Založ si blog

Jednofázové elektromotory, pílové motory a frekvenčné meniče a ich praktické využitie

Jednofázové elektromotory sú v porovnaní s trojfázovými elektromotormi koncipované jednoduchšie a ich používanie je rozšírené najmä v priemysle aj v domácnostiach. Tieto zariadenia sú spravidla inštalované do menších elektrických zariadení, ako je napríklad elektrické náradie či domáce spotrebiče. Špeciálne postavenie medzi elektromotormi majú však aj pílové elektromotory, ktoré sú vyrábané hlavne na používanie na pílach a v drevospracujúcom priemysle. Populárne sú však aj medzi menšími šikovnými kutilmi, ktorí si často trúfajú aj na väčšie technologické zariadenia. Frekvenčné meniče sa v praxi používajú spolu s elektromotormi alebo čerpadlami, ktorým pomáhajú predlžovať životnosť a opotrebenie a sú tak nenahraditeľní pomocníci pri mnohých činnostiach.

Jednofázové elektromotory – na čo sa používajú?

Jednofázové elektromotory sú často vyrobené z hliníkovej zliatiny, vďaka čomu disponujú vysokou spoľahlivosťou. Tento druh motora má pomerne jednoduchú štruktúru a poskytuje bezpečný a kvalitný výkon počas svojho používania. Jednofázové elektromotory sa používajú napríklad v domácich továrňach, pri brúskach, čerpadlách a nájdeme ich aj v malých obrábacích strojoch, dopravníkoch, vzduchových kompresoroch, ventilátoroch a mnohých ďalších zariadeniach. Pri výbere týchto aplikácií je vždy vhodné najprv sa poradiť s odborníkmi a zvoliť si presne taký typ, ktorý splní požadovaný účel aj parametre. 

jednofazovy elektromotor vo ventilátore
Jednofázový elektromotor vo ventilátore (zdroj: pixabay.com)

Pílové elektromotory a ich využitie v praxi

Pílové elektromotory sú nenahraditeľnou súčasťou v drevospracujúcom priemysle. Ich používanie sa však zďaleka neobmedzuje len na profesionálne organizácie a väčšie korporácie. Bežne ich totiž nájdeme v hojnom počte aj v rôznych domácich dielničkách, pílach alebo malých podnikoch. Vysoký záujem je v praxi najmä o stolné kotúčové píly, ktoré sú kompaktné a ploché. Vďaka týmto vlastnostiam umožňujú maximálne využitie výšky pílového kotúča. Na trhu sú však k dispozícii aj mnohé ďalšie zariadenia, preto je tiež vhodné konzultovať kúpu pílového elektromotora s obchodníkmi alebo výrobcami. 

pílový elektromotor
Pílový elektromotor (zdroj: pixabay.com)

Frekvenčné meniče sú výborným pomocníkom

Frekvenčné meniče (frekvenční měniče) sú výbornými pomocníkmi pre elektromotory alebo čerpadlá, ktorým uľahčujú prácu a predlžujú životnosť. Tieto zariadenia nie sú z pohľadu konštrukcie zložité a disponujú aj jednoduchým ovládaním. To je aj jeden z hlavných dôvodov, prečo ich využíva aj stále väčšie množstvo používateľov v domácnostiach alebo malom podnikaní. Frekvenčné meniče sú ľahko ovládateľné a môže ich preto obsluhovať aj len začínajúci užívateľ. Úspora energie a predĺžená životnosť zariadenia, s ktorým sa používa frekvenčný menič, sú jeden z hlavných benefitov, prečo stále viac ľudí pristupuje ku kúpe a používaniu týchto aplikácií. 

frekvenčné meniče
Frekvenčné meniče (zdroj: kelheim.cz)

Niečo na zamyslenie

V praxi platí, že technický pokrok je významným spôsobom podmienený procesom objavovania a vylepšovaním už existujúcich technologických postupov a používaných metód. Pri hlbšom štúdiu jednotlivých historických epoch tak zistíme, že nové objavy vždy prichádzajú vtedy, keď je ľudstvo na ne pripravené a existuje aj vysoká pravdepodobnosť, že tieto technologické novinky nebudeme zneužívať. Nové myšlienky aj preto nevznikajú náhodne, ale sú k nim potrebné určité spoločenské poznatky a dostatočná úroveň vedomia. To je aj dôvod, prečo sa tie isté technické technologické riešenia objavujú na rozličných miestach na planéte v rovnakom čase. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 728325x
Priemerná čítanosť článkov: 1398x

Autor blogu