Založ si blog

Ochranné rukavice vám pri manuálnej práci nemôžu chýbať: ochránia pred chemikáliami, chladom aj porezaním

Každá manuálna práca so sebou prináša určité riziká a každý pracant vie, že polovicou úspechu je tá správna príprava. Či už sa vydáte za relaxom do záhrady, alebo na vás čaká náročná pracovná zmena v rizikovom prostredí, nemali by vám chýbať poriadne pracovné rukavice. Pozreli sme sa na najpoužívanejšie typy pracovných rukavíc a poradíme vám tiež, ako si vybrať tie správne. 

Rôzne pracovné úrazy nie sú ničím výnimočným a pri niektorých činnostiach je ich riziko veľmi vysoké. Sú určené pre všetkých, ktorí sa neboja manuálnej a fyzicky náročnej práce, no zároveň sa nechcú zbytočne zraniť. Pri niektorých profesiách nie je dokonca ničím nezvyčajným, ak vám chýba kus prsta a práve kvalitné pracovné rukavice sa tomuto typu zranení ľahko vyhnete.

pracovné rukavice
Pracovné rukavice (zdroj: odevypracovne.sk)

Používanie pracovných rukavíc je v prvom rade o bezpečnosti. Na druhej strane však netreba zabúdať ani na komfort nosenia, pretože inak pre vás bude práca v rukaviciach doslova utrpením. Moderné pracovné rukavice sú vybavené celým radom rôznych prvkov, ktoré nielenže zvyšujú ich odolnosť a životnosť, ale tiež zabezpečia vám aj adekvátne pohodlie a pevný úchop. Aby ste sa na pracovné rukavice mohli naplno spoľahnúť, je dôležité postupovať pri kúpe obozretne. Ako si vybrať pracovné rukavice? 

Pri výbere pracovných rukavíc myslite aj na príslušné normy

Vybrať si pracovné rukavice na bežnú manuálnu prácu v dielni, na stavbe či v záhrade nie je ničím zložitým. Ťažšie je to však v prípade niektorých špecializovaných činností, kde sa môžete dostať do styku napríklad so zdrojom vysokých teplôt, ostrými predmetmi, prípadne utrpieť zásah elektrickým prúdom. V prvom rade je preto vždy potrebné vybrať si pracovné rukavice podľa konkrétnej pracovnej činnosti. 

Následne je pri výbere potrebné prihliadnuť aj na príslušné normy EN s číselným označením. Kým napríklad EN 420 označujú bežné pracovné rukavice, EN 511 sú pracovné rukavice odolné voči chladu, EN 10819 sú pracovnými rukavicami s antivibračnou úpravou a EN 388 vaše ruky spoľahlivo ochránia proti silným mechanickým vplyvom. Nikdy teda pri výbere nezabúdajte na špecifické normy, ktoré určujú vhodnosť konkrétneho modelu rukavíc na určitú pracovnú činnosť. 

V neposlednom rade nesmiete pri výbere podceniť správnu veľkosť. V prípade, ak vám rukavice nesadnú, teda budú vám príliš malé alebo naopak veľké, nebudete sa môcť naplno spoľahnúť na ich ochranné vlastnosti.

Najpoužívanejšie typy pracovných rukavíc

Medzi najpoužívanejšie typy pracovných rukavíc patria samozrejme ochranné rukavice vyrobené podľa normy EN 420, pričom zvlášť obľúbené sú polyesterové polomáčané alebo celomáčané rukavice s vrstvou polyuretánu, ktorý zabezpečuje pevný úchop a vysoký cit v rukách. Pri celom rade rôznych služieb sa vo veľkom využívajú pracovné rukavice s vysokou odolnosťou voči oderu. Poskytovatelia služieb ako sú krtkovanie a čistenie potrubí, či rôzni údržbári sa bez nich jednoducho nezaobídu. 

Príkladom je firma AB Krtkovanie, ktorá už dlhé roky poskytuje krtkovanie a popri tom sa jej zamestnanci spoliehajú na profesionálne pracovné rukavice a ďalšie vybavenie, ktoré im prácu umožní vždy odviesť na tej najvyššej úrovni. 

ab krtkovanie
AB krtkovanie (zdroj: krtkovanie-non-stop.sk)

Medzi najpoužívanejšie rukavice v stavebníctve zas suverénne patria rukavice z hrubej kože, prípadne iných spevnených materiálov či s antivibračnou úpravou. Prevádzka zdravotníckych zariadení sa zasa nezaobíde bez jednorazových rukavíc a v mnohých oblastiach si svoje uplatnenie nachádzajú aj pracovné rukavice s protiporéznou úpravou. 

Svet pracovných rukavíc tak môže byť doslova fascinujúci, najmä ak si uvedomíte ten široký výber, ktorý je dnes k dispozícii. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 729378x
Priemerná čítanosť článkov: 1400x

Autor blogu