Založ si blog

Nejde iba o bio vajíčka: toto sú základné kroky, ako dosiahnuť ekologický chov sliepok a dôvody, prečo by vás to malo zaujímať

Čoraz viac ľudí sa pri nákupe vajec zaujíma o to, z akého chovu pochádzajú. V kontexte toho, že spotrebiteľom ide prirodzene o čo najnižšiu cenu pri nákupe, veľmi pozitívne a postupne klesajúci záujem o vajcia z klietkového chovu je viditeľný. Na strane druhej, ekologický chov nie je iba o tom, aby ste si mohli pochutnať na kvalitnejších vajíčkach. Jeho súčasťou sú rôzne opatrenia, ktoré môžu zavádzať ako veľkochovy, tak aj domáci chovatelia. Ako teda dosiahnuť ekologický a trvalo udržateľný chov? 

Kvalita chovu hospodárskych zvierat sa postupne zlepšuje. Ako sme už v úvode spomenuli, túto situáciu je badať aj v prípade sliepok, kedy aj napriek vyššej cene získavajú na popularite vajíčka z podstieľkového chovu alebo voľného výbehu. Hlavnou motiváciou zavádzania ekologických chovov ale zďaleka nie je iba zvýšenie úrovne kvality potravín pre konzumentov, ale aj zlepšenie podmienok chovu a zabezpečenie čo najprirodzenejších životných podmienok pre zvieratá. 

Dobre zvládnutý ekologický chov je trvalo udržateľný a navyše šetrí peniaze aj chovateľovi. Zvieratá sú v rámci eko chovov spokojnejšie, kvalita produktov vyššia a tým získava chovateľ dôležitú konkurenčnú výhodu. 

Zabezpečenie životného priestoru 

Prvou zásadnou vlastnosťou eko chovov je miera priestoru, ktorú majú zvieratá k dispozícii. Jednoznačný odklon od klietkových chovov je určite možné vnímať len pozitívne, avšak treba poznamenať, že v prípade kury domácej tiež neplatí, že čím viac priestoru, tým lepšie. Príliš veľké výbehy bez možnosti nájsť si úkryt môžu na sliepky pôsobiť stresujúco, čo je v rozpore s tým, ako by mal eko chov prebiehať. 

Je teda zrejmé, že príprava vhodných podmienok na ekologický chov si vyžaduje množstvo znalostí tak, aby ste zvládli životný priestor pre zvieratá vhodne zabezpečiť presne podľa ich potrieb. Ak máte záujem s chovom ešte len začať a nemáte predchádzajúce skúsenosti, vhodným začiatkom môže byť chov prepelíc, ktoré sú priestorovo menej náročné. 

Chov prepelíc preto zvládnu aj začiatočníci, odporúčame však vybrať kvalitné klietky pre prepelice, ktoré sa ľahko čistia a zabezpečia vám jednoduchú starostlivosť o celý chov. Špeciálne klietky pre prepelice navyše výrazne uľahčujú zbieranie vajíčok, pretože sú upravené tak, aby sa po znáške prirodzene dostali na jedno miesto. Klietky pre prepelice sú zároveň dostatočne veľké, aby v nich vtáky mali dostatok životného priestoru.  

Výbeh pre kuriatka, malú hydinu a králiky (zdroj: achov.sk)

Podpora zdravia

Zdravie zvierat je v rámci eko chovov prioritou, bez ohľadu na to či hovoríme o kure domácej, prepeliciach či iných hospodárskych zvieratách. V prípade sliepok je akýmsi limitom pre eko chovy úmrtnosť maximálne do 25 %, čo je neporovnateľne menej ako v prípade klietkových chovov. 

Netreba však zabúdať na to, že sliepky vo vonkajších výbehoch majú väčšiu pravdepodobnosť kontaktu s prenášačmi ochorení a preto sú veľmi dôležité pravidelné kontroly a prevencia. 

Využívanie eko-potravy a obalového materiálu

Pre eko chovy je potrebné prispôsobiť aj potravu. Tá by mala pochádzať predovšetkým z lokálnych zdrojov a tiež by mala byť z ekologickej produkcie. Využívaním vlastných potravinových zdrojov dlhodobú udržateľnosť celého chovu výrazne zvýšite. Vzhľadom na vyššie spomenuté riziká ochorení jednoznačne odporúčame pridávať do krmiva mixy vitamínov bez syntetických zložiek, ktoré podporia celkovú imunitu chovaných vtákov.

Napokon, v rámci eko chovu by ste aj vy mali používať čo najviac pomôcok z obnoviteľných materiálov, aby chov a činnosti s ním súvisiace predstavovali iba minimálnu záťaž pre životné prostredie. Jedným z opatrení môže byť aj využívanie recyklovateľných obalov – či už na krmivo, vajíčka alebo čokoľvek iné, čo sa týka chovu. Spoločnosť Markbal je tu pre vás so širokou ponukou recyklovateľných obalov, ktoré sú využiteľné aj v drobnochovoch. V ponuke nájdete všetko, čo potrebujete na zabalenie a prepravu. Navyše z ekologických materiálov. 

zdroj: markbal.sk

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 726041x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu