Založ si blog

Stavba plotu svojpomocne: načo všetko by ste sa mali pripraviť?

Radi majstrujete, nechýba vám zručnosť a nebojíte sa ani ťažkej práce? Tak potom by pre vás svojpomocná stavba plotu nemala predstavovať väčší problém. Platí však, že poriadna príprava je polovicou úspechu a preto sme pre vás pripravili zopár praktických tipov, vďaka ktorým vám stavba plotu pôjde ešte viac od ruky. Začneme najprv krátkym nákupným zoznamom. 

Stavba oplotenia patrí medzi tie jednoduchšie, neznamená to však, že ju zvládne každý. Vyžaduje si určité skúsenosti, zručnosť a fyzickú zdatnosť. Okrem toho je veľmi užitočné mať presný plán. Mnohé ďalšie kroky budú závisieť od toho, pre aký materiál sa napokon rozhodnete. K tomu sa však dostaneme neskôr. 

Kde načerpať inšpiráciu? 

Výber materiálov na stavbu plota je dnes tak rozmanitý, že vybrať si z toho množstva nemusí byť vôbec jednoduché. Okrem katalógov jednotlivých dodávateľov by ste si preto mali pozrieť aj hotové plotové riešenia vrátane brán, bráničiek a ďalších doplnkov. Určitým limitom pritom môže byť architektúra vášho domu, prípadne bezprostredného okolia. Dobre zvládnutý plot po dizajnovej stránke nebude na ulici „kričať“, naopak do okolia vhodným spôsobom zapadne. 

Okrem toho netreba zabúdať ani na to, že plot tvorí bezpečnostnú bariéru medzi vašim pozemkom a okolím, takže by ste si mali dobre rozmyslieť, aké budú jeho proporcie. Popri tom je potrebné zvážiť aj náročnosť údržby či klimatické podmienky v konkrétnej lokalite. Hoci sa hovorí, že „odkukávať sa nemá“, nič nie je zlé na tom, ak načerpáte inšpiráciu z realizovaných projektov. Pozrite sa napríklad na realizácie garážových brán, plotov a celých plotových systémov na https://www.visio.systems/portfolio/ a pozrite sa, ako by mohlo vyzerať okolie vášho domu. 

posuvna brana s branickou
Posuvná brána po koľajnici s bráničkou (zdroj: visio.systems)

Výber materiálu, premeranie a plánovanie

Plot je možné postaviť z kameňa, betónu, dreva, hliníka či mnohých iných materiálov. Vyberte si vhodný materiál po porade z odborníkom, prípadne podľa inšpirácie už hotového plotu. Pri výbere nezabudnite zohľadniť aj údržbu, ktorú si konkrétne materiály vyžadujú. 

Ak už ste už rozhodnutý pre konkrétny materiál aj vyhotovenie, nasleduje fáza vymeriavania a plánovania. Pozemok si dôkladne obíďte, zamerajte a budúce umiestnenie plotu si vyznačte lankom. S vytýčenou líniou sa vám bude ľahšie pracovať, uvidíte, kde je potrebné priestor vyrovnať, vyčistiť prípadne inak upraviť. V rámci plánovania nezabudnite ani na miesta, kde sa bude nachádzať brána, rozvodná skrinka, prípadne iné otvory. 

Nezabudnite na pomôcky

Svojpomocná stavba plotu si okrem odhodlania, plánu a financií vyžaduje aj určitú výbavu. Ak ju nemáte, prípadne je už zastaraná a nechcete sa na ňu spoliehať, nápomocné môžu byť rôzne požičovne náradia. Pre všetkých, ktorí ploty nestavajú pravidelne sa určite viac oplatí požičať si kvalitné náradie, ako doň kvôli jednej stavbe investovať. V požičovni zároveň budete mať veľmi široký výber pomôcok. 

Okrem toho správneho náradia myslite na to, že stavba plotu môže byť fyzicky celkom náročnou a niekedy aj nebezpečnou prácou. Vo svojom vlastnom záujme by ste si preto mali dôkladne pozrieť pracovné odevy, ktoré sa vám na tento účel budú hodiť. Minimálne je vhodné staviť na kvalitné montérky, pracovné rukavice a v prípade rezania kovového materiálu aj na ochranu zraku. 

pracovne odevy s vlastnym logom
Pracovné odevy s vlastným logom (zdroj: workie.sk)

Ak chcete mať nakoniec radosť z dobre postaveného plota, prípravu by ste určite nemali zanedbať. Pocit z dobre vykonanej práce ešte znásobí, ak ju zvládnete hladko, bez ujmy a jej výsledkom bude plot, ktorý váš pozemok na dlhé roky ochráni. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 728381x
Priemerná čítanosť článkov: 1398x

Autor blogu