Založ si blog

Zistite, aké sú rozdiely medzi frekvenčným meničom so skalárnym a vektorovým riadením

Stojíte pred rozhodnutím, aký frekvenčný menič si vybrať? V tom prípade by ste mali mať čo najviac informácií, ktoré vás dovedú k zodpovednému a správnemu rozhodnutiu. V závislosti od konkrétneho pohonného systému a vašich nárokov si môžete vyberať napríklad aj medzi skalárnymi a vektorovými frekvenčnými meničmi. Pozrieme sa pre to, aké sú medzi nimi rozdiely a kde si tieto frekvenčné meniče nachádzajú svoje využitie. 

Frekvenčné meniče sú zariadenia, ktoré si svoje uplatnenie nachádzajú v celom rade rôznych pohonov. Snáď najčastejšie sa využívajú na riadenie otáčok pri asynchrónnych motoroch, kedy zmenou frekvencie napájacieho napätia je možné efektívne riadiť otáčky motora. Okrem toho, prinášajú moderné frekvenčné meniče aj ďalšie výhody, ktoré pomáhajú chrániť celý pohonný systém a prispievajú k predĺženiu životnosti jeho komponentov. Frekvenčné meniče sa pritom delia na viacero podskupín, podľa parametrov, resp. podľa spôsobu riadenia. Zameriame sa na rozdiely medzi frekvenčnými meničmi so skalárnym a vektorovým riadením, a ich najzásadnejšie výhody. 

frekvenčné meniče
Frekvenčné meniče (zdroj: vyboelectric.sk)

Nový frekvenčný menič nemusí byť drahý

Vďaka neustálemu technologickému vývoju sú frekvenčné meniče stále dostupnejšie. Neplatí už teda, že by toto zariadenie bolo vhodné jedine do náročných priemyselných aplikácií, meniče frekvencie VYBO radu Standard sa napríklad využívajú aj v bežných domácnostiach či záhradách. Už aj tie cenovo najdostupnejšie frekvenčné meniče ponúkajú zaujímavú paletu funkcií, takže vám umožnia nielen zmenu otáčok motora, ale aj spôsob a rýchlosť dobehu a rozbehu či smer otáčania. Znamená to, že aj lacný frekvenčný menič bude v prípade bežných aplikácií efektívnou ochranou motora pred prúdovými nárazmi, kolísavým tlakom v systéme či inými negatívnymi prevádzkovými faktormi. 

Samozrejme, aj v prípade frekvenčných meničov platí, že čím vyššia cenová kategória, tým sa ponuka funkcií a použiteľnosť rozširuje. Vo vyšších cenových kategóriách už nie je výnimkou modulárna konštrukcia, či plne programovateľné prostredie umožňujúce veľmi detailnú konfiguráciu v závislosti od rôznych podmienok. Frekvenčné meniče môžeme v zásade rozdeliť do dvoch kategórií, a to z pohľadu spôsobu riadenia na skalárne a vektorové. Pozrime sa na ne bližšie. 

Frekvenčné meniče so skalárnym riadením

Skalárne riadenie je typické pre frekvenčné meniče využívané v jednoduchých aplikáciách a spočíva v tom, že so zmenou frekvencie sa lineárne mení aj napájacie napätie motora. Najčastejšie si teda tento typ nachádza uplatnenie pri pohone ventilátorov alebo čerpadiel, prípadne pri prevádzke viacerých elektromotorov napojených na jeden frekvenčný menič. 

Ako sme už spomenuli, frekvenčné meniče so skalárnym riadením sú vhodné skôr na bežné použitie, v tomto smere je ich veľkou výhodou jednoduchosť samotného riadenia a tiež veľmi priaznivá nadobúdacia cena. Na druhej strane, tieto frekvenčné meniče nie sú vhodné pre náročné priemyselné použitie, kde sa vyžaduje maximálna presnosť – negatívom sú totiž o niečo pomalšie reakcie motora na zmenu zaťaženia a tiež určité nepresnosti pri výstupných otáčkach. 

Frekvenčné meniče s vektorovým riadením

Vektorové riadenie sa využíva pri moderných frekvenčných meničoch, ktoré sú určené do náročnejších podmienok. Tento spôsob využíva údaje z motora, ktoré následne využíva vo svojom matematickom modeli a pomocou aktuálnych a vypočítaných hodnôt následne menič upravuje frekvenciu a napätie. Vektorový frekvenčný menič je teda presnejší a docieliť s ním môžete zároveň rýchlejšie odozvy motora. Ako konkrétny príklad uveďme frekvenčné meniče série V800 umožňujúce využitie vektorového riadenia SFVC, ktoré sú prispôsobené aj pre tie najnáročnejšie prevádzkové podmienky.

ozubené kolesa
zdroj: pixabay.com

Frekvenčný menič je veľmi užitočným zariadením, ktoré vám prevádzku pohonu nielen uľahčí, ale aj zefektívni. Podmienkou je však správny výber a preto sa v tomto smere odporúčame vždy obrátiť na odborníkov.

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 726110x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu