Založ si blog

Zistite, ako vyzerá blízka budúcnosť priemyselných prevodoviek

Túžba po poznaní toho, čo prinesie budúcnosť sa rovnako ako mnohých iných oblastí, týka aj priemyselných pohonov. V tomto smere je totiž stále čo vylepšovať, stúpajúci tlak na vyššiu efektivitu a rýchle napredovanie vývoja výrazne rozširujú možnosti. Aktuálne teórie o tzv. Priemysle 4.0 by sme potom kľudne mohli označiť ako blízku budúcnosť. Zistite, ako sa to bude týkať priemyselných prevodoviek, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou mnohých pohonných systémov. 

Niet pochýb, že sú to práve pohonné systémy, ktoré sú kostrou priemyselných prevádzok. Vyše 60 % energií sa v priemysle spotrebuje práve na zabezpečenie pohonov. Okrem neho, zvládnu moderné elektromotory aj rôzne ďalšie úlohy, ktoré sú v mnohých segmentoch nenahraditeľné. Zo všetkých spomeňme napríklad vibrační elektro motory, zabezpečujúce automatické triedenie súčiastok, prípadne liečiv vo farmaceutickom priemysle. Je preto logické, že moderné pohonné systémy by mali byť nielen veľmi presné a nabité funkciami, ale zároveň energeticky úsporné. 

V znamení konektivity

Skratka IoT, teda Internet of things, nie je ničím novým, no zavádzanie do praxe je zatiaľ pozvoľnejšie. Zjednodušene povedané ide o to, že jednotlivé zariadenia v domácnosti sú vzájomne poprepájané a zároveň pripojené na internet. V priemysle hovoríme o IIoT, kedy sú takto prepojené všetky pohonné systémy a ich jednotlivé komponenty. Veľkou výzvou je štandardizácia komunikačných protokolov a umožnenie, aby mohli byť elektromotory, prevodovky a frekvenčné meniče súčasťou priemyselnej siete. 

V tomto smere je zaujímavou možnosťou, aby bolo možné spomínaným rozhraním vybaviť už existujúce zariadenia, čím by bolo možné vyhnúť sa neúmerne vysokým nákladom na celkovú obnovu pohonného systému. V tom prípade, by sa aj čelní převodovka, ktorá už má niekoľko rokov prevádzky za sebou, mohla relatívne ľahko stať súčasťou toho najmodernejšieho systému. 

technológie
zdroj: pixabay.com

Rozširovanie digitalizácie

Čo nie je možné merať, nie je možné ani systematicky vylepšovať. Moderné prevodovky, ktoré dnes udivujú na svetových veľtrhoch, sú vybavené množstvom senzorov, ktoré dokážu nielen snímať, ale aj vyhodnocovať množstvo údajov v reálnom čase a posielať ich na spoločný podnikový server. Senzory pritom neustále sledujú nielen aktuálny stav zariadenia, ale tiež okolité podmienky a v nadväznosti ne môžete ľahko nastaviť, ako sa má zariadenie v konkrétnom prípade správať. 

Týmto spôsobom je možné dosiahnuť aj účinnú elimináciu chýb ľudského faktora. Ak sa zariadenie počas prevádzky dostane do hraničných hodnôt, môže svoju činnosť buď ukončiť alebo obmedziť tak, aby nedošlo k jeho poškodeniu. Týmto spôsobom je možné vyhodnocovať desiatky údajov, pričom je ľahké zabrániť chybám z nepozornosti. Medzi neustále sledované parametre môže patriť napríklad teplota zariadenia, teplota okolia, vibrácie, montážna poloha, množstvo oleja a podobne. 

Po príklady, ako by to mohlo vyzerať v praxi, opäť netreba chodiť ďaleko. Nesprávne namontovaná šneková převodovka môže byť zdrojom viacerých problémov, pomocou senzorov vždy skontrolujte svoju polohu a tak sa nestane, že by fungovala v režime, ktorý by ju mohol poškodiť, prípadne by zapríčinil zníženie efektivity celého pohonného procesu. 

Čiastočná autonómia zariadení

Možno sa vám to bude zdať ako sci-fi, no už aj priemyselné pohonné systémy dokážu fungovať autonónme. Prejavuje sa to tým, že dokážu informácie nielen samostatne zaznamenať, uložiť, či odoslať niekam na server, ale dokonca ich aj logicky vyhodnocovať. Do určitej miery je tak možné už dnes dosiahnuť čiastočnú autonómiu, kedy zariadenie bude meniť svoje nastavenia bez zásahu obsluhy. 

automatizacia zariadeni
zdroj: pixabay.com

Zariadenie bude mať v reálnom čase vždy množstvo údajov, ktoré bude neustále vyhodnocovať a dávať si do súvislostí. Rozhodnutia, ktoré by možno obsluhe trvali dlhé minúty či hodiny, bude zariadenie schopné na základe dostupných údajov schopné prijať neporovnateľne rýchlejšie. 

Inteligentná priemyselná technika si už dnes začína nachádzať svoje uplatnenie a je iba otázkou pomerne krátkeho času, kedy bude na trhu dominovať a priemysel 4.0 sa stane takpovediac štandardom. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730610x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu