Založ si blog

Moderné technológie skvalitňujú naše životy

Mnohé zariadenia, ktoré skvalitňujú naše životy, môžeme využívať vďaka podpore moderných technológií. Elektromotory, frekvenčné meniče, šnekové prevodovky, elektropredovodky a mnohé ďalšie komponenty patria medzi nenahraditeľné prvky v mnohých priemyselných odvetviach, ktoré viacerými spôsobmi skvalitňujúce naše životy.  

Elektromotory a ich využitie v praxi

Elektromotor je elektrické zariadenie, ktorého hlavnou úlohou je premena elektrického prúdu na mechanickú prácu. Elektromotory v praxi využívajú fyzikálny jav označovaný ako elektromagnetizmus, ktorého základným princípom je vzájomné pôsobenie elektromagnetických polí vytváraných elektrickými vodičmi, ktorými preteká elektrický prúd. Existujú však aj elektromotory, ktoré sú založené na iných elektromechanických javoch, ako je elektrostatika či piezoelektrický jav a mnohé ďalšie. 

Elektromotory sú súčasťou mnohých technologických zariadení, ktoré bežne používame v domácnostiach, pracovných dielňach, pílach, kanceláriách a svoje uplatnenie si našli aj v mnohých priemyselných odvetviach. Každý elektromotor sa skladá z dvoch základných častí, a to statickej, ktorá sa nepohybuje a je označovaná ako stator a pohyblivej časti označovanej ako rotor. Elektromotory v praxi klasifikujeme podľa rôznych kritérií, pričom za základné členenie možno považovať rozdelenie elektromotorov podľa fáz na jednofázové a trojfázové elektromotory. 

využitie elektromotorov

Jednofázové a trojfázové elektromotory

Jednofázové elektromotory sa využívajú najmä na miestach, kde nie je dostupné trojfázové napätie. Ich výhodou je hlavne jednoduché zapojenie všade tam, kde je prítomná elektrická energia. Aj použitie jednofázových motorov je rozšírené v mnohých priemyselných odvetviach, a to najmä vo výrobnej sfére. 

Trojfázové elektromotory fungujú na princípe elektromagnetickej indukcie, ktorú objavil Michael Faraday ešte v 19. storočí. V súčasnosti sú elektromotory integrálnou súčasťou mnohých priemyselných oblastí, kde poháňajú dopravníky, výrobné linky, čerpadlá, obrábacie stroje a ďalšie malé aj veľké technologické zariadenia. Trojfázové elektromotory sú nenáročné na údržbu a vyznačujú sa vysokou prevádzkovou spoľahlivosťou. Ponuka elektromotorov na trhu je široká, pri výbere konkrétneho druhu je však dôležité zvážiť, na čo sa bude vyžívať a podľa toho voliť výkon, veľkosť, ako aj ďalšie technické a funkčné parametre. 

Frekvenčný menič na čerpadlo v praxi

Popri elektromotoroch patria aj frekvenčné meniče medzi inovatívne moderné technológie, ktoré významným spôsobom skvalitňujú naše životy. Frekvenčný menič na čerpadlo je prístroj, ktorý disponuje určitou frekvenciou a dokáže zosilniť točivý moment elektromotora až o niekoľko desiatok percent. Tieto aplikácie sú ideálne na riadenie asynchrónnych elektromotorov a vďaka mnohým technickým prvkom sú schopné odolávať vysokým záťažiam a náročným externým podmienkam.

Mnohé frekvenčné meniče sú dimenzované na využívanie v priemyselných segmentoch, kde musia byť odolné voči vode alebo zvýšenej prašnosti. Čerpadlo s frekvenčným meničom je v praxi ideálnym riešením napríklad pri rôznych reguláciách množstva vody počas dňa v domácnostiach, záhradách či bazénoch. Výhodou tejto aplikácie je nezabudnuteľná úspora elektrickej energie, zabezpečenie konštantného tlaku vody v systéme, pozvoľný štart a dobeh čerpadla, ktorý výrazne predlžuje jeho celkovú životnosť a množstvo ďalších funkcií. 

frekvenčné meniče
zdroj: frekvencnemenice.sk

Inovácie, ktoré prinášajú množstvo úspor

Frekvenčný menič priniesol do praxe inovatívny spôsob ovládania zariadení a ich ochrany pred skorým vyradením z prevádzky Frekvenčný menič zabezpečuje optimálne otáčky motora, vďaka čomu aj výrazne znižuje spotrebu elektrickej energie. Tieto zariadenia však disponujú aj mnohými ďalšími inteligentnými funkciami a technickými parametrami, vďaka ktorým predlžujú životnosť samotného čerpadla, ktoré chránia aj pred behom na sucho či prehratiu zariadenia. 

Moderné technológie skvalitňujú naše životy rôznymi spôsobmi naprieč všetkými sférami od našich domácností, firiem až po veľké priemyselné prevádzky. Úsporou elektrickej energie a dlhšou životnosťou používaných zariadení napokon prispievame k priateľskejšiemu prístupu k životnému prostrediu, ktorého ochranu by sme mali mať na mysli pri zrode akýchkoľvek a používaní akýchkoľvek technológií.

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730284x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu