Založ si blog

Elektromotory a elektroprevodovky, ktoré priniesli revolúciu do nášho fungovania

Elektromotory a elektroprevodovky sa v posledných desaťročiach stali integrálnou súčasťou nášho bežného života. Menšie zariadenia nájdeme v rôznych domácich spotrebičoch a využívame ich aj pri každodenných pracovných činnostiach vo firmách či na iných pracoviskách. Elektromotory  a elektroprevodovky si však našli frekventované využitie aj vo väčšine moderných priemyselných odvetví, pričom mnohé z nich by bez týchto zariadení vôbec neexistovali alebo by nemohli fungovať tak, ako je to v súčasnosti. 

K elektromotorom neodmysliteľne patria aj ďalšie moderné zariadenia, ktoré im pomáhajú zvýšiť výkon, šetria elektrickú energiu, predlžovať životnosť a majú pritom aj mnoho ďalších užitočných funkcií. V praxi ide najmä o čelné alebo šnekové prevodovky, frekvenčné meniče či rôzne tlmiace zariadenia. 

Elektromotory s rôznym využitím

Elektromotory sú elektrické zariadenia, ktoré premieňajú elektrický prúd na mechanickú prácu, respektíve rotačný pohyb. V praxi sa tak môžeme stretnúť s rôznymi druhmi týchto zariadení, ako sú vibračné a pílové elektromotory, elektromotory s brzdou, krúžkové elektromotory, pričom všetky tieto aplikácie sa ešte triedia podľa ďalších technických parametrov a výkonnostných kritérií. 

Rôzne druhy elektromotorov bežne nájdeme vo fénoch, sušičoch rúk, vysávačoch, holiacich strojčekoch, vyhladzovacích kefách, kulmách, mobilných telefónoch, ako aj rôznych pracovných nástrojoch, pričom v súčasnosti už nie je niečím výnimočným ani bicykel alebo kolobežka s elektromotorom. Pre zaujímavosť, možno na tomto mieste uviesť, že až 75 % z celkovo vytvorenej elektrickej energie na celom svete sa spotrebuje práve pri práci elektromotorov. 

elektromotory
Elektromotory (zdroj: elektro-motor.cz)

Elektrická prevodovka ako moderná technologická aplikácia

Elektroprevodovka tiež patrí medzi moderné technologické aplikácie, ktoré sa využívajú spolu s elektromotormi a inými technickými zariadeniami. Hlavnou úlohou elektroprevodovky je zachovávať dlhšiu životnosť strojov, úspora elektrickej energie, ochrana pri štarte a vypnutí a mnohé ďalšie funkcie. Čelná prevodovka je charakteristická čelným prevodom, pričom ich prevodový pomer disponuje dostatočným rozsahom pre pokrytie širokého spektra aplikácií v mnohých priemyselných odvetviach. 

Čelná prevodovka (čelní převodovka) má vysokú účinnosť a nízku hlučnosť, čo je dôležitým prvkom v každej priemyselnej prevádzke. Na trhu je v súčasnosti k dispozícii široká ponuka týchto zariadení a pri ich výbere je vždy potrebné vziať do úvahy miesto a účel jej využívania, zvoliť si správnu veľkosť a príslušné technické parametre podľa individuálnych potrieb záujemcu. 

Elektrická prevodovka – čo ste ešte nevedeli

Elektroprevodovka je označenie, ktoré sa v praxi používa pre elektromotor, ku ktorému je primontovaná prevodovka. Okrem vyššie spomínaných atribútov sa prevodovky všeobecne používajú k redukcii otáčok používaného zariadenia. Prevodové pomery bývajú rôzne, pričom závisia napríklad od veľkosti prevodovky a konkrétneho typu so špecifickými technickými prvkami. Šneková prevodovka je tiež v niektorých prípadoch označovaná ako bočná prevodovka a patrí k vyhľadávaným typom prevodovky. Je to najmä pre jej priaznivú cenu, vysokú spoľahlivosť a dlhý prevádzkový cyklus. 

Pri každej prevodovke možno vyberať podľa jej veľkosti a preferovaných technických parametrov vrátane prevodového pomeru, typu príruby, priemeru hriadeľa a mnohých ďalších diferenciačných prvkov. Šneková prevodovka (šneková převodovka), respektíve šnekový pohon, tvorí špecifická kompozícia ozubeného kolesa, v ktorom zaberá šrób (šnek) s ozubeným kolesom podobný čelnému kolesu. Užívateľ si tak môže nastaviť rýchlosť otáčania podľa vlastného priania, pričom zariadenie umožňuje prenášať vyšší točivý moment. Šnekové prevodovky sa nachádzajú v rôznych prístrojoch, pričom ako zaujímavosť možno spomenúť ich umiestňovanie do ladiaceho mechanizmu akustických gitár. 

šnekové prevodovky
Šnekové prevodovky (zdroj: vyboelectric.cz)

Elektromotory a elektroprevodovky sú v súčasnosti často nenahraditeľnými komponentmi vo väčšine priemyselných odvetví a nájdeme ich aj v aplikáciách, ako sú mixéry, odšťavovače, hnetače cesta a ďalšie bežne používané elektrické spotrebiče, bez ktorých si už mnohí z nás nevedia predstaviť svoj život. Výber kvalitného elektromotoru a elektroprevodovky však v každom prípade predlžuje život používaného zariadenia a určitým spôsobom tak prispieva k dlhšej životnosti tohto stroja. To pre nás znamená úsporu nielen elektrickej energie, pričom šetríme životné prostredie tým, že neustále nekupujeme nové zariadenia.

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730238x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu