenú dlažbu

Aj samotný výber dlažby z balenia má svoje zásady. V prípade, ak pri preprave alebo vybaľovaní dôjde k poškodeniu dlaždíc, tieto určite nepokladajte, pretože nie sú dostatočne pevné a celú plochu by mohli oslabiť. Svoje zásady má aj spôsob vyberania z balení. Pri pokladaní väčších plôch sa vždy odporúča vyberať dlaždice z rôznych balení. Vďaka striedaniu balení sa vyhnete tomu, aby mali dlaždice na niektorých miestach mierne odlišný odtieň. 

Škárovanie a priebežná kontrola 

Pri pokladaní zámkovej dlažby netreba zabudnúť na škárovanie. Medzi dlaždicami by malo zostať 3-5 mm priestoru, pričom vždy si nechajte určitú rezervu na prípadne dodatočné zhutnenie hotovej plochy. Správne škárovanie je veľmi dôležité nielen zo strany vizuálnej, ale najmä úžitkovej, keďže inak by sa dlaždice mohli vzájomne poškodiť. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730228x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu