Založ si blog

Spoznajte inovatívne technológie, ktoré sú v priemyselnej výrobe čoraz rozšírenejšie

Nové trendy prirodzene priťahujú pozornosť a v priemysle to nie je inak. Prípravy na tzv. Priemysel 4.0 dostávajú vďaka novým technológiám stále reálnejšie kontúry. Pozreli sme sa na tie technológie, ktoré sú v rámci priemyslu čoraz viac využívané. Kým niektoré majú potenciál doslova zmeniť celé fungovanie priemyslu, iné to súčasné zasa zefektívnia. Čo nás teda v priemyselnej výrobe ďalej čaká? 

Ak je reč o nových trendoch, je vhodné ich vždy odlišovať z hľadiska toho, ako blízko je ich možné adaptovanie. Existuje totiž množstvo revolučných myšlienok a riešení, ktoré sú dnes v praxi takmer nerealizovateľné. Iným, naopak, v masovom rozšírení už nič nebráni, resp. technologický pokrok dospel tak ďaleko, že kým pred pár rokmi by išlo o čisté sci-fi, dnes je ich využívané reálnou možnosťou. 

Vybrať trendy, ktoré v blízkej budúcnosti zmenia fungovanie priemyslu by bolo tak trochu veštením. Zatiaľ nie je úplne jasné, ktoré z noviniek a v akej konkrétnej forme si nájdu svoje široké uplatnenie, no na základe dnešných údajov už vieme aspoň niečo odhadnúť. Zamerali sme sa preto na priemyselné inovácie, ktorých použitie je reálne aj v súčasnosti. 

Priemyselné snímače sú stále lacnejšie

Začnime niečím, čo je tu už s nami celkom dlho, a to sú rôzne snímače. Tie nové sú nielenže stále presnejšie, ale najmä omnoho lacnejšie. Priemerná cena snímačov za uplynulé desaťročie výrazne klesla a tak je ich použitie omnoho rozšírenejšie aj v oblastiach, kde ste sa bez nich museli predtým zaobísť. Investície do snímačov sa zároveň každým rokom zvyšujú, čo je neklamným znakom toho, že precízne merať a vyhodnocovať je jednoznačnou cestou vpred. 

zdroj: elektromotory-menice.cz

Po príklady ani netreba chodiť ďaleko. Moderné elektromotory sú dnes vybavené celou radou rôznych snímačov, ktoré umožňujú ich efektívnejšiu prevádzku. Elektromotory sú dnes stále sofistikovanejšími zariadeniami, ktoré pri inováciách v priemysle zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu. 

Pokročilá a prediktívna analytika

Merať a zisťovať je dôležité, no ešte dôležitejšia je správna interpretácia týchto údajov. Ruka v ruke s lacnejšími snímačmi totiž kráčajú aj klesajúce ceny výpočtovej techniky a serverov. To umožňuje zapájať do praxe stále výkonnejšie analytické nástroje, ktoré umožňujú vyhodnocovať nielen minulé udalosti, ale aj predikovať ďalší vývoj. 

Údaje, ku ktorým sa v rámci pokročilej analytiky dostanete, potom môžete využiť na precíznejšie nastavenie poháňaných procesov. S takto získanými údajmi potom vedia pracovať aj moderné frekvenční měniče, ktoré sa tak stanú významným ovládacím prvkom pohonných celkov. 

Frekvenčný menič 0,4 KW (zdroj: elektromotory-vybo.cz)

Výrobné kapacity na prenájom

Nové trendy v priemysle otvárajú nové možnosti aj rôznym modelom fungovania. Pomocou moderných technológií a ich prepojenia, budete môcť poskytovať svoje výrobné kapacity a nástroje takpovediac na prenájom. Zákazník si týmto spôsobom u vás „predplatí“ hodinový výkon výroby, čo znamená, že ušetrí množstvo nákladov na prevádzku, údržbu a servis a vám zas umožní lepšie využiť vaše výrobné kapacity. 

Ak teda napríklad nemáte na 100 % využité výrobné linky alebo šnekové převodovky, môžete ich ponúknuť pre niekoho iného na obdobia, kedy ich nevyužívate. Samozrejme, uplatnenie tohto modelu nebude možné vo všetkých odvetviach priemyslu, avšak je zrejmé, že modely spolupráce prenájmu techniky výroby sa budú len rozširovať. 

Tento trend pritom naznačuje aj ďalšiu možnosť, a tou je vzdialená správa výrobných kapacít, vrátane technickej podpory. Pomocou vzdialenej správy už nebudete musieť mať vlastný tím technikov, ale všetko bude prebiehať na diaľku, od diagnostiky až po samotné riešenie problému. Ak pôjde o hardvérovú záležitosť, jej fyzická výmena bude otázkou veľmi krátkeho času. 

šneková převodovka
Šneková prevodovka (zdroj: vyboelectric.cz)

Čo všetko prinesie blízka budúcnosť priemyslu ešte samozrejme nie je úplne celkom jasné, no je zrejmé, že rozhodujúce budú dáta, ich vyhodnocovanie a možnosti vzdialeného prístupu. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732489x
Priemerná čítanosť článkov: 1406x

Autor blogu