Založ si blog

Cestou k efektívnemu triedeniu je použitie kvalitných vibračných elektromotorov

Triedenie je v mnohých priemyselných oblastiach úplne bežnou súčasťou výrobných procesov, opracovávania a v neposlednom rade aj narábania s odpadmi. Prebieha dennodenne a na rôznych úrovniach. V priemysle dokonca automatizácia triedenia spôsobila malú revolúciu, pretože túto pomerne zdĺhavú činnosť zvládnu stroje ešte lepšie ako ľudská pracovná sila. Presvedčiť sa o tom môžete aj dnes, kde sa práve vibračné elektromotory používajú v rôznych odvetviach na triedenie. 

Oddeľovanie jednotlivých častí od seba s rôznou veľkosťou alebo tvarom je nevyhnutné v rôznych odvetviach priemyslu. Triedenie sa využíva v hutníctve, potravinárstve farmaceutickom priemysle, ale napríklad aj vo výrobných závodoch automobilov. Triedenie liekov, súčiastok, potravinových výrobkov, to všetko dnes zabezpečujú sofistikované triediace linky, ktoré šetria enormné množstvo času. Automatizované triedičky sú dokonca bežné aj v menších prevádzkach, ktoré nemajú tak celkom priemyselný charakter, vezmite si napríklad obyčajnú triedičku mincí. 

Pre mnohé priemyselné odvetvia je teda prioritou zabezpečiť triedenie materiálu na čo najvyššej úrovni, a to popri zachovaní rozumných nákladov. Úroveň triedenia je pritom potrebné posudzovať z hľadiska presnosti a rýchlosti. Ako teda na efektívne triedenie?

Kľúčom k úspechu sú vibračné elektro motory

Základným prvkom každého triediaceho zariadenia sú vibrační elektro motory. Vyrábajú sa v rôznych vyhotoveniach podľa konkrétneho určenia a spôsobu použitia. Zo všetkých spomeňme napríklad vnútorné vibromotory, vonkajšie vibromotory, guľôčkové alebo piestové vibračné motory. Vibračné motory fungujú na princípe nevyváženosti, kedy dochádza k rozkmitaniu určitého telesa. Typický vonkajší vibračný motor spoznáte podľa spracovania koncových hriadeľov. Sú na nich umiestnené nastaviteľné kotúče, ktorými sa dá prispôsobiť spôsob fungovania. Umožnia vám nastaviť pracovný moment alebo rozsah kmitania v závislosti od aktuálnych prevádzkových potrieb. Vráťme sa ale naspäť k triedeniu. 

vibrační elektro motory
Vibračné elektro motory (zdroj: elektromotory-menice.cz)

Triediace zariadenie vybavené vibračným elektromotorom pozostáva spravidla zo sústavy roštov s rôznymi parametrami, cez ktoré následne vibrovaním prepadávajú triedené časti. Týmto spôsobom je možné skonštruovať aj veľmi jednoduché triediace zariadenie. Vibračné triediče zároveň nie sú jediným zariadením, v ktorom sa tento typ elektromotorov využíva. Jeho typické použitie je v prípade vibračných stolov či priemyselných podávacích zariadení.  

Vibrační elektro motory je možné dodatočne konfigurovať presne podľa toho, aké kmitanie potrebujete dosiahnuť a tiež podľa špecifík konkrétnej prevádzky. Problémom teda nemusí byť ani časté spúšťanie a zastavovanie, či dokonca priestorovo skromné podmienky. Mimochodom, vibračné elektromotory si svoje uplatnenie nachádzajú nielen pri triedení, ale aj dávkovaní, balení, uvoľňovaní, kyprení či miešaní. 

V priemysle sú teda považované za univerzálnych pomocníkov. Kvalitný vibromotor tak v rámci výroby využijete aj na usmerňovanie materiálu počas dopravy, uvoľňovanie materiálu a zhutňovanie.

Ďalšie komponenty k triediacej linke

Postaviť triediacu linku nie je samozrejme nič jednoduché. Ak si už vyberiete ten správny vibračný elektromotor, mali by ste vedieť aj o ďalších komponentoch, ktoré by jej nemali chýbať. Medzi také patria šnekové převodovky. Sú spoľahlivé, cenovo dostupné a mimoriadne vhodné na plynulé pohony s nízkou rýchlosťou. Vyžadujú si navyše iba minimálnu údržbu, a tak je šneková prevodovka pri návrhu a realizácii triediacej linky vhodným adeptom. 

šnekové převodovky
Šnekové převodovky (zdroj: elektromotory-vybo.cz)

Ak potrebujete pri ovládaní linky väčšie možnosti, lepším riešením bude čelná převodovka, ktorá ponúka optimálny pomer krútiaceho momentu aj ďalšie možnosti konfigurácie podľa konkrétnych požiadaviek. V rozpočte si však treba v tomto prípade vyhradiť o niečo viac finančných prostriedkov. Výber komponentov pre triediacu linku či iné triediace zariadenie nie je vôbec jednoduchou záležitosťou a preto vám odporúčame vždy sa obrátiť na odborníkov, ktorí vám s výberom jednotlivých komponentov ochotne pomôžu. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732605x
Priemerná čítanosť článkov: 1406x

Autor blogu